Настъпва новата мюсюлманска година, районният мюфтия с обръщение

Уважаеми братя и сестри мюсюлмани Имам огромното удоволствие и щастие да ви поздравя по случай новата 1440-та година по хиджра. По време на новата година всеки от нас има нови надежди и очаквания. Всевишния Аллах да ни дари с морал и мотивация за да постигнем нашите цели...да ни дари със здраве берекет и успехи .Това се казва в обращение на районния мюфтия Бейхан Мехмед до мюсюлманите в областта изпратено до сайта Кърджали бг вести.

11.09.18 вторник е първия ден на месец Мухаррем. Ние Мюсюлманите ползваме лунния календар от времето на втория Халиф Юмер бин Хаттаб, базирайки се на Преселението на Пратеника и сподвижниците му от Мекка в Медина през 622г.,се напомня още в обръщението.Бейхан Мехмед отбелязва още,че Десетия ден от месец Мухаррем е деня Ашуре. Ашуре от арабски език означава десет. Във връзка с термина ашура има различни виждания. И те са : 1. Десетия ден на месец мухаррем 2. Аллах е зарадвал с благодатта си 10 пратеника 3. След пороя на пратеника Ной, с десет вида зърнени храни и плодове се е подготвило сладкото ашура.

Уважаеми Мюсюлмани! В деня ашуре Аллах е зарадвал с благодатта си десет от своите пратеници.Хапвайки от сладкото ашуре да бъдем горди и щастливи, че сме от вярващите които душевно сме заедно с Нух в кораба на вярата и спасените от гибелтта. Моля се на Аллах, да дари болните с изобилие, бедните с берекет и да приеме нашите молитви, така както е благоволил на своите пратеници. Честита успешна и благодатна нова година,пожелава районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини