8 °C

В Църквището е разкрит най-ранния манастирски комплекс в Тракия

  Манастира, разкрит от археолога доц. Иво Топалилов в местността Църквището до село Драгойново, е най-ранният разкрит комплекс в Тракия, стана ясно след приключването на археологическата екпедиция за тази година. Усилията на доцента и неговия екип се концентрираха върху проучвания на сградите, разположени южно от трикорабната базилика.

  Вече е ясно, че още от самото начало от съществуването на тези сгради, в началото на 5 век, това е било манастриски комплекс – разказа археологът - Тази година ние разкрихме монашеската трапезария. Това е едно изключително голямо, почти квадратно помещение с площ от 25кв.м., с каменна пейка. Разкрили сме част от ранния ограден зид на манастира, който в последствие след средата на 5 век се разширява и комплексът става по-голям.

  Затваря се първоначалният вход на манастира и се отваря нов, импозантен, все още частично разкрит вход.

  Разширява се целият комплекс, а с него и базиликата – към северната ѝ страна се достроява параклисът, разкрит при предишните разкопки и преходното помещение. Стана ясно, че това е най-ранния манастир, разкрит в в Тракия. Има общо три такива манастира в равнината, но другите са от втората половина на 5 и от 6 век. Тук трябва да си припомним едно от писмата на Павлин Нолански, който споделя, че най-ранните манастири в Родопите са разположени в полите на планината и този обект потвърждава неговите думи. Другите два манастира се развиват постепенно около църква. За разлика от тях, този на Църквището е построен и започва да функционира като манастирски комплекс още от началото на 5 век и това го прави единствен за момента в Тракия .

  Разрушен е в края на 6 век. Църквата се възстановява по-късно частично, а в последствие се саморазрушава с течение на времето. Пътят, който минава покрай обекта е използван за литийни шествия

  Разширяването на църквата и манастирският комплекс показва превръщането на мястото в засилен център на християнското поклонничество и е ясен знак за християнизирането на населението в района през 5 век.

  Доц. Топалилов изказа задоволство от тазгодишните разкопки и изрази надежда догодина да има отново подобни резултати. Той благодари на Община Първомай и кмета Ангел Папазов, които винаги са помагали за реализирането на проектите. Находките от обекта ще бъдат съхранявани в археологическия музей в Пловдив.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ив
   Иво Топалилов
   0 0
   15:23, 31 юли 2018
   Благодаря за инфото, нищо чудно да е един от тях ако се отнася към първата половина на 5 век.

  Хороскоп за 09.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
  09 апр 2020
  Последни новини