5 от най-откачените екстремни спортове, II част

Вече ви 5 от най-екстремните спортове, а днес ще ви представяме и останалите 5

Фристайл кокили

Това е нов и набиращ популярност екстремен спорт, при който практикуващия фрийстайл (паркур) си слага на краката специални устройства, които са нещо средно между кокили и пружнии. После в градска среда с тях се правят различни номера. Може да звучи леко налудничаво, но според хората, които го практикуват всъщност е доста забавно.




Подводен Хокей

Все още малко известен спорт, въпреки че е "открит" през 1950 г. във Великобритания от група водолази, които искали да останат във форма през зимата. Екипировката се състои от маска с шнорхел, плавници, стик за хокей и ръкавици. Подводният хокей изисква добра подготовка на практикуващите го, защото доста често се остава по няколко минути под вода. Теренът е дъното на басейн, а към всеки един от играещите има тежест от по един килограм. Въпреки че не е особено популярен сред широката публика, няколко държави вече имат собствени национални отбори.




Зорбинг
Този странен спорт е открит през 2000 г. Представлява търкаляне по склон в огромна надуваема сфера с диаметър от 3 м. В нея има камера в която влиза човека, който е отделен от земята от въздушните камери. Има два вида зорбинг. При първия, човекът вътре в камера се фиксира с каиши за нея, а при втория - хидрозорбинга, в нея се сипва кофа вода и зорбърът не се фиксира с каиши, а се търкаля свободно.

Както бънджито и зорбингът произлиза от Нова Зеландия.




Slacklining (ходене по ненатегнато въже)

Спорт за добър баланс. При slacklining-а се използва найлонова лента, закачена във въздуха за две точки. Дисциплината се различава от класическото цирково ходене по въже, по това че тук въжето не е натегнато, а е динамично и се разтяга и подскача във въздуха като гумено. Според сръчността и уменията на практикуващия то може да се натяга на различни степени. Различната лонгацията, която се получава от това, позволява изпълнението на различни номера и каскади. Самото то е плоско, което помага на ходещия отгоре му, да не се пързаля настрани, както това става при заобленото въже.

Кристиан Шу държи световния рекорд записан в Гинес за slacking на най-голяма височина – 1000 м над норвежки фиорд в планината Кираг, което се равнява на три пъти височината на Айфеловата кула



Воден катапулт

При този странен екстремен спорт, катапулт изстрелва хора във въздуха на разстояние 8 м и те падат в басейн или дупка с пяна. Въздушният удар тласка участниците по предварително пресметната траектория, използвайки специална комбинация от въздушно налягане и технология за внезапно впръскване на водата.

Практикуващите го сядат в специално конструирана седалка в края на катапулта, и задействат устройството сами чрез бутон. Тогава приблизително 60 литра вода излизат с огромна сила през ракетна дюза под седалката. Водата е под налягане (от 8 до 10 бара) и изхвърля човека на осем метра във въздуха за хладно и освежаващо пикиране в басейна.
Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини