17 °C

Кръстьо Кръстев е носител на наградата "Георги Караславов" за 2018 година

Национална литературна награда за белетристика „Георги Караславов” тази година беше връчена на Кръстьо Кръстев –автор на редица документални и художествени творби и председател на Дружеството на писателите в Първомай.

Наградата на името на Георги Караславов е учредена през 2004 г. по предложение на тогавашния общински съветник, писателя Георги Тончев.

Наградата се присъжда за белетристични книги издадени през предходните две години.

Журито е в състав от 5 човека, каквото е решението на ОбС – Първомай, квотно разпределено  - двама от СБП и трима от община Първомай. Тази година председател на журито бе председателят на СБП Боян Ангелов, а другият представител на Съюза бе членът на УС на СБП – Трендафил Василев.

Фоайето на читалището в Първомай бе мястото, което събра любители на словото, приятели и близки на Кръстьо Кръстев, гости от СБП, от Дружеството на писателите в Димитровград,  кмета на общината Ангел Папазов и заместника му Николай Митков, колеги на Кръстев от Дружеството на писателите в Първомай.

Водеща на вечерта бе Веселина Танева. 

След традиционния разказ за живота и творчеството на академик Караславов ученици от ПГСС „Васил Левски” – Първомай, подготвени от учителя по български език и литература Жанета Стоянова, прочетоха откъси от  белетристични творби на Г.Караславов. Присъстващите чуха и част от произведение на наградения за 2016г. Димитър Томов.

Решението на журито обяви Трендафил Василев, а наградата бе връчена от кмета на общината Ангел Папазов. Много поздравления получи носителят на наградата Кръсто Кръстев, който през тази година навършва 80 години.Между поздравилите го бе и поетът Демир Демирев, който му пожела още много разорани бразди на нивата на белетристиката.

Кръстьо Г. Кръстев е роден в Пловдив, зодия „Стрелец”, 1938 г. Живее и работи в Първомай. Ръководи радиовъзел „Първомай”. Акивно сътрудничи на местни, областни и национални електронни и печатни медии. Член е на редакцията на в. „Тракийско слово” и на редакционния съвет на в. „Жарава”. Публикува материали в списанията „Ново време”, „Понеделник” и „Везни”.

Председател е на Дружеството на писателите „Георги Караславов” в Първомай.

Творческите му интереси са в областта на прозата и есеистиката. Член е на Съюза на българските писатели.

Дълги години се е занимавал с театър като режисор, постановчик и актьор  в постановките на театрален колектив „Димитър Делчев” – Първомай. Присъстващите в залата на 12 октомври се насладиха на монолога изпълнен от Атанаска Велчева, част от спектакъл посветен на 120 години читалище в Първомай, по текст на Кръстев.

Развълнуван, носителят на наградата прочете на финала специално подготвено за вечерта есе, тематиката на което бе посветена на литературния път на патрона на наградата  - Георги Караславов.

Точно преди началото на самото тържество пристигна и най-новата книга на Кръстев „Родоначалникът” – есе посветено на живота и дейността на академик Георги Караславов.

Трендафил Василев предаде поздрави от УС и от председателя на СБП, като подчерта, че Кръстьо Г. Кръстев е автор не само от регионално значение, а е с принос към националната литература на България.

Красимира Ст. Славова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ив
  Иван Маринов
  1 -1
  21:37, 20 окт 2018
  Напишете кои са тримата от Община Първомай,че ми стана интересно. И дали знаят къде се пише пълен член...
  • Ма
   *** Иванова
   2 0
   11:06, 1 яну 2019
   Когато на някого му липсва емоционална интелигентност и талант, се заравя в правила,които се зазубрят. Едното го намираш,прочиташ и си припомняш /а има и коректори/, а другото е нещо, което или е закодирано в теб, или няма как да го зазубриш.

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020

Случаен виц

Последни новини