13 °C

Холандски учени финансирани с 2,9 млн. евро за създаване на изкуствена матка

Опитите за създаване на изкуствена матка за преждевременно родени бебета бяха финансирани с 2.9 милиона евро, с цел създаване на прототип за клинична употреба.

Моделът, разработван от Технологичния университет в Айндховен, ще осигурява на бебетата изкуствено дишане. Но за разлика от сегашните кувьози, изкуствената утроба ще наподобява биологичните условия, като бебето ще бъде обградено от течности и ще получава кислород и хранителни вещества чрез изкуствена плацента, свързана към пъпната му връв.

Според специалисти съществуващите в момента решения за преждевременнено родените бебета са проблемни, защото те все още не притежават напълно развити бели дробове и черва, което означава че опитите за директно доставяне на кислород и хранителни вещества до тези органи, може да доведат до увреждания.

Изкуствената матка би променила значително нещата.

“Когато поставим белите дробове отново във водна среда, те могат да се развият и да съзреят, докато бебето получава кислород от пъпната връв, като в естествена матка”, казват учените.

Те се надяват да разработят първия прототип, готов за клинични изпитвания в рамките на 5 години. Финансирането идва от програмата Horizon 2020 на ЕС.

Статистиката сочи, че бебета родени преди 22-та седмица нямат почти никакви шансове за оцеляване, докато при тези родени в 22-та седмица шансовете са едва 10%. Само две седмици по-късно процентът на оцелелите скача до 60. В момента около 1 милион бебета по света умират в резултат на преждевременно раждане, като оцелелите са с повишен риск от развитие на усложнения и увреждания.

Изследване на Детската болница във Филаделфия през 2017 доказа, че изкуствена матка може да поддържа живота на агнета, родени през еквивалента на 23-тата седмица от човешката бременност. Във времето, в което агнетата се намирали в изкуствената утроба, те продължили да се развиват, а след отстраняването им пораснали съвсем нормални, без отклонения и увреждания.

Екипът от Айндховен планира да разработи прототипа с помощта на 3D принтирани реплики на човешки бебета, съдържащи редица сензори. Изкуствената матка няма да е просто една биоторба, а ще пресъздава истинските усещания в утробата, включително биенето на сърцето на майката.

Разработката на изкуствена матка вече повдига и серия етични въпроси: върху кои бебета ще бъде изпробвана, какви биха били дългосрочните последици от развитието в нея, как се вписват в този процес правните различия между фетус и бебе, трябва ли и при какви условия утробата ще може да се изключва и не на последно място, как тя ще бъде възприета от обществото, особено ако се превърне в алтернатива на естествената бременност.

Източник: theguardian.com

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини