Бюджет 2019 – с малко пари трябва да се решават много проблеми

При нулев интерес от гражданите и в присъствието на директори на учебни заведения, вчера публично бе обсъден проекта на  Бюджет 2019  на Община Първомай.

Кметът Папазов каза, че се налага с малко средства да се решават много проблеми, но е доволен от това, че ежедневно има предложения и коментари, търсят се възможности. В залата нямаше общински съветници, но през следващата седмица комисиите ще заседават и ще положат усилия за намиране на решения и баланс.

Биляна Бонева – н-к отдел „Бюджет и ТРЗ” към дирекция „Бюджет и финанси” в Общината запозна присъстващите с визията за бъдещия бюджет по пера. Тя сподели, че приходната част е оптимална и ще трябва да се съберат стари задължения.

Директор дирекция „Обраование и култура” Елена Велева каза, че един от основните проблеми сега е да се търсят средства за 20% увеличение на педагогическия  и 10% за непедагогическия персонал, за което е получено писмо от Министъра на образованието.

По този повод Елена Добрева – директор на ОУ ”Кирил и Методий” - Първомай сподели, че ако направят това увеличение на заплатите, ще трябва после от заплатите да заплащат ток, вода, отопление и други разходи в училището. Тя постави и редица други проблеми конкретно за училището, което ръководи, с които ще запознае общинските съветници по време на заседанията на комисиите.

Пенка Петкова, която е директор на третото по брой ученици в общината училище в село Градина, сподели, че ще се справят с увеличението на заплатите, но повече се вълнува от инвестиционната програма. Като приоритетни Петкова е посочила ремонта на физкултурния салон, ремонт на санитарните възли и ремонт на училищния двор. Наложило се е да избере едно. Нейно бе предложението комисия от експерти да посети училищата и да определи най-неотложните им нужди.

Идеята да се дават пари на брой ученици  не допадна на колежката й от Караджалово Иванка Пенева, която каза, че в училището, което ръководи учат 80 деца и те също трябва да учат в нормална среда.

Директорът на ОУ ”Г.Караславов” Боян Чифчиев говори за проблеми с неразплатени сметки и сподели, че за момента най-важно е осигуряване на гориво за отопление.

Доволна от предвиденото в инвестиционната програма бе директорката на детската градина в Градина Бонка Хаджигенова. Тя благодари за предвидения ремонт на покрива на детското заведение, който е построен през 1951 година.

Протокол от обсъждането ше бъде предоставен на общинските съветници и до провеждането на  сесията на ОбС, ще се търсят оптимални решения.

Красимира Ст. Славова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Км
    Кметът не е виновен!
    11 -2
    10:04, 16 яну 2019
    Е, какво толкова. Всеки може да затегне колана с още една дупка. Общината ни намалява, което значи, че и годишният бюджет ще се свива с всяка година. Не само това. Когато има много сгради, но малко народ, водата и токът също поскъпват, защото разпределителните дружества трябва да поддържат голяма, несъобразена с намаляващия брой на населението инфраструктура. Имотите ще се обезценяват и ще се заемат от най-ниските социални групи, което още повече ще въздейства на годишните приходи. Автобусите към и от Първомай ще се редуцират. Населението ще продължи да застарява и да се свива дотогава, докато доходите са ниски и има висока безработица. Когато остане толкова народ, колкото съответства на предлаганите работни места, в случай че заплатите им позволяват да се издържат, тогава градът ще влезе в някакво устойчиво състояние. В този момент бизнесът ще наема гастърбайтери за сезонна работа от други места, а местната администрация вече няма да вади очите на никого - нито ще има администрация, нито първомайци. Кметът изобщо не може да промени този ход. За колко време ще стане! Може би 10 години. Най-много.
  • 2
    Пи
    питагор
    0 -8
    10:19, 16 яну 2019
    не си прав ва тва дету гу гувориш са пълни глупуст... Виж коментара
  • 3
    Км
    Кметът не е виновен!
    6 -4
    10:44, 16 яну 2019
    Бъркаш, питагоре, бъркаш.
    "Фиганите", както ги наричаш, ходят само на пълна трапеза. Като няма нищо на масата, и тях ги няма. Сменят масата. Само гледай. Ако сме още тук след десет години, в което се съмнявам, пак ще си говорим.
  • 4
    Км
    Кметът не е виновен!
    2 -2
    13:10, 16 яну 2019
    Ромската общност е разположена предимно в сферата на услугите, къде законни, повечето - не. Когато населението намалее, доходите от изпълнени услуги също ще се сринат. И ромите ядат хлаб, а някой от тях - дори бял. Северозападна България е пример за това, че колкото населението е по-малко, толкова животът по скъп, отнесено към определена територия. Следват обезлюдяване и обезличаване.
    Такива са реалностите, духът на новото време.
  • 5
    Км
    Кметът не е виновен!
    1 -4
    13:28, 16 яну 2019
    Още едно клише: колкото населението, независимо от етноса, обитаващо дадена територия, е по-близо до социалното дъно, толкова жизнената среда в селището е по-лоша. Няма изключения.
  • 6
    Ар
    Архимед
    13 0
    13:33, 16 яну 2019
    Пари в бюджета има. Има и източници на още средства!До кога Общинска администрация ще е основен работодател в Общината? Някога преди години , когато общината имаше население 36000 жители, имаше един заместник кмет, сега трима при население 21000жители. Кому са необходими? На партиите с представители в Общинският съвет за да слушат , но не и на жителите данъкоплатци.Кой експерт получава 500 лева хонорар за 15 минути работа освен 21 храненика в Общински съвет барабар със нискообразования зам. председател на Общ съвет, който само за присъствие получава 1000 лв хонорар.Знае ли някой колко не събрани местни данъци и такси има?А 150 чиновника в Администрацията кого обслужват освен себе си.Как при 36000 население бяха 90 а сега при 21000 станаха 150. Надявам се при тазгодишните избори да изберем умен кмет, който мисли за хората а не за лубрикант и гушата си! Резерви има и един умен кмет ще ги разкрие като оптимизира Администрацията, събере вземанията и да запуши лакомите усти на съветници, зам кметове- и зам председатели на Общ съвет.
    • Бр
      бравос
      5 0
      21:51, 18 яну 2019
      Най големия работодател е Общината 274 бр. на хранилка х 4 = минимум 1000 гласа за Папаз ефенди.
      Като му заделят по някой грош от разпределенето на бюджета и Катето като го подпре с герберастката
      патерица ще запеем старата песен на нов глас
  • 7
    Км
    Кметът не е виновен!
    2 -7
    14:08, 16 яну 2019
    "Архимед", имаш известно право. Но като цяло - див... Виж коментара
  • 8
    От
    От сън дълбок се събуди
    11 -3
    14:49, 16 яну 2019
    А знаете ли ,че освен огромния брой скучаещи и некадърни чиновници, така нареченият "кмет" на още колко "мъртви души" плаща граждански договори и на каква стойност?А знаете ли колко банкети и музика е платил с общински пари под надслова-"кмета даде".?А знаете ли колко пари в пликове дава на спортисти -като се започне от невръстни деца до ветерани и пак- "кмета" даде?А колко МУ са разходите за околосветските пътувания по света и у нас?И още и още.....Да така се печелят избори ,но така се и погубва община.Време е за въстание!!!
  • 9
    78
    7878
    7 -5
    15:51, 16 яну 2019
    Защо не бяхте в залата, за да кажете каквото имате, ами го правите анонимно?
    • Ар
      Архимед
      11 -2
      21:56, 16 яну 2019
      Защото там няма кой да чуе. а тук все някой ще прочете! Онези, които бяха в залата просто ще се изсмеят.те дори се страхуват да кихнат за да не изпуснат кокала от уста.
  • 10
    Км
    Кмета
    4 -1
    22:47, 17 яну 2019
    Стига сте ме хокали сърби ме по цял ден отзад заради вас. Ялате който има нужда от работа ша го назнача някъде даже и да не идва. Мноу хора съм опрайл така стига сте ревали. И ся пак ша ми изтрият коментара щот си мислят, че не съм аз. Дейба толку ма слушкат медийте казах им да трият неудобните коментари те взеха че и моя изтриха...
Последни новини