14 °C

Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свинете в Южна България

Изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Срокът бе до 11 август, съобщи БГНЕС.

След изтичане на посочения срок се пристъпва към умъртвяване на животните от Областна дирекция по безопасност на храните.

Ветеринарите и експертите на БАБХ припомнят, че добитото месо от животните отглеждани в тип „заден двор” може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на месото, предвид факта, че вирусът на Африканската чума по свинете е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото.

БГНЕС припомня, че до 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно са унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Няма да бъде допуснато в списъците да попаднат хора, които не са гледали прасета.

Следващата година всеки, който иска да отглежда свине, без значение в какъв обем, трябва да бъде с мерки за биосигурност и регистриран въз основа на това.

15 милиона евро са прогнозните щети за промишленото свиневъдство от заразата в шестте засегнати свинекомплекса.

Предвиждат се промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е дивите прасета да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара.

Haskovo.net

Източник: http://www.bgnes.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    БАБХ
    8 0
    14:18, 11 авг 2019
    Срокът изтече, а трите прасета са още живи.
  • 2
    76
    7689790
    4 -2
    19:52, 11 авг 2019
    Срока изтича, а Аятолаха на Мутрите и Бейовете, Боци Маймуната
    по едно удобно съвпадение е пак извън България
    да набива тлъсти овчи плешки с някакъв Средно-Азиатски талибан :))
Последни новини