Какво има на екрана ти - нов метод установява без физическа връзка

Израелски учени разработиха метод за възстановяване съдържимото на екрана чрез анализ на звуковите колебания, излъчвани от LCD мониторите. Представени са няколко вида атаки, които дават възможност за определяне на откриваните от браузърите сайтове, да се разпознаят въвежданите с помощта на виртуалната клавиатура символи и да се пресъздаде текста, въвеждат в полетата.

Проверени са мониторите на Dell, Samsung, HP, ViewSonic, Philips, Soyo и Apple, като от всички тях е възможно възстановяване на изображението.

Технологията съпоставя излъчваните от LCD мониторите слаби високочестотни звуци с изображенията, показвани на екрана. Тези звуци се издават от веригите на импулсното захранване и зависят от показваната на екрана информация.

Всички данни, показвани на екрана, формират звуков фон, като всяка информация има своя сигнатура. Използва се машинно обучение, с което се натрупва необходимата статистика и се отсяват шумовете на микрофона и конкретния монитор.

За приемането на високочестотния звук е достатъчен вграденият в обикновените уеб камери микрофон, микрофона на поставения наблизо смартфон и т.н. При използването на специален микрофон, изображението може да бъде възстановено от разстояние 10 метра от екрана. Не е необходим физически достъп до системата и не се налага въвеждането на какъвто и да било допълнителен код.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини