Водач с визия очаква за кмет бизнесът на Хасково

    Водач с визия. Това е очакването на бизнеса на Хасково за профила на следващият кмет на града. Мнението изрази изпълнителният директор по качество и ресурси в „Донидо“ АД- Николай Господинов по време на срещата с кандидата за кмет Драгомир Андонов и за общински съветници от листата на Коалиция „Демократична България-обединение“.

    Срещата на екипа кандидати с ръководството на предприятието, което е сред водещите не само в региона, но и в страната в производството на компоненти за млечната промишленост,  е част от серията разговори с бизнеса в Хасково за очакваната подкрепа от бъдещата местна власт.

    Пред ръководния състав на дружеството Драгомир Андонов представи стратегията за развитие и комуникация с представителите на индустриалния и търговския сектори в Хасково на екипа на Коалиция „Демократична България-обединение“, която в предстоящите избори участва с бюлетина № 66. Като основна част в нея отбеляза волята за незабавно и тотално прекратяване на практиката на „извиване на ръце“ на местния бизнес, съществувала в предходните управления.

    Отново на фокус беше поставен и въпроса с липсата на добре обучени кадри от средния ешалон.

    Радослав Вълчев, изпълнителен директор по продажби и маркетинг в предприятието посочи, че действително секторът в Хасково изпитва затруднения в намирането на подходяща работна ръка. А основната причина за това е, че образователната система в региона все още не е добре прекроена, за да отговаря на нуждите на работодателите. Много от стажантите от професионалните гимназии със специалности, свързани с машиностроенето идват с ниска подготвеност, коментираха работодателите.

    Друг проблем е, че там, където има обявен прием за специалности с търсене след това на пазара на труда, не могат да се сформират паралелките. Професии като заварчик и шлосер са неатрактивни за младите хора. В това отношение обаче една община може да помогне, като популяризира тези специалности, смятат от „Донидо“.

    От фирмата признаха, че често се налага да обучават сами необходимите им кадри, допълниха и че имат стипендиантска програма.

    „Бизнесът иска сигурност в потенциала на бъдещите кадри“, обобщи Драгомир Андонов и посочи, че ако е в бъдещото местно управление, с екипа си би работил именно в посока развитие на този потенциал.

    В тази линия тръгна обсъждането и на темата за дуалното образование, но и за стимулите от страна на бизнеса към младите да останат в града и да работят тук. Темата повдигна кандидатът за общински съветник Милена Налбантова. Добрата заплата е основният стимул, отговориха от бизнеса. И добавиха, че в „Донидо“ голяма част от ръководния състав са именно млади хора. А някои от работещите идват от Димитровград и дори от Пловдив.

    По време на срещата обаче беше отбелязано, че един от стимулите за младите да останат в Хасково трайно, е ако градът е подреден, чест и уютен и тук да имат повече възможности за развлечение, повече културни и спортни прояви. „ Всеки иска да живее в спокоен и приятен град“, отбеляза кандидатът от съветническата листа Андриан Каракачанов.

    Водачът на листата Антони Пашов, Горан Апостолов, Таня Иванова и Симон Занопян са останалите кандидати за общински съветници, които участваха в работната среща в "Донидо".

    На нея бяха поставени и по-общозначими проблеми, като този с бездомните кучета и чистотата на града.

    В тази посока също имаме идеи за решаването на проблемите. Има възможност за разширяване на сега съществуващия кучешки приют, например, Отбеляза Драгомир Андонов.

    Повишаване на контрола по изпълнение на задачите към служителите в общинската администрация и общинските предприятия, който сега е занижен, както и оптимизацията на състава на администрацията чрез въвеждане на електронно управление на услугите, са друга част от приоритетните пунктове на Коалицията за бъдещото управление на града.

    Според Пламен Даракчиев от „Да, България“ бъдещето за по-ефективно управление на местната власт е в децентрализирането и вазможността за формиране на  собствени бюджети на регионите, с които те да оперират по проблемите в образованието и здравеопазването, за инфраструктурните местни проекти.

    „За просперирането на Хасково е важно кой от кандидатите сега би имал волята, характера и смелостта, да осъществи тези промен като кмет.“, обобщи темите в срещата Драгомир Андонов.

    Купуването и продаването на гласове са престъпления!

    Източник: Haskovo.NET
    Последни новини