Астрономическите събития през март (видео)

Изображение 1 от 3

    НАСА анонсира астрономическите събития този март - Юпитер сутрин, началото на пролетта и звездния куп Кошера.

    Юпитер посреща ранобудните през целия месец. Погледнете ниско на югоизток един час преди изгрев слънце.

    През март НАСА отбелязва 40-ата годишнина от прелитането край Юпитер на космически кораб Вояджър 1 през 1979 г. Вояджър ни даде първия подробен близък поглед към гигантската планета и нейните луни.

    Началото на пролетта в Северното полукълбо идва на 20 март, когато е пролетното равноденствие. Равноденствията се случват два пъти годишно, през пролетта и есента, на датите, когато денят и нощта са с еднаква дължина. От тази дата до началото на есента, през септември, денят ще бъде по-дълъг от нощта, тъй като Слънцето пътува по-дълго, по по-висока дъга през небето всеки ден, достигайки пик в началото на лятото.

    Точно обратното е в южното полукълбо, където на 20 март е есенното равноденствие.

    Пролетта носи свежи цветя и бръмчене на пчели в Северното полукълбо, което прави март прекрасно време да се опитате да видите звездния куп Кошер. Тази група млади звезди се намира на около 600 светлинни години и се състои от няколкостотин звезди, които са само на няколкостотин милиона години. За  сравнение нашето Слънце е на четири и половина милиарда години.

    Звездния куп Кошер се вижда като малко размито петно на тъмното небе с невъоръжено око, най-добре е да се гледа с бинокъл. За да го откриете, погледнете на юг и прекарайте линия от блестящия Сириус - най-ярката звезда в небето, нагоре и леко наляво, към друга от най-ярките звезди на небето - Процион. Продължете в тази посока на същото разстояние нагоре и след това малко вляво.

    Звездният куп Кошер е видим през първата половина на нощта през целия месец, но най-доброто време да го потърсим са първата и последната седмица на март, тъй като Луната блести ярко в средата на месеца, правейки бледи обекти като него.

    Можете да наваксате всичко за настоящите и бъдещи мисии на НАСА в nasa.gov,, завършва видеото на НАСА / Лаборатория за реактивно движение и Калифорнийския технологичен институт

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини