След реформа Рйонна прокуратура Първомай ще стане териториално поделение

От 1 ануари 2020 г. 28 районни прокуратури, сред които и тази в Първомай, ще бъдат закрити. На тяхно място се предлага да бъдат открити териториални отделения, които да функционират към районната прокуратура в съответния областен град. Решението е на Прокурорската колегия, но то трябва да бъде одобрено и от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Прокурорската колегия ще предложи на Пленума на ВСС да определи съдебните райони на районните прокуратури със седалище в окръжния град. Така Териториално поделение Първомай ще бъде част от Районна прокуратура – Пловдив.

Това е вторият етап от реформата на съдебната карта на държавното обвинение. Предложението за окрупняването на районните прокуратури е съобразено със изразените становища от административните ръководители на районните и окръжните прокуратури, за които предстои процес по оптимизация, както и със становищата на апелативните прокурори от съответните апелативни райони. При изготвяне на предложението са съобразени валидните за всички районни прокуратури критерии – трайно много ниска или извънредно висока натовареност, ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“ (включващ всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда и др.), и спецификите за всеки апелативен район – население на районите на действие на всяка прокуратура, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др., кадрова обезпеченост, неколкократно проведени процедури и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители и на прокурори, поради липса на кандидати.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Се
    Селянче
    13 0
    14:38, 1 юли 2019
    Следва закриване на съда и РУ Полиция Първомай , което ще стане пък участък на Асеновград. Накрая ще закрият и града и местните фараони ще си узаконят собствеността върху чифлика Хаджиелес.
  • 2
    За
    Закривай!
    3 0
    08:29, 2 юли 2019
    Закривай!
  • 3
    Пи
    ПИТАГОР
    4 0
    09:29, 2 юли 2019
    А добър ден ва яз къту ви разправях ве ми викахте такъв съм бил унакъв съм бил низнам какъв съм бил. Яз къту един прурок на свършека на пърумай ви убясних чи пруцеса е започнал и е приминал критичния мумент след койту няма връщане. Тува е къту умиращия чвяк накрая жъ дойде някуй държавен чиновник и жъ утпише ут ригистъра на населените места пърумай къту сте чукути тва заслужавате яз мойтъ съм я изжувял ве си мислите накрая и фиганяту жъ избягат.
  • 4
    Пр
    Прав си!
    1 -1
    19:35, 3 юли 2019
    Прав си! Закриват града. И в Дебър се закрива училището, но на кого му пука?

Още новини

Последни новини