35 °C

Tоп киберзаплахата през 2019 г. идва по мейла

С прогноза за киберзаплахите през 2019 година се ангажира компанията за сигурност Trend Micro. Експертният анализ обхваща пазарите на мобилни устройства, интернет на нещата, облачните изчисления и други области от критично значение.

Фишинговите атаки по електронна поща се очертават като най-разпространената киберзаплаха както за индивидуалните потребители, така и за бизнеса. Очаква се ръст на всички типове атаки през е-поща, вкл. използване на злонамерени линкове, прикачени файлове и таргетирани атаки с подвеждащи текстови съобщения.

От 2015 г. досега броят на фишинговите URL-адреси, блокирани от Trend Micro, е нараснал с почти 3800%. В същото време броят на откритите набори от експлойти за същия период е намалял с 98%.

През следващата година в информационното пространство се очаква появата на повече неизвестни киберзаплахи, което ще засили необходимостта от прилагане на подходи на няколко нива в киберзащитата. Корпоративните мрежи трябва да бъдат надеждно защитени от нови и съществуващи видове атаки, подчертават специалистите.

Trend Micro предупреждава, че възможността за работа на служители на компаниите от дома може да се превърне в заплаха за сигурността. На фона на нарастваща популярност на концепцията BYOD (използване на личните устройства за служебни цели) компаниите следва да преосмислят операциите по събиране и анализ на данни за потребителите, присъщи на текущите рекламни модели, тъй като нарушенията ще им струват скъпо.

В публичния сектор се очаква засилване на борбата с фалшивите новини в условията на предизборни кампании. Същевременно ще се засилва регулаторният натиск, а в центъра на вниманието ще попаднат неприкосновеността на личния живот и интернет на нещата.

Що се отнася до потребителската сфера, атаките с помощта на социален инженеринг ще изместят експлойтите. Очаква се компрометиране на чатботовете. Акаунти на знаменитости ще бъдат подложени на атаки от типа Watering Hole. Освен това ще продължи масовото използване на откраднати данни за акаунти.

В клауд инфраструктура могат да се очакват големи изтичания на данни, поради неправилна настройка на параметрите на сигурността по време на миграция към облака. Клауд услуги пък ще се използват да добив на криптовалута.

Trend Micro прогнозира още, че през 2019 г. киберпрестъпниците ще започнат да използват повече скрити методи за атаки. Все по-популярни ще стават таргетираните атаки, вкл. с помощта на изкуствен интелект.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020

Случаен виц

Последни новини