7 °C

Златаровки се завърнаха с нови знания и приятелства от лагер на Майкрософт

Изображение 1 от 3

  Теодора Караславова, Деница Рашкова и преподавателката им Татяна Попова от СУ „Златаров“ се завърнаха от иновативния лагер на Майркософт, който беше позициониран в Атина.

  Заради отличното си представяне на Националната олимпиада по Информационни технологии, в началото на лятната ваканция момичетата бяха поканени да кандидатстват за тази лятна школа. Лагерът е част от политиката на технологичния гигант да привлича повече жени сред своите служители. Покани бяха отправени до над 30 изявени ученички и техните учителки. Теди и Деница кандидатстваха със самостоятелни видеа, в които на английски език отговарят на поставените от Програмата въпроси. Най-същественият от тях е: Какъв изкуствен интелект бихте искали да разработите? Идеята на Теди е била за програма, която в домашни условия може да оцени знанията на даден ученик и след това да му помогне да попълни пропуските си. Дени е говорила за приложение, което да оцени интересите на потребителя и да му предложи подходяща книга, филм или сериал, като към него прибавя и емоционално четене. За направените записи благодарят на своите съученици Иван Иванов и Димитър Досев. Помощ са получили и от други приятели – Иван Караславов, Мариана Колева и Христина Попова.

  Високо оценени, момичетата са сред 15-те избранички от България и заедно с Татяна Попова получават покана за лагера, който се проведе в края на месец август. На летището се запознават и с останалите – момичета от 16 европейски страни. Оказва, че те са и най-малките участници в него. Разказват, че в началото са се чувствали странно, но в момента на раздялата вече са си липсвали с останалите.

  По време на лагера са присъствали на много лекции, изнесени от висши служители на фирмата, повечето жени. Представени са били най-новите продукти на Майкрософт, а с учителките е споделен опит и методики за преподаването им. Езикът е бил позитивен и добронамерен, а посланията учители и ученици да бъдат жадни за знания, да излязат от зоната си на комфорт и да мислят извън познатите рамки (Out of the box)  и да следват мечтите си.

  За да се опознаят по-лесно момичетата са били включени в различни игри, повечето на основата на технологични приложения. Особено забавно е било „Търсенето на съкровища“ – игра, чрез която са посетили едни от най-забележителните места в Атина.

  Теди и Дени разказват с нескрит възторг за всичко, което им се е случило и благодарят за тази възможност на преподавателите си Иван Гащилов и Татяна Попова.

  В началото на учебната година момичета пожелават на всички свои съученици  да слушат повече в часовете, определят приоритетите си и да следват целите си.

  За тях след почивката следва нова работа по сайта, който разработиха за Олимпиадата и ги изпрати в Атина.

  Татяна Попова разказва с особена гордост, че нейните ученички са се представили повече от отлично на заключителния изпит. На брега на морето момичетата е трябвало да решават задачи, за да получат сертификат за приключилото обучение. Теодора и Деница са се справили преди всички останали и са приключили два часа преди да изтече определеното време.

  Тя благодари от името на цялата българска група и на кмета на община Първомай – Ангел Папазов за осигурените от него фланелки и знамена.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини