Валери Жаблянов: ЕС трябва да бъде не просто регулираща администрация, а съюз от социално отговорни държави

    Еманципиран ЕС, който сам решава въпросите на търговската си политика, вътрешните си баланси и противоречия по отношение на търговията и енергетиката. Така вижда посоката на развитие на еврообщността след вота в неделя кандидатът за депутат в Европейския парламент от листата на „БСП за България“ Валери Жаблянов. В Хасково, при предизборната си обиколка в района, той подчерта, че приоритетните му теми, като депутат в парламента на Европа, биха били тези от платформата на БСП. „Ще работим за създаването на нова социална държава в рамките на ЕС- той не просто да бъде една регулираща администрация, а да се превърне в съюз от социално отговорни държави“, посочи Жаблянов и изрази категоричната си готовност да застава зад политики, които ще дадат възможност на държави, като България, да осъществят догонващо развитие вътре в ЕС. „Ясно е, че има пазарна икономика и нива на производителност на труда, че държавите в Европа имат различно развитие и оттам и различен стандарт. В БСП не сме утописти и не настояваме за общ жизнен стандарт в ЕС, но настояваме икономиката на България да получи тласък и българските търговци и производители, тези в сектора на услугите, да имат възможности и гаранции, които в кратък срок да доведат до чувствително увеличение заплатите у нас.“

    Жаблянов посочи още, че с изборите на 26 май БСП трябва да даде ясен сигнал на партньорите си от другите европейски държави, че има такива позиции в обществото, които ще позволят провеждането на успешни парламентарни избори в близко бъдеще с постигането на ново управляващо мнозинство с други приоритети и носители на други идеали за България. Като местна организация на БСП ние сме мобилизирани да проведем избори, които ще покажат, че общественото доверие се връща към социалистическата партия, посочи и Чавдар Георгиев, който е член на НС на БСП и председател на предизборния щаб в Хасково.

    Приключващата предизборна кампания Валери Жаблянов коментира, като противоречива-със застъпени теми за вътрешнополитическата ситуация в страната и изострените отношения в управляващата коалиция. А в същото време ЕС е на кръстопът.  „Тези избори се явяват решаващи за това на къде ще поеме ЕС след избора на нов парламент“, анализира кандидатът за евродепутат от левицата.  Той припомни за очакванията в края на миналата година за приток на гласове към националистическите партии и крайната десница, които обаче не са се случили.

    Въпреки прогнозираните тенденции, днес в Европа се наблюдава консолидация на силите на левицата, подчерта Жаблянов и отбеляза, че преди месец в Парламента на Испания беше избрано мнозинство, водено от социалистите, а към настоящия момент там се подготвя коалиционно правителство под ръководство на социалистическата партия. „Онази тенденция, която всички очакваха да се развие в края на миналата година, не се състоя. Европа е изправена пред социалистически избор или пред управление на десницата отново-на консервативната десница от центъра, чиято управленска философия за Европа доведе до кризата в Гърция, до бунтовете на „жълтите жилетки“ във Франция, до португалската финансова криза. Управление, което доведе до напрежение вътре в ЕС между отделните държави в отделните общества и което се отрази на идеята за единна хомогенна и балансирана справедлива Европа.“, посочи още кандидатът за място в Европейския парламент от БСП.

    Макар позицията си за работа по общата платформа на БСП в ЕС, все пак Жаблянов е убеден, че темата за тясната специализация на политиците е важна и затова посочи, че като член на Европарламента, може да бъде полезен в областта на образованието, на външната политика и на пазарните регулации.

    По-рано през деня кандидатът от листата на БСП се срещна с жители на с.Узунджово. Посети мемориалния комплекс и музейната експозиция, посветени на историята на летище  Узунджово. „Гигантска е разликата между едно село в България и едно в Унгария. Там има обществен живот, млади хора, производствени мощности, работни места. Въпросът не опира до това колко хора живеят в едно населено място, по-важно е какъв е цялостния подход, цялостната политика. Длъжни сме да създадем условия за поминък в селата, да създадем условия младите да се върнат." подчерта Жаблянов.

    Той и екипът в изборната кампания посрещат последната седмица преди вота с оптимизъм за успешно представяне на БСП, за това че българските граждани с леви политически убеждения ще дадат своят глас с бюлетина с № 18.

    Валери Жаблянов призова останалите политически сили за честна битка в изборния ден, като подчерта, че изборите за ЕС са мерило на нивото на политическата култура на едно общество. „Всички онези практики, добре познати в нашите избори през последните десетилетия, е добре поне на Европейските избори да не се използват. Защото иначе амбицията да участваме в ЕП, а да изберем представителите ни с методи и средства, които не съответстват на съвременната европейска култура и демократични стандарти, правят нашите избраници неубедителни там. “, посочи кандидатът на социалистите.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини