Златаровки се завърнаха с нови знания и приятелства от лагер на Майкрософт

Изображение 1 от 3

  Теодора Караславова, Деница Рашкова и преподавателката им Татяна Попова от СУ „Златаров“ се завърнаха от иновативния лагер на Майркософт, който беше позициониран в Атина.

  Заради отличното си представяне на Националната олимпиада по Информационни технологии, в началото на лятната ваканция момичетата бяха поканени да кандидатстват за тази лятна школа. Лагерът е част от политиката на технологичния гигант да привлича повече жени сред своите служители. Покани бяха отправени до над 30 изявени ученички и техните учителки. Теди и Деница кандидатстваха със самостоятелни видеа, в които на английски език отговарят на поставените от Програмата въпроси. Най-същественият от тях е: Какъв изкуствен интелект бихте искали да разработите? Идеята на Теди е била за програма, която в домашни условия може да оцени знанията на даден ученик и след това да му помогне да попълни пропуските си. Дени е говорила за приложение, което да оцени интересите на потребителя и да му предложи подходяща книга, филм или сериал, като към него прибавя и емоционално четене. За направените записи благодарят на своите съученици Иван Иванов и Димитър Досев. Помощ са получили и от други приятели – Иван Караславов, Мариана Колева и Христина Попова.

  Високо оценени, момичетата са сред 15-те избранички от България и заедно с Татяна Попова получават покана за лагера, който се проведе в края на месец август. На летището се запознават и с останалите – момичета от 16 европейски страни. Оказва, че те са и най-малките участници в него. Разказват, че в началото са се чувствали странно, но в момента на раздялата вече са си липсвали с останалите.

  По време на лагера са присъствали на много лекции, изнесени от висши служители на фирмата, повечето жени. Представени са били най-новите продукти на Майкрософт, а с учителките е споделен опит и методики за преподаването им. Езикът е бил позитивен и добронамерен, а посланията учители и ученици да бъдат жадни за знания, да излязат от зоната си на комфорт и да мислят извън познатите рамки (Out of the box)  и да следват мечтите си.

  За да се опознаят по-лесно момичетата са били включени в различни игри, повечето на основата на технологични приложения. Особено забавно е било „Търсенето на съкровища“ – игра, чрез която са посетили едни от най-забележителните места в Атина.

  Теди и Дени разказват с нескрит възторг за всичко, което им се е случило и благодарят за тази възможност на преподавателите си Иван Гащилов и Татяна Попова.

  В началото на учебната година момичета пожелават на всички свои съученици  да слушат повече в часовете, определят приоритетите си и да следват целите си.

  За тях след почивката следва нова работа по сайта, който разработиха за Олимпиадата и ги изпрати в Атина.

  Татяна Попова разказва с особена гордост, че нейните ученички са се представили повече от отлично на заключителния изпит. На брега на морето момичетата е трябвало да решават задачи, за да получат сертификат за приключилото обучение. Теодора и Деница са се справили преди всички останали и са приключили два часа преди да изтече определеното време.

  Тя благодари от името на цялата българска група и на кмета на община Първомай – Ангел Папазов за осигурените от него фланелки и знамена.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
  15.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
  15.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
  15.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
  15.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  15.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
  15.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
  15.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
  15.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
  15.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
  15.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  15.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
  15.09.2019
  Последни новини