17 °C

Златаровки се завърнаха с нови знания и приятелства от лагер на Майкрософт

Изображение 1 от 3

  Теодора Караславова, Деница Рашкова и преподавателката им Татяна Попова от СУ „Златаров“ се завърнаха от иновативния лагер на Майркософт, който беше позициониран в Атина.

  Заради отличното си представяне на Националната олимпиада по Информационни технологии, в началото на лятната ваканция момичетата бяха поканени да кандидатстват за тази лятна школа. Лагерът е част от политиката на технологичния гигант да привлича повече жени сред своите служители. Покани бяха отправени до над 30 изявени ученички и техните учителки. Теди и Деница кандидатстваха със самостоятелни видеа, в които на английски език отговарят на поставените от Програмата въпроси. Най-същественият от тях е: Какъв изкуствен интелект бихте искали да разработите? Идеята на Теди е била за програма, която в домашни условия може да оцени знанията на даден ученик и след това да му помогне да попълни пропуските си. Дени е говорила за приложение, което да оцени интересите на потребителя и да му предложи подходяща книга, филм или сериал, като към него прибавя и емоционално четене. За направените записи благодарят на своите съученици Иван Иванов и Димитър Досев. Помощ са получили и от други приятели – Иван Караславов, Мариана Колева и Христина Попова.

  Високо оценени, момичетата са сред 15-те избранички от България и заедно с Татяна Попова получават покана за лагера, който се проведе в края на месец август. На летището се запознават и с останалите – момичета от 16 европейски страни. Оказва, че те са и най-малките участници в него. Разказват, че в началото са се чувствали странно, но в момента на раздялата вече са си липсвали с останалите.

  По време на лагера са присъствали на много лекции, изнесени от висши служители на фирмата, повечето жени. Представени са били най-новите продукти на Майкрософт, а с учителките е споделен опит и методики за преподаването им. Езикът е бил позитивен и добронамерен, а посланията учители и ученици да бъдат жадни за знания, да излязат от зоната си на комфорт и да мислят извън познатите рамки (Out of the box)  и да следват мечтите си.

  За да се опознаят по-лесно момичетата са били включени в различни игри, повечето на основата на технологични приложения. Особено забавно е било „Търсенето на съкровища“ – игра, чрез която са посетили едни от най-забележителните места в Атина.

  Теди и Дени разказват с нескрит възторг за всичко, което им се е случило и благодарят за тази възможност на преподавателите си Иван Гащилов и Татяна Попова.

  В началото на учебната година момичета пожелават на всички свои съученици  да слушат повече в часовете, определят приоритетите си и да следват целите си.

  За тях след почивката следва нова работа по сайта, който разработиха за Олимпиадата и ги изпрати в Атина.

  Татяна Попова разказва с особена гордост, че нейните ученички са се представили повече от отлично на заключителния изпит. На брега на морето момичетата е трябвало да решават задачи, за да получат сертификат за приключилото обучение. Теодора и Деница са се справили преди всички останали и са приключили два часа преди да изтече определеното време.

  Тя благодари от името на цялата българска група и на кмета на община Първомай – Ангел Папазов за осигурените от него фланелки и знамена.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  23 сеп 2020
  Последни новини