Отбелязаха Деня на ръчното писане

По случай Деня на ръчното писане – 23 януари- учениците от СУ „Залатаров“ изработиха картички с ръкописни текстове. С много старание те изписаха своите послания и литературни откъси. Изложбата беше готова още в дните преди извънредната ваканция.

Кога 23 януари е обявен за празник на тази вековна човешка дейност не можахме да открием, но можем да прогнозираме, че с развитието на технологиите  скоро писането на ръка ще бъде екзотично занимание.

Редица специалисти правят плашещи прогнози до какво ще доведе отхвърлянето на ръчното писане и преминаването към писане с помощта на клавиатура. Те предвиждат, че хората ще мислят по-малко, ще закърнеят центровете, които управляват фината моторика, ще залинее окомерът, по-трудно ще се овладява граматиката, ще намалее въображението и други.

Въпреки това, във все повече образователни системи учениците за писане ползват таблети. Оптимистичната гледна точка е, че това ще помогне на поне 10% от човечеството – толкова са левичарите в нашия свят. За тях създаването на ръкопис винаги е било по-трудно отколкото за останалите 90%. Ако не са ги приучили насила да ползват дясна ръка, те винаги имат проблем с прикриването на текста отляво.

Доволни ще останат и учителите по литература, които имат понякога непосилната задача да разчетат текстовете на десетки ученици, за да бъдат справедливо оценени.

Позитивно настроените хора вярват, че всички останали недостатъци ще бъдат компенсирани от дейности, които ще бъдат родени от новите обстоятелства.

Едно е сигурно – 23 януари ще се превърне в специален празник за специални хора... като калиграфите, които в момента предизвикват възхищението на мнозина.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини