12 °C

Tоп киберзаплахата през 2019 г. идва по мейла

С прогноза за киберзаплахите през 2019 година се ангажира компанията за сигурност Trend Micro. Експертният анализ обхваща пазарите на мобилни устройства, интернет на нещата, облачните изчисления и други области от критично значение.

Фишинговите атаки по електронна поща се очертават като най-разпространената киберзаплаха както за индивидуалните потребители, така и за бизнеса. Очаква се ръст на всички типове атаки през е-поща, вкл. използване на злонамерени линкове, прикачени файлове и таргетирани атаки с подвеждащи текстови съобщения.

От 2015 г. досега броят на фишинговите URL-адреси, блокирани от Trend Micro, е нараснал с почти 3800%. В същото време броят на откритите набори от експлойти за същия период е намалял с 98%.

През следващата година в информационното пространство се очаква появата на повече неизвестни киберзаплахи, което ще засили необходимостта от прилагане на подходи на няколко нива в киберзащитата. Корпоративните мрежи трябва да бъдат надеждно защитени от нови и съществуващи видове атаки, подчертават специалистите.

Trend Micro предупреждава, че възможността за работа на служители на компаниите от дома може да се превърне в заплаха за сигурността. На фона на нарастваща популярност на концепцията BYOD (използване на личните устройства за служебни цели) компаниите следва да преосмислят операциите по събиране и анализ на данни за потребителите, присъщи на текущите рекламни модели, тъй като нарушенията ще им струват скъпо.

В публичния сектор се очаква засилване на борбата с фалшивите новини в условията на предизборни кампании. Същевременно ще се засилва регулаторният натиск, а в центъра на вниманието ще попаднат неприкосновеността на личния живот и интернет на нещата.

Що се отнася до потребителската сфера, атаките с помощта на социален инженеринг ще изместят експлойтите. Очаква се компрометиране на чатботовете. Акаунти на знаменитости ще бъдат подложени на атаки от типа Watering Hole. Освен това ще продължи масовото използване на откраднати данни за акаунти.

В клауд инфраструктура могат да се очакват големи изтичания на данни, поради неправилна настройка на параметрите на сигурността по време на миграция към облака. Клауд услуги пък ще се използват да добив на криптовалута.

Trend Micro прогнозира още, че през 2019 г. киберпрестъпниците ще започнат да използват повече скрити методи за атаки. Все по-популярни ще стават таргетираните атаки, вкл. с помощта на изкуствен интелект.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
13 ное 2019
Последни новини