10 °C

Кръстьо Кръстев е носител на наградата "Георги Караславов" за 2018 година

Национална литературна награда за белетристика „Георги Караславов” тази година беше връчена на Кръстьо Кръстев –автор на редица документални и художествени творби и председател на Дружеството на писателите в Първомай.

Наградата на името на Георги Караславов е учредена през 2004 г. по предложение на тогавашния общински съветник, писателя Георги Тончев.

Наградата се присъжда за белетристични книги издадени през предходните две години.

Журито е в състав от 5 човека, каквото е решението на ОбС – Първомай, квотно разпределено  - двама от СБП и трима от община Първомай. Тази година председател на журито бе председателят на СБП Боян Ангелов, а другият представител на Съюза бе членът на УС на СБП – Трендафил Василев.

Фоайето на читалището в Първомай бе мястото, което събра любители на словото, приятели и близки на Кръстьо Кръстев, гости от СБП, от Дружеството на писателите в Димитровград,  кмета на общината Ангел Папазов и заместника му Николай Митков, колеги на Кръстев от Дружеството на писателите в Първомай.

Водеща на вечерта бе Веселина Танева. 

След традиционния разказ за живота и творчеството на академик Караславов ученици от ПГСС „Васил Левски” – Първомай, подготвени от учителя по български език и литература Жанета Стоянова, прочетоха откъси от  белетристични творби на Г.Караславов. Присъстващите чуха и част от произведение на наградения за 2016г. Димитър Томов.

Решението на журито обяви Трендафил Василев, а наградата бе връчена от кмета на общината Ангел Папазов. Много поздравления получи носителят на наградата Кръсто Кръстев, който през тази година навършва 80 години.Между поздравилите го бе и поетът Демир Демирев, който му пожела още много разорани бразди на нивата на белетристиката.

Кръстьо Г. Кръстев е роден в Пловдив, зодия „Стрелец”, 1938 г. Живее и работи в Първомай. Ръководи радиовъзел „Първомай”. Акивно сътрудничи на местни, областни и национални електронни и печатни медии. Член е на редакцията на в. „Тракийско слово” и на редакционния съвет на в. „Жарава”. Публикува материали в списанията „Ново време”, „Понеделник” и „Везни”.

Председател е на Дружеството на писателите „Георги Караславов” в Първомай.

Творческите му интереси са в областта на прозата и есеистиката. Член е на Съюза на българските писатели.

Дълги години се е занимавал с театър като режисор, постановчик и актьор  в постановките на театрален колектив „Димитър Делчев” – Първомай. Присъстващите в залата на 12 октомври се насладиха на монолога изпълнен от Атанаска Велчева, част от спектакъл посветен на 120 години читалище в Първомай, по текст на Кръстев.

Развълнуван, носителят на наградата прочете на финала специално подготвено за вечерта есе, тематиката на което бе посветена на литературния път на патрона на наградата  - Георги Караславов.

Точно преди началото на самото тържество пристигна и най-новата книга на Кръстев „Родоначалникът” – есе посветено на живота и дейността на академик Георги Караславов.

Трендафил Василев предаде поздрави от УС и от председателя на СБП, като подчерта, че Кръстьо Г. Кръстев е автор не само от регионално значение, а е с принос към националната литература на България.

Красимира Ст. Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ив
  Иван Маринов
  1 -1
  21:37, 20 окт 2018
  Напишете кои са тримата от Община Първомай,че ми стана интересно. И дали знаят къде се пише пълен член...
  • Ма
   *** Иванова
   2 0
   11:06, 1 яну 2019
   Когато на някого му липсва емоционална интелигентност и талант, се заравя в правила,които се зазубрят. Едното го намираш,прочиташ и си припомняш /а има и коректори/, а другото е нещо, което или е закодирано в теб, или няма как да го зазубриш.

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини