Какво се разбраха лидерите на големите в Биариц

Изображение 1 от 2

    В съвместно изявление страните от Г-7 изразиха позицията си по отношение на ситуацията около Иран, Украйна, Либия, Хонконг и работата на Световната търговска организация (СТО). Документът е публикуван на сайта на срещата.

    Страните от Г-7 са ангажирани да гарантират, че Иран никога няма да може да получи ядрени оръжия, и да насърчават мира и стабилността в региона. Осигуряването на стабилност в Либия е възможно чрез незабавно прекратяване на огъня и политическо разрешаване на кризата.

    В документа се отбелязва, че Франция и Германия организират среща на върха в нормандския формат през следващите седмици, за да „постигнат конкретни резултати“. Лидерите на Г-7 са загрижени за ситуацията в Хонконг, потвърждават значението на китайско-британската декларация от 1984 г. и настояват за избягване на насилието.

    Друг момент от документа е изявление за „дълбоката“ реформа на СТО, с цел подобряване на защитата на интелектуалната собственост и уреждането на спорове, по-бързо уреждане на различията и премахване на нечестни търговски практики. Страните, участващи в срещата на върха, също обещаха да постигнат споразумение до 2020 г. за опростяване на регулаторните бариери и модернизиране на международната данъчна система в рамките на ОИСР.

    По-рано американският президент предложи връщане към формата Г-8. Той беше подкрепен от Франция. Великобритания, Германия и Канада се противопоставиха. Тогава Тръмп предположи, че може да покани руския президент Владимир Путин на следващата среща на върха на Г-7 като гост.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини