11 училища в общината са с маломерни паралелки

Само 3 от 14-те училища в община Първомай няма да имат маломерни паралелки. На прага на новата учебна година, директорите на 11 училища са подали мотивирани искания за съществуването на класове под определения минимум. Общият недостиг на ученици е 173.

С попълнени паралелки са само училищата в Дебър, в село Градина и НУ „Христо Ботев“ - Първомай.

Исканията на училищата за маломерни и слети паралелки, с брой ученици не по-малко от 10, са придружени с положителни становища на Началника на РУО – Пловдив. В контекста на политиката за постепенност и оптимизиран без сътресения, РУО – Пловдив определя исканията на директорите за основателни. Разрешението за съществуване на изключения от минималния брой на учениците в паралелките, в малките населени места и в неспециализираните училища гарантира правото на учениците на достъп до образование в местно училище, безопасността им, спокойствие и добра образователна подготовка.

По отношение на маломерната паралелка с профил „Физическо възпитание и спорт“, Началникът на РУО прави изключение, ако финансиращият орган е съгласен, защото това е единствената подобна паралелка на територията на общината.

Утвърждаването на тези паралелки, както и дофинансирането им от общинския бюджет ще бъде разглеждано на сесия на Общинския съвет на 31 август. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини