21 °C

Кръстьо Кръстев е носител на наградата "Георги Караславов" за 2018 година

Национална литературна награда за белетристика „Георги Караславов” тази година беше връчена на Кръстьо Кръстев –автор на редица документални и художествени творби и председател на Дружеството на писателите в Първомай.

Наградата на името на Георги Караславов е учредена през 2004 г. по предложение на тогавашния общински съветник, писателя Георги Тончев.

Наградата се присъжда за белетристични книги издадени през предходните две години.

Журито е в състав от 5 човека, каквото е решението на ОбС – Първомай, квотно разпределено  - двама от СБП и трима от община Първомай. Тази година председател на журито бе председателят на СБП Боян Ангелов, а другият представител на Съюза бе членът на УС на СБП – Трендафил Василев.

Фоайето на читалището в Първомай бе мястото, което събра любители на словото, приятели и близки на Кръстьо Кръстев, гости от СБП, от Дружеството на писателите в Димитровград,  кмета на общината Ангел Папазов и заместника му Николай Митков, колеги на Кръстев от Дружеството на писателите в Първомай.

Водеща на вечерта бе Веселина Танева. 

След традиционния разказ за живота и творчеството на академик Караславов ученици от ПГСС „Васил Левски” – Първомай, подготвени от учителя по български език и литература Жанета Стоянова, прочетоха откъси от  белетристични творби на Г.Караславов. Присъстващите чуха и част от произведение на наградения за 2016г. Димитър Томов.

Решението на журито обяви Трендафил Василев, а наградата бе връчена от кмета на общината Ангел Папазов. Много поздравления получи носителят на наградата Кръсто Кръстев, който през тази година навършва 80 години.Между поздравилите го бе и поетът Демир Демирев, който му пожела още много разорани бразди на нивата на белетристиката.

Кръстьо Г. Кръстев е роден в Пловдив, зодия „Стрелец”, 1938 г. Живее и работи в Първомай. Ръководи радиовъзел „Първомай”. Акивно сътрудничи на местни, областни и национални електронни и печатни медии. Член е на редакцията на в. „Тракийско слово” и на редакционния съвет на в. „Жарава”. Публикува материали в списанията „Ново време”, „Понеделник” и „Везни”.

Председател е на Дружеството на писателите „Георги Караславов” в Първомай.

Творческите му интереси са в областта на прозата и есеистиката. Член е на Съюза на българските писатели.

Дълги години се е занимавал с театър като режисор, постановчик и актьор  в постановките на театрален колектив „Димитър Делчев” – Първомай. Присъстващите в залата на 12 октомври се насладиха на монолога изпълнен от Атанаска Велчева, част от спектакъл посветен на 120 години читалище в Първомай, по текст на Кръстев.

Развълнуван, носителят на наградата прочете на финала специално подготвено за вечерта есе, тематиката на което бе посветена на литературния път на патрона на наградата  - Георги Караславов.

Точно преди началото на самото тържество пристигна и най-новата книга на Кръстев „Родоначалникът” – есе посветено на живота и дейността на академик Георги Караславов.

Трендафил Василев предаде поздрави от УС и от председателя на СБП, като подчерта, че Кръстьо Г. Кръстев е автор не само от регионално значение, а е с принос към националната литература на България.

Красимира Ст. Славова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ив
  Иван Маринов
  1 -1
  21:37, 20 окт 2018
  Напишете кои са тримата от Община Първомай,че ми стана интересно. И дали знаят къде се пише пълен член...
  • Ма
   *** Иванова
   2 0
   11:06, 1 яну 2019
   Когато на някого му липсва емоционална интелигентност и талант, се заравя в правила,които се зазубрят. Едното го намираш,прочиташ и си припомняш /а има и коректори/, а другото е нещо, което или е закодирано в теб, или няма как да го зазубриш.

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини