Измамникът Колю Американеца си избрал първомайско за златна жила

Един от най-изкусните измамници на трийсете години на миналия век – Никола Наумов – Американеца прославил Борисовградска околия като богата на злато. Неговата история започва далеч преди това, разказва във вестниците „Труд“ и „Ретро“ Росен Тахов.

Американеца е живял в Калифорния, където бил златотърсач и откъдето носи прякора си. Там след изчерпване на златните залежи, пробутвали на лековерните евтини сплави, наречени Fool's Gold – „злато за глупаци“. Той научава какво е трансмутация. По-късно се връща в България и започва да се „изявява“ като фалшификатор. Заловен за „кофти калпъкчийството си“ влиза в затвора и попада на... книгата „Могъществото на алхимията“ от английския философ и естествоизпитател Роджър Бейкън. Оказва се, че „златото за глупаци“ е наука, сложна материя, чието овладяване изисква много усилия. Американеца разбира, че е по-изгодно да превръща медта в злато, а оловото – в сребро.

За лековерните той забърква оловен бронз, който преди да оксидира, наподобява злато. „Новото сребро“ е като истинското, то става от мед, никел и цинк. Роден психолог, Колю Американеца открива метод за умножаване на истинското злато – „от 1 килограм, прави три“ и си лепва званието „неоалхимик“. Започва да завлича алчни търговци и дори си намира съдружници.

Една от жертвите му е търговец от Станимака (дн. Асеновград). Трансмутацията шмекерът използва само за стръв. Като вижда жълтата сплав, станимакчията си казва: „Щом този може това, фасулска работа е да направи от кило злато три!". После широко отваря портфейла си и брои на Наумов 169 000 лева, с които да купи един килограм от царя на металите плюс необходимите съоръжения. Чака три седмици и вече притеснен отива в полицията. А там дори го задържат, защото се усъмняват, че казва истината. „Или е мошеник, или е много тъп, за да вярва, че златото се самовъзпроизвежда“, заключават агентите. След това отварят досиетата и разбират, че търговецът казва истината, а Американеца е завлякъл не само него. 
Жертва на Наумов е и милионерът Георги Губиделников. Но Колю е достатъчно умен, за да не атакува директно завършилият право милионер, а подлъгва жена му. Прие дна от срещите им госпожата дава на чаровника пачка от 400 000 лева. Това е най-голямата инвестиция в Колювото предприятие. Говори се, че като лъснала измамата, Губиделников отвъртял на половинката си звучен шамар. С това сложил точка на случая.

Пресата предупреждава за измамите, но с удоволствие разказва и всеки случай на който са попаднали.

Никола Наумов успява да излъже и чуждестранна компания за добив на злато, че в Борисовградска околия има баснословни количества залежи от ценния метал. Той и двама негови съдружници купуват периметри в землищата на днешните села Бяла река и Православен. Той убеждава инвеститори, че могат да се намерят от 1 до 5 гр на кубик, което е в пъти повече от намираните половин грам на кубик. Чужденците започват проучвания и първите проби се оказват успешни и компанията започва да прави големи инвестиции. Никола изчезва в разгара на работата, изчезва и златото, а след това работещите намират само едно единствено зрънце. Назрява международен скандал. Министерството на търговията и лично тогавашния министър Георги Петров изпраща анкетьор, който излиза с доклад, че в Борисовградско не е имало, няма и не се очаква да има злато. Районът е изкуствено озлатен, а според работниците това е ставало със свити на ръка цигари, в които е имало златни зрънца. Те са падали с пепелта от цигарата на Американеца, а след това са били намирани в почвата.

Според автора на материалите Росен Тахов, Никола Наумов – Американеца е завлякъл над 1 200 000 лв.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Юр
    Юрдан
    15 0
    13:27, 6 юни 2019
    Тва все едно за Ангата Папаза е писано. Кат му слушаш речите - то са едни инвестиции, фирми отварят работни места, усвояват се едни евромилиони по проекти, мед и масло текат от чешмите, животът е хора̀ и ръченици... А народът избега, а тия, дето останаха, немат пари за дъвка даже.
  • 2
    Пе
    Пейо
    3 -3
    22:09, 6 юни 2019
    Нашият градец не е пръкнал ни един велик художник, музикант или спортист, ама за сметка на това измамници и фалшификатори имаме на световно ниво
  • 3
    Он
    Они
    2 0
    14:43, 7 юни 2019
    Кметчета, Растерчета, Балабановчета, Бойловчета ... все отрочета на този "златен" човек
  • 4
    Лу
    Лудото Коле
    1 0
    14:49, 7 юни 2019
    ейй голям съименик съм имал!!! Евала!
Последни новини