Как ни хакват в социалните мрежи

Социалните мрежи са навсякъде около нас, улеснявайки неимоверно ежедневната комуникация. Платформи като Twitter и Facebook ни карат да прекарваме все повече време пред екраните на любимите джаджи. Популярността на TikTok също е доказателство за консумацията на мултимедийно съдържание в съвременния свят.

Колкото по-активни сме в социалните мрежи, обаче толкова повече информация споделяме за себе си. Хакерите са доста агресивни и проявяват невероятна креативност в опитите си да пробият защитата на акаунтите ни и да генерират приходи. Фишинг атаките са основна заплаха в интернет. От Norton Labs насочват вниманието ни към три метода, с които можем да бъдем хакнати в социалните мрежи, съобщава TomsGuide.

Съобщения за заключени акаунти 

Mного потребители биха се притеснили, ако загубят достъп до акаунтите си в социалните мрежи. Един от новите трендове в кибер средите е нотификации, които ви предупреждават, че може да останете заключени извън собствения си профил. За целта трябва да ъпдейтнете и да се предпазите. 

Това е само един от примерите за фишинг атаки, които са популярни онлайн. Предупреждения за остаряла информация и подкана да въведете нови данни, които са актуални, също може да ни направят уязвими и да улеснят хакерите.

Верифицирани баджове на профилите

Социалните мрежи предлагат верифицирани значки на някои профили, които са доказателство за легитимност. Експертите по киберсигурност предупреждават за нови фишинг кампании, които обещават да предложат тази привилегия на потребителите. За да активирате баджовете съответно трябва да въведете логин детайли, които така попадат в ръцете на хакерите. Бъдете внимателни и с попълване на онлайн анкети и избягвайте предоставянето на поверителни данни в рекламни или други кампании в интернет,.

Онлайн генератори и 2FA автентикация

Популярността в социалните мрежи често кара потребителите да се интересувате от услуги, които обещават повече последователи. Киберпестъпниците използват постоянно този недостатък, за да провеждат своите атаки, като пренасочват към контролирани от тях страници. Рекламните съобщения примамващи да споделим логин детайли са един от най-лесните начини да станете жертва на зловреден софтуер. 

Генерирането на приходи вече стимулира хакерите да открият уязвимости и в двуфакторното удостоверяване. На този етап това са ограничени случаи, в които се прихващат 2FA съобщения, с които се осигурява достъп до компрометираните профили на потребителите.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини