Intel настъпва с 48-ядрен сървърен процесор

Intel предприе настъпление на пазара с редица нови продукти, свързани основно с центровете за данни. На първо място това са мощни сървърни процесори, включително топ модел с 48 ядра.

Новите Xeon Scalable са второ поколение на сървърната CPU линия. Те идват с множество подобрения, вкл. поддръжка на памет Optane с обем до 36 терабайта (TB), технологии Turbo Boost 2.0, Speed Select и Deep Learning Boost, която осигурява повишена пропускателна способност – до 14x.

Освен това новите CPU на Intel се позиционират като „три процесора в едно“. Чиповете могат да се настройват така, че системата да разглежда приоритетно или броя на ядрата, или честотата. Intel разделя новите си Xeon CPU в четири линии – Platimum, Gold, Silver и Bronze.

Топ процесорите Xeon Platinum 9200 са проектирани за максимална производителност. Линията включва и модел с 48 ядра, който се отличава също с 12-канален контролер на паметта и най-висока пропускателна способност на оперативната памет сред всички Xeon чипове.

Xeon Platinum 8200 се явява по-скоро обновена линия, отколкото напълно нова. В нея влизат CPU с до 28 ядра. Топ процесорът в линията Xeon Gold 6200 пък има 24 ядра – това са чипове, оптимизирани за мрежови задачи.

За мрежови цели са създадени и моделите от линията Xeon Gold 5200, при които броят на ядрата достига 18. Енергийната ефективност е на първо място при процесорите Xeon Silver 4200 – върховият модел тук има 12 ядра и TDP не повече от 70 вата.

Процесори с поддръжка на изкуствен интелект от начално ниво формират линията Xeon Bronze 3200. Най-достъпни са чиповете Xeon Bronze 3100, които заменят Xeon E и разполагат максимум с 8 ядра.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини