21 °C

Истинско приключение: какво е да ползваш такси в България

Да ползваш такси в България си е понякога истинска авантюра: раздрънкани и смърдящи коли, чиито шофьори се държат така, сякаш ти им дължиш услуга. Сбъркан бизнес. Ясен Бояджиев споделя лични впечатления от София:

Най-добре да дойде Юбер. Вероятно още това първо изречение ще скандализира мнозина. Не само таксиджиите, под чийто натиск (след няма и година пребиваване) властите услужливо изгониха компанията за споделено пътуване, защото заобикаляла тежките регулации, на които били подложени „нормалните таксита“. И така убивала бизнеса им. Който обаче се възмущава от това изречение, вероятно не ползва такси.

Сбъркан бизнес

Да, знам, че и другаде в Европа стана същото. Но знам също така (видял съм го с очите си), че навсякъде нивото на „нормалните таксита“ е много по-добро от тукашното. Тъй че проблемът не е в Юбер.

Тук мнозина и без неговата „нелоялна конкуренция“ продължават да заобикалят регулациите и да работят „на тъмно“. А освен това качеството на услугата им е мизерно. Голяма част от колите са стари, раздрънкани, неподдържани и миришат лошо. Често попадаш на шофьори, които пушат, надуват ти главата с музика и приказки и се държат така, сякаш ти им дължиш услуга. Пускането на климатик през лятото изглежда им е забранено. А за зимата имам любима случка с една моя близка. Качва се в такси, което нетърпимо мирише на пот. И затова отваря прозореца. „Много сте интересни вие жените. Забелязал съм, че щом се качите, веднага отваряте прозореца“, казва подигравателно шофьорът. На всичко отгоре, макар на пръв поглед градът да е залят с таксита, често се случва да ги няма точно когато ти дотрябват и когато търсенето е най-голямо. Въобще, тук този бизнес и без Юбер изглежда ако не убит, то поне сбъркан.

Един ден с такси из София

Ето една банална история. Летен делничен ден, по обед. София е буквално празна. Пред Военна болница са се наредили две опашки свободни таксита, разделени от спирката на тролея. В такава ситуация клиентите обикновено се качват без да питат. Но аз съм наплашен от опит и затова през отворения прозорец на една от четирите коли в първата опашка поздравявам и любезно питам шофьора дали ще ме откара до площад „Славейков“. Той обаче, сякаш съм го обидил с нещо, без дори да ме погледне, отказва с поклащане на пръст.

Следващият с извинителен тон ми казва, че е първа кола. Тоест, да му вляза в положението - ред му е да вземе клиент, а моят маршрут явно му се вижда кратък. Наоколо обаче няма жива душа.

Третият стои край колата и почти любезно ме предупреждава, че може да ми струва 6-7 лева. Нищо, казвам. Колкото, толкова - нали имате таксиметров апарат. Но той повтаря същото и добавя, че „сега има задръствания“. Сещам се, че час по-рано съм шофирал през целия град и никъде няма и не може да има задръствания. И чак тогава виждам обяснението - 1,29 лева на километър дневен пробег. С около 50 стотинки повече от останалите. Ясно, казвам си - „копърка“. По-късно си припомних, че в неравната си борба с този вид „бизнес“, който разчита на разсеяността на клиента, за да го измами съвсем законно, преди години общината сложи максимален праг на цените от 1,30 лв./км през деня.

Минавам на следващия. „Ще ви струва 5 лева“, отсича директно той. Знам, че и без това ще дам горе-долу толкова, но отказвам. Въпрос на принцип - нали затова е таксиметров превоз, за да не се пазарят. И вече много ядосан казвам на шофьора, че ще запиша номерата на всичките коли и ще се обадя където трябва. Но на него не му пука - знае, че където и да се обадя, няма да последва нищо. Оставям ги да се потят на припека. Явно такава им е бизнес стратегията - предпочитат да чакат с часове някой „златен“ клиент, вместо да въртят малки курсове. Но иначе се оплакват, че няма работа.

Има и изключения

Разбира се, има и изключения. Вече съм решил да изчакам тролея, когато някъде от средата на втората опашка се измъква такси, насочва се право към мен, а шофьорът с усмивка ме кани да се кача, без да пита къде отивам - явно ме е наблюдавал и знае какво става. Разказвам му за перипетиите си, а той се засмива: „Не е вярно, че няма  работа. Мързи ги".

Сред изключенията са и 2-3 фирми, които като цяло предлагат доста по-добри условия. Колите им са по-нови, чисти и приятни, шофьорите - по-прилични. Макар и не повсеместно, предлагат се и някои технологични нововъведения. Но и на тези фирми не може да се разчита безусловно. Наскоро моя позната си счупи крака и трябваше дни наред да се придвижва с такси до болницата и обратно за рехабилитация (около 4 лева в едната посока по масовата тарифа). Упражнението се оказало много мъчително - наложило ѝ се сумарно да прекара часове с патериците на улицата в очакване на такси. Пробвала всички фирми, но ефектът бил един и същ. Дори и предварителна поръчка за определен час се оказала невъзможна. Явно и при високите технологии дължината на курса и манталитетът на шофьора са от решаващо значение.

Каша

Вечерта на прибиране пак се налага да взема такси. Десетина минути стоя на един ъгъл и махам, но, кой знае защо, никой не ми обръща внимание. Накрая изненадващо един спира сам и се навежда през прозореца да ме покани. Качвам се и така откривам съвсем нова разновидност на „копърките“. Както е известно, някои мамят с имитация чрез близки, но не идентични телефонни номера и имена. Това вече явно не е нужно. Абсолютно всичко видимо в моето такси (дори и надписът на гърба на касовата бележка) напълно съвпадаше с атрибутите на една от споменатите фирми. С изключение, разбира се, на тарифата (която бях проспал) и крайната цена (към два пъти по-висока от нормалната). Предположих, че може самата фирма да си е вдигнала цените. Проверих - не е.

Как става това - нямам представа. Очевидно всичко е възможно в бъркотията, която владее и този бизнес. А за тази бъркотия е виновен не толкова бизнесът, колкото държавата. Както, впрочем, в много други сфери - всичко е правено-недоправено, мислено-недомислено. Хем има пазар, хем няма. Хем свръхрегулации, хем всеки прави каквото си поиска. И накрая всички са недоволни.

Какво точно е решението - също не знам. Но изглежда очевидно, че вместо да се слагат някакви прагове и тавани на цените, е по-добре да се наложат строги изисквания за колите и качеството на услугата. И най-вече - да се отвори пазарът за конкуренция. Юбер би помогнал много.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини