Златаровки се завърнаха с нови знания и приятелства от лагер на Майкрософт

Изображение 1 от 3

    Теодора Караславова, Деница Рашкова и преподавателката им Татяна Попова от СУ „Златаров“ се завърнаха от иновативния лагер на Майркософт, който беше позициониран в Атина.

    Заради отличното си представяне на Националната олимпиада по Информационни технологии, в началото на лятната ваканция момичетата бяха поканени да кандидатстват за тази лятна школа. Лагерът е част от политиката на технологичния гигант да привлича повече жени сред своите служители. Покани бяха отправени до над 30 изявени ученички и техните учителки. Теди и Деница кандидатстваха със самостоятелни видеа, в които на английски език отговарят на поставените от Програмата въпроси. Най-същественият от тях е: Какъв изкуствен интелект бихте искали да разработите? Идеята на Теди е била за програма, която в домашни условия може да оцени знанията на даден ученик и след това да му помогне да попълни пропуските си. Дени е говорила за приложение, което да оцени интересите на потребителя и да му предложи подходяща книга, филм или сериал, като към него прибавя и емоционално четене. За направените записи благодарят на своите съученици Иван Иванов и Димитър Досев. Помощ са получили и от други приятели – Иван Караславов, Мариана Колева и Христина Попова.

    Високо оценени, момичетата са сред 15-те избранички от България и заедно с Татяна Попова получават покана за лагера, който се проведе в края на месец август. На летището се запознават и с останалите – момичета от 16 европейски страни. Оказва, че те са и най-малките участници в него. Разказват, че в началото са се чувствали странно, но в момента на раздялата вече са си липсвали с останалите.

    По време на лагера са присъствали на много лекции, изнесени от висши служители на фирмата, повечето жени. Представени са били най-новите продукти на Майкрософт, а с учителките е споделен опит и методики за преподаването им. Езикът е бил позитивен и добронамерен, а посланията учители и ученици да бъдат жадни за знания, да излязат от зоната си на комфорт и да мислят извън познатите рамки (Out of the box)  и да следват мечтите си.

    За да се опознаят по-лесно момичетата са били включени в различни игри, повечето на основата на технологични приложения. Особено забавно е било „Търсенето на съкровища“ – игра, чрез която са посетили едни от най-забележителните места в Атина.

    Теди и Дени разказват с нескрит възторг за всичко, което им се е случило и благодарят за тази възможност на преподавателите си Иван Гащилов и Татяна Попова.

    В началото на учебната година момичета пожелават на всички свои съученици  да слушат повече в часовете, определят приоритетите си и да следват целите си.

    За тях след почивката следва нова работа по сайта, който разработиха за Олимпиадата и ги изпрати в Атина.

    Татяна Попова разказва с особена гордост, че нейните ученички са се представили повече от отлично на заключителния изпит. На брега на морето момичетата е трябвало да решават задачи, за да получат сертификат за приключилото обучение. Теодора и Деница са се справили преди всички останали и са приключили два часа преди да изтече определеното време.

    Тя благодари от името на цялата българска група и на кмета на община Първомай – Ангел Папазов за осигурените от него фланелки и знамена.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини