18 °C

Дебър почете Свободата

  Националният празник 3 март беше отбелязан в квартал Дебър. Организатори на тържеството бяха читалищни дейци, учители и кметство. По традиция шествие от граждани премина през четирите  паметника – в двора на църквата,  на загиналите в Първата световна и Междусъюзническата войни, на Никола Гатев, на Иван Паничаров и на ген. Гурко.

  С едноминутно мълчание беше отдадена почит към героите, загинали защитавайки България и за нейната свободата, а директорът на училището прочете кратката история на героите и паметниците.

  Стълбите пред блиотеката на читалище „Пробуда“ се превърнаха в сцена на емоционален концерт развълнуваха присъстващите граждани. Изпълнението на Атанаска Тенева и Ангел Ангелов с детската група „Дебърче“ на песента „Изгрей зора на свободата“ предизвикаха сълзи в очите на не един от присъстващите.

  С приветствие към дебърци се обърна кмета на общината Ангел Папазов. Той сравни чудото на Освобождението с много други чудеса като създаването на Българската държава и кирилицата.

  Честването на 3 март завърши с празнично хоро.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   3 март
   5 0
   11:57, 3 мар 2019
   За къде без хоро
  • 2
   Де
   Дебър на три океана
   7 -2
   13:00, 3 мар 2019
   Истинската свобода за Дебър ще настъпи, когато дойде Освобождението от първомайско робство
   • 12
    1234
    11 -1
    16:08, 3 мар 2019
    Ако Дебър отново стане село:
    1. Ще може да избира кмет.
    2. Читалището ще получи субсидии, каквито напълно заслужава, като се има предвид дейността, която развива.
    3. Най-сетне дебърци ще осъзнаят, че ако закрият училището ще обезлюдят селото, имотите им ще намалят цените и ако някой ден поискат техните внуци да учат в малки класове, обучавани от най-висококвалифицирани учители и да се чувстват спокойно, няма да има къде.
  • 3
   Ге
   Геле
   6 -8
   13:05, 3 мар 2019
   Някой може ли да ми обясни логиката на така наречения "първомайски" сайт да игнорира честването на националния ни празник в общинския център, а да се отразява мераприятието в квартала?
   • 12
    1234
    8 -2
    15:52, 3 мар 2019
    Свободата е дошла в Първомайско точно в Дебър. Тогава Първомай не е бил заченат. Дебърци посрещат ген. Гурко на 20 януари. Какво общо тука има Първомай?
  • 4
   Де
   Дебър
   10 -1
   16:38, 3 мар 2019
   В Дебър има паметни плочи на опълченци ,които след освобождението са живяли в Дебър На опълченците се прекланяме!!!.В Първомай поклонението беше пред паметника на Ангел войвода.
  • 5
   12
   1234
   5 0
   16:54, 3 мар 2019
   ЗА НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
   Българското опълчение е българско военно съединение в състава на Действащата руска армия на Балканския полуостров в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

   Съставът му включва предимно български доброволци, както и редовни руски военнослужещи и български офицери от Руската армия. Те се сражават на страната на Руската империя срещу Османската империя за Освобождение на България[1]. Българите, участвали в Българското опълчение, след Oсвобождението са наричани опълченци-поборници.

  Хороскоп за 26.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  26 сеп 2020
  Последни новини