Откриха неочаквано оръжие срещу парниковите газове

Могат ли най-малките организми на планетата да се преборят с повишаващите се стойности на въглероден диоксид или дори с петролните разливи?

Колкото и да се странно, отговорът е положителен. Изследване върху новооткрити дълбоководни микроби сочи, че миниатюрните създания имат подчерат апетит към замърсителите.

Микробите, открити в Калифорнийския залив на 2 000 метра под повърхността, живеят в условия, при които подземната вулканична активност повишава температурите до около 200 градуса по Целзий.

В рамките на изследването били идентифицирани 551 отделни генома – включително 22 нерегистрирани до момента. Микроорганизмите разчитали на въглеводородите метан и бутан като източник на енергия.

“Всичко това демонстрира, че дълбините на океаните съдържат неизследвано биологично разнообразие и миниатюрни организми, способни да разградят петрола и други вредни химикали”, казва оглавяващия изследването учен от Тексаския университет Брет Бейкър.

“Под дъното на океана се намират огромни резервоари от въглеводородни газове – включително метан, пропан, бутан и други. Микробите възпрепятстват попадането на парниковите газове в атмосферата”.

Микробите не само пречат на освобождаването на вредните газове, но биха могли да се окажат полезни и при почистване на замърсяванията в бъдеще, ако се възползваме директно или пресъздадем по някакъв начин способностите им. Изследването върху миниатюрните създания е все още в ранните си етапи, но начинът по който се хранят с въглеводороди е крайно необичаен.

Всъщност новооткритите 22 вида микроби са толкова различни в генетично отношение от всичко, които сме виждали до момента, че те изглежда представляват нов клон от дървото на живота.

Това, обаче, не е изненадващо като се има предвид, че 99.9% ощ микробите по света не могат да бъдат пресъздадени в лабораторни условия, което означава, че на учените им предстои да открият и разберат безброй нови форми на живот.

Учените смятат, че новооткритите микроби са само върха на айсберга, що се отнася до биоразнообразието в океаните.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини