11 °C

Откриха защо жените (особено неработещите) са по-застрашени от Алцхаймер

Причината жените да са по-застрашени от развитие на Алцхаймер от мъжете се дължи на редица генетични, анатомични, дори социални влияния, откриха учени.

Статистиката сочи, че 65% от страдащите от деменция във Великобритания са жени, подобни са цифрите и в САЩ. В Англия заболяването Алцхаймер е водеща причина за смъртността сред жените. Алцхаймер е просто един от видовете деменция, но е най-широкоразпространения.

Едно от обясненията, е че рискът от развитие на деменция нараства с възрастта, а жените имат по-висока продължителност на живота от мъжете. Сега учените стигат до извода, че са намесени и други фактори, включително, че протеиновите заплитания във вътрешността на невроните, свързани със заболяването Алцхаймер, се разпространяват по различен начин в мозъците на жените.

Учените проследили как струпванията от тау протеини се разпространяват в мозъците на 123 мъжи и 178 жени без когнитивни проблеми и на 101 мъже и 60 жени с леки когнитивни затруднения, но все още недиагностицирани с Алцхаймер. Обиновено възрастните с нормални когнитивни способности се отличават с малки количества тау протеини в определени области от мозъка.

Екипът създал карти на онези области от мозъка, демонстриращи сигнали, свързани с тау протеините, което подсказва, че са свързани по някакъв начин. Това им дало възможност да проследят модела на разпространение.

Резултатите ясно демонтрирали, че картите изглеждат различно при жените и мъжете, и че тау протеините се разпространяват по-бързо в женските мозъци.

Други изследователи от Университета в Маями разкриха, че определени генни и генетични варианти са свързани със заболяването Алцхаймер при само единия или другия пол. И макар значимостта на тези фактори все още да не е разбрана напълно и в изследването да са участвали само представители на бялата раса, се смята че гените стоят в основата на различните рискове от развитие на Алцхаймер при жените и мъжете.

Откриването на гените, свързани с появата на деменция само при мъжете и само при жените, ще ни помогне за разработим методи за прецизно определяне на риска при двата пола.

Социалните фактори може би също играят роля. Учени от Калифорнийския университет установили по-бързо влошаване на когнитивните функции с напредване на възрастта при жените, които не работели. В изследването участвали 6 300 жени, родени между 1935 и 1956. Бил наблюдаван с 61% по-бърз спад в представянето сред омъжените майки, които никога не са работили, в сравнение с омъжените майки, работили поне до средна възраст.

Изследването не доказва, че заетостта е превантивна мярка срещу когнитивни проблеми. И макар да са нужни по-нататъшни изследвания върху връзката между заетостта и състоянието на мозъка, първоначалните резултати подкрепят усилията за насърчаване на жените да работят.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини