15 °C

Кръстьо Кръстев е носител на наградата "Георги Караславов" за 2018 година

Национална литературна награда за белетристика „Георги Караславов” тази година беше връчена на Кръстьо Кръстев –автор на редица документални и художествени творби и председател на Дружеството на писателите в Първомай.

Наградата на името на Георги Караславов е учредена през 2004 г. по предложение на тогавашния общински съветник, писателя Георги Тончев.

Наградата се присъжда за белетристични книги издадени през предходните две години.

Журито е в състав от 5 човека, каквото е решението на ОбС – Първомай, квотно разпределено  - двама от СБП и трима от община Първомай. Тази година председател на журито бе председателят на СБП Боян Ангелов, а другият представител на Съюза бе членът на УС на СБП – Трендафил Василев.

Фоайето на читалището в Първомай бе мястото, което събра любители на словото, приятели и близки на Кръстьо Кръстев, гости от СБП, от Дружеството на писателите в Димитровград,  кмета на общината Ангел Папазов и заместника му Николай Митков, колеги на Кръстев от Дружеството на писателите в Първомай.

Водеща на вечерта бе Веселина Танева. 

След традиционния разказ за живота и творчеството на академик Караславов ученици от ПГСС „Васил Левски” – Първомай, подготвени от учителя по български език и литература Жанета Стоянова, прочетоха откъси от  белетристични творби на Г.Караславов. Присъстващите чуха и част от произведение на наградения за 2016г. Димитър Томов.

Решението на журито обяви Трендафил Василев, а наградата бе връчена от кмета на общината Ангел Папазов. Много поздравления получи носителят на наградата Кръсто Кръстев, който през тази година навършва 80 години.Между поздравилите го бе и поетът Демир Демирев, който му пожела още много разорани бразди на нивата на белетристиката.

Кръстьо Г. Кръстев е роден в Пловдив, зодия „Стрелец”, 1938 г. Живее и работи в Първомай. Ръководи радиовъзел „Първомай”. Акивно сътрудничи на местни, областни и национални електронни и печатни медии. Член е на редакцията на в. „Тракийско слово” и на редакционния съвет на в. „Жарава”. Публикува материали в списанията „Ново време”, „Понеделник” и „Везни”.

Председател е на Дружеството на писателите „Георги Караславов” в Първомай.

Творческите му интереси са в областта на прозата и есеистиката. Член е на Съюза на българските писатели.

Дълги години се е занимавал с театър като режисор, постановчик и актьор  в постановките на театрален колектив „Димитър Делчев” – Първомай. Присъстващите в залата на 12 октомври се насладиха на монолога изпълнен от Атанаска Велчева, част от спектакъл посветен на 120 години читалище в Първомай, по текст на Кръстев.

Развълнуван, носителят на наградата прочете на финала специално подготвено за вечерта есе, тематиката на което бе посветена на литературния път на патрона на наградата  - Георги Караславов.

Точно преди началото на самото тържество пристигна и най-новата книга на Кръстев „Родоначалникът” – есе посветено на живота и дейността на академик Георги Караславов.

Трендафил Василев предаде поздрави от УС и от председателя на СБП, като подчерта, че Кръстьо Г. Кръстев е автор не само от регионално значение, а е с принос към националната литература на България.

Красимира Ст. Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ив
  Иван Маринов
  1 -1
  21:37, 20 окт 2018
  Напишете кои са тримата от Община Първомай,че ми стана интересно. И дали знаят къде се пише пълен член...
  • Ма
   *** Иванова
   2 0
   11:06, 1 яну 2019
   Когато на някого му липсва емоционална интелигентност и талант, се заравя в правила,които се зазубрят. Едното го намираш,прочиташ и си припомняш /а има и коректори/, а другото е нещо, което или е закодирано в теб, или няма как да го зазубриш.

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини