ЧСИ-та събират все повече пари на съдебната власт. Преглед на печата

24 часа

БСП в бойкот, но получава заплати

368 неизвинени отсъствия от пленарната зала имат депутатите от БСП през февруари, става ясно от пусната справка на сайта на Народното събрание. Това е месецът, в който БСП напусна Народното събрание, а в цифрата не са включени бягствата им от комисии.

Въпреки отсъствията си червените са взели пълни февруарски заплати - изплатени са им общо 394 хиляди лева, стана ясно пък по-рано от справка от администрацията на НС за "24 часа" по Закона за достъп до обществена информация.

БСП напусна парламента на 18 февруари. Решението за това бе взето ден по-рано от Националния съвет на партията по предложение на лидерката Корнелия Нинова. Причината - несъгласие с приетите промени в Изборния кодекс. Така през февруари червените работиха само половин месец, но взеха парите си за цял.

Труд

Джендърът от семейство нечестивци

Цитира се коментар от фейсбук:

България плаща 1 милион евро годишна вноска за издръжка на Съвета на Европа. Така че, ако някой може да критикува някого, България може да критикува Съвета на Европа. Затова би било чудесно генералният секретар на Съвета на Европа г-н Как Му Беше Името да се държи почтително и благоприлично към решенията на националните институции на националните държави.

Да не му отрежем заплатата.

Монитор

ЧСИ-та събират все повече пари на съдебната власт

Частните съдебни изпълнители събират все повече пари на съдебната власт, съобщи председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

През 2016 г. те са събрали 1,1 млн. лв., през 2017 г. - 2,23 млн. лв., през 2018 г. - 2,4 млн. лв., като данните за м.г. все още не са пълни.

"Откакто действа споразумението с ВСС, близо 6 млн. лв. са възстановени на съдилищата. Цифрата не е голяма, но това е, защото една огромна част от тези вземания всъщност са несъбираеми. Става въпрос или за осъдени, които са в затвора без никакво имущество, или за чуждестранни граждани, които са в чужбина и нямат никакво имущество у нас, или за хора, които не притежават имущество и доходи, от които да бъдат събрани тези суми", обясни Дичев.

Стандарт

Дължиш 98 стотинки за телефон, прибират ти 1000 лева

Смешен борч от 98 стотинки към мобилен оператор набъбна до задължение от 1000 лв. за десет години. Тази история разказа пред Нова тв Боил Иванов.

"Влизам до банката и питам какъв е проблемът, защо не мога да си изтегля сумата и те ми казват, че имам запор за 98 стотинки главница", разказва изуменият мъж.

През 2008 година Боил заминава за Италия. У нас оставя дълг към мобилен оператор. 10 години по-късно непогасена сметка за 98 стотинки струва на мъжа над 1000 лева.

"Връщам се и нямаше никакви такива задължения или там подобни. До този момент съм плати 981 лв. Като дължима сума още остава 217 лв.,", обясни той.

Сега

Потопът в с. Бисер вече струва над 1 млн. лв. на данъкоплатците

Данъкоплатците продължават да са единствените, които са "наказани" заради наводнението в хасковското село Бисер на 6 февруари 2012 г. Докато пострадали от стихията печелят нови дела за обезщетения, наказателният процес за трагедията вече година и половина е без движение.

Проверка на "Сега" в съдебните регистри показва, че на първа инстанция са приключили още няколко от гражданските дела, заведени от пострадалите. Те са успели да осъдят Министерството на отбраната и Община Хасково за общо над 256 хил. лв. компенсации за имуществени и неимуществени вреди. Досега спечелените дела бяха за над 850 хил. лв. Така общата сметка дотук е над 1.1 млн. лв. На пострадалите освен пари за унищожените им имоти и покъщнина, им се присъждат и обезщетения за претърпените негативни емоции - страх и стрес от загубата на дома и поминъка.

Капитал дейли

САЩ повдигнаха обвинения на създателката на OneCoin Ружа Игнатова

Ружа Игнатова, българката с германски паспорт, създала през 2014 г. "криптовалутата" OneCoin, за която медии, анализатори и регулатори от години алармират, че вероятно е измама, вече е обвиняема в САЩ. Самата тя е в неизвестност и няма публични изяви от края на 2017 г., когато по-малкият й брат Константин започна да се изявява като глобален лидер на OneCoin. Той също е с повдигнато обвинение и на 6 март е арестуван на летището в Лос Анджелис след бизнес пътуване с местни участници в схемата, привличащи инвеститори.

Според американските прокурори, които са се сдобили със счетоводни документи на компанията, само от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото на 2016 г. OneCoin е генерирала оборот в размер на 3.353 млрд. евро, от които е изкарала "печалба" 2.232 евро. В обвинителния акт обаче се подчертава, че схемата продължава да оперира и до днес.

Дума

Станишев: Социалистите имат шанс да променят съдбата на България

Изборите за Европейски парламент през май ще рефлектират не само върху съдбата на БСП, но и върху България. Ако социалистите победят на тези избори, ще има всички условия за предсрочни парламентарни избори, както и да се спечели местния вот през есента. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев. Той, заедно с другите европейски депутати от БСП, бе вчера в Пловдив, за да направят своя отчет за работата си в Брюксел.

Може да победим на тези избори ГЕРБ, ако излъчваме единство, но не формално. Трябва бързо да приключим с номинациите, да направим балансирана листа и да се фокусираме върху кампанията. Нашите опоненти не спят, а не трябва да подценяваме тези избори, бе посланието на Станишев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fi
    figo
    1 0
    10:49, 11 мар 2019
    Транснационалните (еврейски и на старите феодали) банки са в основата на преследването на криптовалутите! Защото ги заобикалят и са независими от тях! А банките са узаконени кръвопийци.

Случаен виц

Последни новини