Ще следят дали политическите лидери използват език на омраза в кампанията за евроизборите

Тази година решихме да проследим дали в горещата фаза на кампанията политическите лидери използват език на омраза. Това заяви изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова пред БНР.

Ще се следи дали говоренето за ценности и предложения за политики не е заменено от враждебна лексика, насочена към политически опоненти или социални групи.

Институтът ще наблюдава основните политически сили, които са парламентарно представени и имат шанс да изпратят свои представители в ЕП. Ще се следят и трите национални телевизии, електронни издания на национални ежедневници, както и по-популярните сайтове.

По думи на Балова въпреки че кампанията започна едва преди седмица, ИСИ вече има някои наблюдения.

Като че ли Европа през последните месеци се свързва с Истанбулската конвенция и Пакта за миграция - теми, които за българското общество са леко неразбрани или криворазбрани и теми, които са благодатни за експлоатация от различни политически сили, коментира тя. Според нея сме свидетели на националистическа и ксенофобска пропаганда от страна на определени политици именно по тези две теми и това остава безнаказано.

Тя увери, че ще продължат да следят до края на кампанията дали това ще бъде линията, която ще се следва от кандидатите за ЕП.

Езикът на омразата тенденциозно и нарочно се използва, за да се привлече вниманието и да се привлекат последователи, посочи тя, допълвайки, че Институтът ще следи и начина, по който отговорните органи се справят с езика на омразата.

Ще проследим и доколко институциите ще вземат отношение за използването на език на омраза и за нарушения по време на кампанията и в самия изборен ден, заяви още тя и изтъкна, че на парламентарните избори през 2017 г. са били получени над 100 сигнала за нарушения в цялата страна.

Анализът на ИСИ ще бъде представен след изборния ден.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини