Д-р Иван Вангелов: Чумата ще мине като вълна и няма да пощади свинете

Д-р Иван Вангелов е частнопрактикуващ ветеринарен лекар  с практика около 40 години. Завършил Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора.  От 2016 г. е  Председател е на Българският ветиринарен съюз-област Пловдив.

Теодора Кирякова: Д-р Вангелов, преди седмица ни успокоиха, че чумата още не е дошла до южна България. Днес вече имаме потвърдени положителни проби. Изненадва ли ни бързото настъпване на африканската чума по свинете?

Д-р Иван Вангелов: Чумата ще мине като вълна оттук и няма да пожали незащитените стопанства. Видяхме, че тя се разви за 20 дни в северна България. Тя се развива по този начин в цял свят и ние няма да сме изключение. Не бива да мислим, че ще пожали това, което е останало.

Какво трябва да направят стопаните?

И.В.:Спешното трябва да бъдат взети мерки. За отглеждащите прасета в задния двор е наложително да ги заколят сега, докато още са здрави и могат да бъдат консумирани. Месото не трябва да бъде замразявано, защото вирусът е устойчив на такава обработка. Най-добре е да бъде сварявано на висока температура максимално дълго време. Черва, матки, кожа отпадъци – всичко трябва да бъде заровено на дълбочина поне 50 см. Попаднали в 20-километровата зона стопаните от Първомай и още няколко села трябва да приключат до 2 август със заколването. Допустимо е да забавят с ден-два изпълнението на заповедта, за да използват почивните дни, но е хубаво в много кратки срокове всички стопани организирано да заровят отпадъците. След 5 август ще започнат проверки и ще бъдат глобявани от 500 до 1000 лв.

Ветеринарните власти от кого очакват съдействие?

И.В.:Най-вече от кметовете. Затова съм възмутен от отказа на някои кметове в страната да съдействат. Разсъждават „на дребно“. Не искали техните избиратели да страдат. Ако всички животни бъдат предварително заколени, ще им бъде много по-лесно на тях. В противен случай ще трябва да загробват умрелите свине и това няма да стане в един или два дни, а ще продължи доста време и кметовете ще се занимават с трупосъбирането.  Ще са нужни големи терени. И тогава техните избиратели няма да са по-доволни, че са загубили и малкото месо.

Ще спре ли това разпространението на болестта?

И.В.:Надявам се. Ние трябва да си опазим преди всичко големите комплекси. Българското свинско месо е едно от най-хубавите – няма ГМО, няма антибиотици, няма хормонални препарати. Кланниците не купуват от частни стопани, а само от свинекомплексите, защото всичко е проследяемо с документи. Магазините купуват от кланниците, затова препоръчвам на хората да купуват месо от магазинчета, които зареждат по 2-3 пъти седмично.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    То
    Това е
    19 -2
    13:23, 1 авг 2019
    Ванка ,то чумата ,че ще мине като вълна ще мине ,но оттърване от Ангу според Питагор няма да има. Даже и вълни не се очакват.А това е сериозен проблем....
  • 2
    Ис
    Истината
    9 -1
    14:28, 1 авг 2019
    Ангу е марионетка, друг дерижира нещата, и. е много умен мисли един мандат преди всички кандидати.
    • Та
      така ли беше
      4 -2
      14:55, 1 авг 2019
      Ей,"дерижира."????-Каквото ти е писането, такова е и мисленето ти.Те и други се имаха за много умни но се наложи да "дерижират "-оркестър който си замина без да изсвири нито един акорд.
  • 3
    Ло
    Ловец
    13 -2
    14:33, 1 авг 2019
    Ванка има ли чума.,или има някъде замразено месо на което изтича срока на годност и чака да го излапаме.
  • 4
    Вм
    ВМРО
    21 -4
    14:43, 1 авг 2019
    Капиталистите се оказаха по зли от комунистите та даже и от Султана. Всичко Българско ще ликвидират.
    • Ба
      Банев
      22 -1
      15:12, 1 авг 2019
      Само едно допълнение.Доскорошните комунисти сега са водещи капиталисти а други не са управлявали . На другите само се вменява вина... И се съгласявам , че са по-зли и от султана.
  • 5
    12
    123
    9 -7
    16:12, 1 авг 2019
    Поредния клакьор на сдс,ндсв,герб,а за по-нататък ще поживеем и ще видим.
  • 6
    ..
    ...
    6 -1
    16:13, 1 авг 2019
    А как се предава тази чума? По въздуха или при контакт със заразено животно? Също така като е имало заразено диво животно, не би трябвало ли и всички резервати и местности които са в обсега на тази " чума (зараза)" да бъдат премахнати и те по следния начин който сте посочили?
    • Ге
      Гергана
      4 0
      21:37, 1 авг 2019
      Много добър въпрос. А каква е гаранцията за свинското , каймата и саламите по магазините? Можем ли да ги купуваме спокойно?
    • Ac
      ACHS
      2 0
      09:28, 2 авг 2019
      Епизоотология
      Боледуват домашни и много видове диви прасета в Африка, Европа и Америка. Заразяването става посредством:
      пряк контакт с болни прасета и заразени помещения, транспортни средства, дрехи и работен инвентар;
      заразяване по алиментарен път при консумация на заразено месо и продукти и кухненски отпадъци, съдържащи такива;
      кърлежи от род Ornithodoros;
      спермата на заразени нерези.
      Инкубационният период при отделните животни продължава от 5 до 15 дни. Среща се в остра, подостра и хронична форма като разликата се състои главно във вирулентността на вируса.
  • 7
    ..
    ...
    4 -2
    16:40, 1 авг 2019
    Дано и на наш Бойко прасетата не се окажат заразени, нали все пак това целия умисъл на тази простотия.
  • 8
    За
    За Чумата
    12 0
    17:36, 1 авг 2019
    В Африка, Иване, там, откъдето е дошла чумата прасетата на боледували от болестта, защото си били изработили имунитет. В България като избият прасетата, как ще придобият имунитет?
  • 9
    Со
    Софокъл
    6 -3
    20:32, 1 авг 2019
    Не се безпокойте , и пържоли и кИфтета ще има за изборите на корем.
    Зетя е сключил предварително договорите за внос защото той и още няколко подушваха чумата от преди година и организираха евтаназията.
    След два месеца ще има и джумбиши из Общината обилно намазани с лубрикант!
  • 10
    Ба
    бай уй
    9 -1
    00:24, 2 авг 2019
    Интересно. Чумата за два дни дойде от Русе до Видин,а не ще да накачи Сърбия,защото е на два километра....Дойде и до Хасково и се спря...Не ще Гърция,не ще и Турция..Голяма врътка става пак. Така и така Чумата е дошла,дайте да видим как умира едно прасе в краен стадии ........
  • 11
    Ба
    бай уй
    6 -3
    00:29, 2 авг 2019
    Ванката нека си дрънка,че такива като него с лопата да ги ринеш излезли от университета,но какво ще лекуват,комари и мухи..То остана ли друго животно
  • 12
    Дж
    джонгата
    7 -3
    20:29, 2 авг 2019
    До това интервю ползвах услугите на въпросния доктор, но оттук нататък ще го сменя. Само на най-зомбираните герберасти не им стана ясно че целта е да се унищожи дребния животновъд, преди 2-3 години беше мор по птиците, преди година беше мор по овцете, сега са прасетата. Естествено ще унищожат и няколко големи свинеферми за показност, но удобните едри свиневъди ще се разминат с чумата и ще реализират добри печалби в края на годината..... Гарантирано от ГЕРБ и другаря Борисов......
  • 13
    Да
    Даниел
    4 -1
    23:04, 6 авг 2019
    Тази чума някой виждал ли я е? Някакви доказателатва че я има някой има ли да представи? Ама истински доказателства с присъствието на хората на които искат да изтребят прасетата. Взема се проба от уж заразено стадо и под наш надзор пред очите ни да се покаже тоя вирус да го видим дето толкова прасета изклаха. Ако някой е видял в града ни чумосано прасе нека обяви да го видим що за болест е това. Ей ББ народа не вярва доде не види. От европата иде май тая чума спусната по правителствена линия към нашите послушковци. То не изклаха пилета, луди крави, заразени яйца, сега и прасета. Ей народе клатят ни отгоре мамка им европейска корумпирана. В сърбия дето не е в ЕС някой да е чул за чума? Чумата отива там където няма имунитет- държавата ни. Обезсилена оголена и на "системи" под формата на европрограми. Европрограми защото наще посерковци в парламента не могат да създадат независима държава с икономика . Още колко вируси ще минат ехеее.
    Срига толкоз за сега. Дойде ред за коментари
  • 14
    Ба
    БАБХ
    3 0
    12:09, 9 авг 2019
    Чумата се нарича ГЕРБ.
Последни новини