Гигантска вулканична скала плува към Австралия. Колкото 20 хил. футболни игрища (видео)

Масивен формация от вулканична скала, наподобяващ голям каменен сал, бавно се носи към австралийския бряг, пише Science Alert. Размерът му е около 20 000 футболни игрища.

Според учените той се е появил преди няколко седмици след изригването на подводен вулкан в Тихия океан близо до островното кралство Тонга. Гигантската пемза се е образувала в резултат на отделянето на газ по време на бързото втвърдяване на лавата. Тя е много лека и се държи на повърхността на водата.

Плаващата пемза е забелязана за първи път на сателитни изображения на 9 август. По същото време „салът“ е видян от австралийски моряци. Според един от тях корабът плавал покрай гигантската пемза поне 6 часа.

"Каменно покритие, съставено от скали с размер от топче за игра до баскетболна топка, така че не се вижда водата", написаха моряците във публикация във Facebook.

Експертите предупреждават, че плаващата пемза може да представлява опасност за корабите. В същото време учените оценяват положително външния му вид. Плаващата пемза е потенциален механизъм за възстановяване на част от Големия бариерен риф. В миналото такива камъни създавали среда за появата на здрави корали и други жители на рифове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пе
    пемза
    1 0
    08:07, 28 авг 2019
    Пемзата може да плува, скалата до колкото си спомням от училищните години - потъва във вода. Сигурно уточнението не е необходимо. В днешно време не е от значение да познаваш физичните закони и химичните характеристики на веществата, важно е да е голямо ... каквото и да е.
    • Ха
      хаха
      0 0
      10:30, 28 авг 2019

      В днешно време има wikipedia: Пемзата е пореста вулканична скала, образувана при изригване на пяна от течна лава с много газови мехурчета и бързо втвърдяване. Винаги е от значение на какво придаваш значение :) и това е доста шокиращо за конвенционално вкаменените мозъци - скала да плува...

  • 2
    Хх
    ххх
    0 0
    12:28, 29 авг 2019
    Той скалата е много масивен и плуваща.
Последни новини