25 °C

Дебър почете Свободата

  Националният празник 3 март беше отбелязан в квартал Дебър. Организатори на тържеството бяха читалищни дейци, учители и кметство. По традиция шествие от граждани премина през четирите  паметника – в двора на църквата,  на загиналите в Първата световна и Междусъюзническата войни, на Никола Гатев, на Иван Паничаров и на ген. Гурко.

  С едноминутно мълчание беше отдадена почит към героите, загинали защитавайки България и за нейната свободата, а директорът на училището прочете кратката история на героите и паметниците.

  Стълбите пред блиотеката на читалище „Пробуда“ се превърнаха в сцена на емоционален концерт развълнуваха присъстващите граждани. Изпълнението на Атанаска Тенева и Ангел Ангелов с детската група „Дебърче“ на песента „Изгрей зора на свободата“ предизвикаха сълзи в очите на не един от присъстващите.

  С приветствие към дебърци се обърна кмета на общината Ангел Папазов. Той сравни чудото на Освобождението с много други чудеса като създаването на Българската държава и кирилицата.

  Честването на 3 март завърши с празнично хоро.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   3 март
   5 0
   11:57, 3 мар 2019
   За къде без хоро
  • 2
   Де
   Дебър на три океана
   7 -2
   13:00, 3 мар 2019
   Истинската свобода за Дебър ще настъпи, когато дойде Освобождението от първомайско робство
   • 12
    1234
    11 -1
    16:08, 3 мар 2019
    Ако Дебър отново стане село:
    1. Ще може да избира кмет.
    2. Читалището ще получи субсидии, каквито напълно заслужава, като се има предвид дейността, която развива.
    3. Най-сетне дебърци ще осъзнаят, че ако закрият училището ще обезлюдят селото, имотите им ще намалят цените и ако някой ден поискат техните внуци да учат в малки класове, обучавани от най-висококвалифицирани учители и да се чувстват спокойно, няма да има къде.
  • 3
   Ге
   Геле
   6 -8
   13:05, 3 мар 2019
   Някой може ли да ми обясни логиката на така наречения "първомайски" сайт да игнорира честването на националния ни празник в общинския център, а да се отразява мераприятието в квартала?
   • 12
    1234
    8 -2
    15:52, 3 мар 2019
    Свободата е дошла в Първомайско точно в Дебър. Тогава Първомай не е бил заченат. Дебърци посрещат ген. Гурко на 20 януари. Какво общо тука има Първомай?
  • 4
   Де
   Дебър
   10 -1
   16:38, 3 мар 2019
   В Дебър има паметни плочи на опълченци ,които след освобождението са живяли в Дебър На опълченците се прекланяме!!!.В Първомай поклонението беше пред паметника на Ангел войвода.
  • 5
   12
   1234
   5 0
   16:54, 3 мар 2019
   ЗА НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
   Българското опълчение е българско военно съединение в състава на Действащата руска армия на Балканския полуостров в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

   Съставът му включва предимно български доброволци, както и редовни руски военнослужещи и български офицери от Руската армия. Те се сражават на страната на Руската империя срещу Османската империя за Освобождение на България[1]. Българите, участвали в Българското опълчение, след Oсвобождението са наричани опълченци-поборници.

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини