Netflix подготвя сериал по „Сянка и кост” на Лий Бардуго

Netflix започват нов фентъзи сериал по трилогията „Сянка и кост” („Shadow and Bone”) на Лий Бардуго. Сагата на младата Алина Старков, популярна предимно сред младежката аудитория, ще излезе в,осем епизода, за които Netflix са получили права като начало.

Бестселърите на 43-годишната авторка, родена в Йерусалим и отгледана от баба си и дядо си в Лос Анджелис, включват трилогията за Гриша (вид тайнствени магьоснически сили) в „Сянка и кост”, „Престол и щурм” и „Падение и подем”, двете книги „Six of Crows” и „Crooked Kingdom” и очакваната да излезе през 2019 година „King of Scars”. Все още не е ясно дали предстоящият сериал ще е по първата трилогия или ще се разпростре върху всиките.

Вдъхновението за развитиието на фентъзи сюжетите, както самата Бардуго твърди, идва от историята на царска Русия. Символи, безпросветност, мрак, всесилни демони, магьоснически сили очевидно не спират да привличат младите читатели. Над 2,5 милиона копия от книгите, посветени на магьосническата вселена на Гриша са продадени в англоезичния свят. Книгите на Бардуго са преведени на 38 езика. Авторката е доста доволна от избора на Netflix и очевидно няма търпение да започнат работа по екранизацията.

Според Deadline творческия тв екип ще бъде оглавен от Ерик Хайзърър („Arrival”, „Кутия за птици”),  Шон Леви („Stranger Things”)  ще му помага в творческите решения. 

Като сценарист на подготвяния тв епос ще се изяви и Кристина Стрейн („The Magicians”), а в екипа на изпълнителните продуценти са самата Бардуго, Поуя Шахбазян („Дивергенти”), Дан Ливайн, Дан Коен и Джош Бари. 

Все се още няма обявена премиерна дата за „Сянка и кост”.

Ето как са описани приключенията на главната героиня в първите три книги, издадени на български език от Егмонт:

"Заобиколена от врагове, някога могъщата Равка е разделена на две от Долината на смъртната сянка – ивица от почти непрогледен мрак, населена с чудовища. Сега съдбата ѝ лежи на плещите на самотно осиротяло момиче. Алина Старков не е видяла добро в живота си. Но когато полкът ѝ е атакуван на ръба на Долината и най-добрият ѝ приятел е смъртно ранен, Алина открива в себе си неподозирана сила, която не само ще спаси живота ѝ, но и може би е ключът към обединяването на раздираната от войни страна. Откъсната от всичко, което познава, Алина е отведена в двореца, за да бъде обучена за Гриша, част от магьосническия елит, предвождан от тайнствения Тъмнейший. Но този великолепен свят не е това, което Алина е очаквала. Мракът напредва, страната разчита на неосъзнатите ѝ сили, а тя ще трябва да се изправи пред тайните на Гриша… и пред тайните на сърцето си…

В един момент мракът се оказва е навсякъде. Тъмнейший оцелява след Долината на смъртната сянка, придобивайки страховити нови сили и ужасяващ план, който ще предизвика границите на познатия свят. Алина се завръща в страната, от която е избягала, решена да се бори с тъмните сили, надвиснали над Равка. Нови приятели, стари врагове, спиращо дъха приключение и опияняваща романтика, откриват свят, в който магията властва над всичко.

Тъмнейший продължава да управлява Равка от трона си в сенките. Силите на Алина са отслабени, докато тя се опитва да се възстанови колкото се може по-бързо и да се впусне в преследването на неуловимия феникс, дълбоко скрита в лабиринта от древни тунели и пещери. Надеждата й е, че принцът беглец е все още жив… Алина ще трябва да създаде нови съюзи и да преглътне стари вражди. Но докато разкрива тайните на Тъмнейший, тя ще повдигне и булото на минало, което завинаги ще промени представата й за тяхната връзка и за силата, която самата тя притежава…"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини