10 °C

Нобелова награда по физика - за разгадаването на структурата и историята на Вселената

Нобелова награда по физика е присъдена на трима учени за разгадаване на структурата и историята на Вселената и за промяна на нашата гледна точка за мястото на Земята в нея.

Канадско-американският учен Джеймс Пийбълс от Принстънския университет получава половината от Нобеловата награда "за теоретични открития във физическата космология", съобщи Кралската шведска академия на науките. Другата половина ще бъде споделена от швейцарски учени, Мишел Майор и Дидие Келоз, "за откриването на екзопланета, която обикаля около орбитата на звезда", казаха от Академията.  Мишел Майор е професор в университета в Женева в Швейцария, а Дидие Келоз е професор в Университета на Женева и в университета Кеймбридж в САЩ.

Приносът на Пийбълс е ключов за трансформирането на областта на космологията - изучаването на произхода и еволюцията на Вселената, от една от спекулациите до реалната наука, според организацията на Нобеловата награда. Неговите изследвания доведоха до разкритието, че само 5% от Вселената са нормална материя и енергия, докато около 95% са невидими неща, които физиците наричат ​​тъмна материя и тъмна енергия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини