13 °C

Дебър почете Свободата

  Националният празник 3 март беше отбелязан в квартал Дебър. Организатори на тържеството бяха читалищни дейци, учители и кметство. По традиция шествие от граждани премина през четирите  паметника – в двора на църквата,  на загиналите в Първата световна и Междусъюзническата войни, на Никола Гатев, на Иван Паничаров и на ген. Гурко.

  С едноминутно мълчание беше отдадена почит към героите, загинали защитавайки България и за нейната свободата, а директорът на училището прочете кратката история на героите и паметниците.

  Стълбите пред блиотеката на читалище „Пробуда“ се превърнаха в сцена на емоционален концерт развълнуваха присъстващите граждани. Изпълнението на Атанаска Тенева и Ангел Ангелов с детската група „Дебърче“ на песента „Изгрей зора на свободата“ предизвикаха сълзи в очите на не един от присъстващите.

  С приветствие към дебърци се обърна кмета на общината Ангел Папазов. Той сравни чудото на Освобождението с много други чудеса като създаването на Българската държава и кирилицата.

  Честването на 3 март завърши с празнично хоро.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   3 март
   5 0
   11:57, 3 мар 2019
   За къде без хоро
  • 2
   Де
   Дебър на три океана
   7 -2
   13:00, 3 мар 2019
   Истинската свобода за Дебър ще настъпи, когато дойде Освобождението от първомайско робство
   • 12
    1234
    11 -1
    16:08, 3 мар 2019
    Ако Дебър отново стане село:
    1. Ще може да избира кмет.
    2. Читалището ще получи субсидии, каквито напълно заслужава, като се има предвид дейността, която развива.
    3. Най-сетне дебърци ще осъзнаят, че ако закрият училището ще обезлюдят селото, имотите им ще намалят цените и ако някой ден поискат техните внуци да учат в малки класове, обучавани от най-висококвалифицирани учители и да се чувстват спокойно, няма да има къде.
  • 3
   Ге
   Геле
   6 -8
   13:05, 3 мар 2019
   Някой може ли да ми обясни логиката на така наречения "първомайски" сайт да игнорира честването на националния ни празник в общинския център, а да се отразява мераприятието в квартала?
   • 12
    1234
    8 -2
    15:52, 3 мар 2019
    Свободата е дошла в Първомайско точно в Дебър. Тогава Първомай не е бил заченат. Дебърци посрещат ген. Гурко на 20 януари. Какво общо тука има Първомай?
  • 4
   Де
   Дебър
   10 -1
   16:38, 3 мар 2019
   В Дебър има паметни плочи на опълченци ,които след освобождението са живяли в Дебър На опълченците се прекланяме!!!.В Първомай поклонението беше пред паметника на Ангел войвода.
  • 5
   12
   1234
   5 0
   16:54, 3 мар 2019
   ЗА НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
   Българското опълчение е българско военно съединение в състава на Действащата руска армия на Балканския полуостров в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

   Съставът му включва предимно български доброволци, както и редовни руски военнослужещи и български офицери от Руската армия. Те се сражават на страната на Руската империя срещу Османската империя за Освобождение на България[1]. Българите, участвали в Българското опълчение, след Oсвобождението са наричани опълченци-поборници.

  Хороскоп за 20.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
  20 ное 2019
  Последни новини