Бултюрк обяви Местан за фалирал политик и го призова да се кандидатира за кмет на Кирково

    Изселническата организация Бултюрк със седалище в Истанбул обяви лидерът на ПП ДОСТ за фалирал политик и го призова да се върне към корените си и да се кандидатира за кмет на община Кирково. Към това апелира зам. председателят на организацията и изявен журналист Назим Чавуш. В своят коментар „Пръстенът“, публикуван в сайта BGHaber, Чавуш призовава Местан да докаже авторитета си в пряк сблъсък с опонентите си. Мнението му се споделя и от председателя на Бултюрк – Рафет Улутюрк.

    Ще припомним, че веднага след катастрофата при Загорско, когато загина бебе, Лютви Местан намекна, че ще се оттегли от политиката. Той в прав текст каза, че ще даде път на младите в ДОСТ.

    Това обаче не се случи. Наскоро Местан сключи предизборно споразумение с БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев. Той отново заговори за европейските ценности и се обяви за противник ДПС.

    В съобщението на ДОСТ и БЗНС се подчертава, че лозунгът на партиите за местните избори ще бъде „За демокрация – без корупция и олигарси“. В него пише още, че в продължение на близо 30 години етническите смесени райони в страната са „под политическия монопол на една партия, отдавна изродила се в олигархично-корпоративна структура, чрез която бизнес и политическа власт в страната се сраснаха, а външни и вътрешни сили забавят демократичните процеси и осъществяват своите корпоративни и геополитически интереси“.

    В момента обаче позициите на Местан не са добри. Привържениците му сред изселниците в Турция са разделени. Някои обвиняват настоящи и бивши  членове на ръководството на ДОСТ в присвояване на средства за предизборната кампания за Народно събрание, когато партията се провали.

    Проблем за Местан е и делото, което предстои срещу него за катастрофата при Загорско. Началото му се отлага два пъти. Не е изключено лидерът на ДОСТ да попадне под ударите на закона непосредствено преди вота.

    Негови опоненти твърдят, че ако бъде осъден няма да има очи да застане пред гроба на Тюркян в Могиляне.

    Назим Чавуш в своята статия призовава и други отцепници от ДПС да се докажат като се кандидатират за кметове. Той посочва, че Гюнер Тахир от НДПС трябва да играе за Разград, Мехмед Ходжа от бившата ПДП за Кърджали, Бахри Юмер от ДОСТ за Джебел. В надпреварата за общински кметове според журналиста трябва да влязат още Корман Исмаилов, Орхан Исмаилов и Касим Дал от НПСД.

    Назим Чавуш призовава мюсюлманите в България към единство на вота. Целта е запазването на 800 позиции на селски кметове, 40 на общински и 1000 на общински съветници.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини