Предизборни съюзи: неочаквани партньорства и удари под кръста

Tрадиционни коалиции, неочаквани партньорства и удари под кръста - така изглеждат предизборните съюзи за европейския вот на 26 май т.г. Докато ГЕРБ се постара да привлече официални партньори, участващите в управлението "Обединени патриоти" се разпаднаха, а десните и демократите ще се явят в няколко формации. Чрез официални коалиции и споразумения за подкрепа в изборите ще участват над 60 политически формации, което е половината от партиите в България. Според регистъра на Софийски градски съд те са 132.

С мотив, че изпълнява волята на Европейската народна партия (ЕНП), към чието семейство принадлежат, ГЕРБ подписа предизборно споразумение със СДС и даде две места в листата си на кандидати от съюза - Александър Йорданов и Илия Лазаров са съответно шести и последен. След това подписа споразумения с "Обединени земеделци" на Петя Ставрева, ПП "Никола Петков" на Венцислав Върбанов и Български демократически форум на Жаклин Толева. В съюза влезе и "Движение Гергьовден" с почетен председател Любен Дилов-син, но чрез споразумение само със СДС.

Трикове вляво

Традиционно БСП се явява на изборите в коалиция, която от 2017 г. носи името "БСП за България". Освен социалистическата партия с лидер Корнелия Нинова в обединението са Комунистическа партия на България на Александър Паунов, партия "Нова Зора" на Минчо Минчев, партия "Политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев, който е последен в евролистата, както и партия "Политически клуб "Тракия" на Стефан Начев.

В сряда БСП подписа и споразумение за взаимодействие и подкрепа за изборите с 12 политически и граждански организации - Движение за радикална промяна "Българската пролет" на Велизар Енчев, който е десети в евролистата, Българска земеделска партия, Общонароден комитет за защита на националните интереси, Съюз на пенсионерите - 2004, Национален синдикат "Защита", "Европейска сигурност и интеграция", ПП "Подем", Съвет на европейската научна и културна общност; Партия на българските комунисти, Отечествен съюз, Български антифашистки съюз и Демократичен съюз на жените.

В същото време обаче създадената от бившия лидер на БСП и президент Георги Първанов партия АБВ регистрира обединение с името "Коалиция за България", с което БСП е участвала на избори десетина години. Социалисти предполагат, че ще има недобре информирани избиратели, които да се подведат по името при упражняване на правото на глас. В обединението на АБВ влизат още ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали" и ПП "Възраждане на Отечеството". От БСП обжалваха в съда решението на Централната избирателна комисия да регистрира "Коалиция за България" с мотив, че марката е на "Позитано" 20, но жалбата бе отхвърлена.

"Патриоти" отвсякъде

След като не успяха да се разберат за обща листа, трите партии от коалицията "Обединени патриоти" ще се явят поотделно на изборите. НФСБ на Валери Симеонов се коалира с партия "Средна европейска класа" на Георги Манев под името "Патриоти за Валери Симеонов". ВМРО се явява самостоятелно, но подписа споразумения за подкрепа с няколко формации - Земеделски народен съюз, Социалдемократическа партия, Съюз на патриотичните сили "Защита" и Националното сдружение на клубовете на запасното войнство "За честта на пагона". Сама, "Атака" пък избра кандидатите си за евродепутати чрез телевизионен кастинг.

Веселин Марешки формира коалиция "Воля - Българските родолюбци", в която влизат бившият партньор на БСП Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на Спас Панчев, както и партиите "Обединена социалдемокрация", Българска социалдемократическа партия и Християндемократическа партия на България. Първоначално бе обявено, че в коалицията ще участва Народната партия за свобода и достойнство (бивш партньор в Реформаторския блок и на ДОСТ), но това доведе до отстраняването на партийния лидер Орхан Исмаилов, който все пак е в евродепутатската листа.

В обединението "Демократична България" са "Да, България", ДСБ и зелени, а зад листата на коалиция "Път на младите" стоят НДСВ и "Новото време".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини