Запата прелетя Ламанша със своя Flyboard Air (видео)

Френският изобретател Франки Запата успешно прекоси Ламанша в неделя рано сутринта на своя Flyboard Air - ховърборд с въздушна струя.

Запата тръгна от Сангат, Франция и пристигна в Дувър, Англия 22 минути по-късно, достигайки скорост до 170 км/ч по време на пътуването с дължина 35 км. "Направихме машината преди три години," каза той след приземяването, "и сега, преминахме Ламанша, това е лудо."

„Гардиън“ съобщава, че пътуването не е било непрекъснато, тъй като е трябвало да направи кацане на половината път, за се зареждане с гориво.

Това е вторият опит на Запата да премине Ламанша. Първият му опит в края на юли завърши с неуспех, когато той падна във водата, при опита да кацне на платформата за зареждане. Той и неговият екип заявиха, че е пропуснал края на платформата на сантиметри, заради големите вълните по време на опита за кацане. След катастрофата той каза, че ще направят опита отново, като използват малко по-различен маршрут и по-голяма платформа за зареждане.

Запата разработи Flyboard през 2011 г. - устройство, което използва водна струя, за да лети зад лодка. По-късно той изобретява Flyboard Air, задвижван от четири турбо реактивни двигателя. Устройството позволява на човек да лети през въздуха без каквато и да е връзка със земята и има компютър, който го поддържа стабилизирано. През 2016 г. Запата постави световен рекорд за най-отдалечен полет с ховърборд, след като прелетя с Flyboard Air по южното крайбрежие на Франция около 2,252 метра.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини