18 °C

В Църквището е разкрит най-ранния манастирски комплекс в Тракия

  Манастира, разкрит от археолога доц. Иво Топалилов в местността Църквището до село Драгойново, е най-ранният разкрит комплекс в Тракия, стана ясно след приключването на археологическата екпедиция за тази година. Усилията на доцента и неговия екип се концентрираха върху проучвания на сградите, разположени южно от трикорабната базилика.

  Вече е ясно, че още от самото начало от съществуването на тези сгради, в началото на 5 век, това е било манастриски комплекс – разказа археологът - Тази година ние разкрихме монашеската трапезария. Това е едно изключително голямо, почти квадратно помещение с площ от 25кв.м., с каменна пейка. Разкрили сме част от ранния ограден зид на манастира, който в последствие след средата на 5 век се разширява и комплексът става по-голям.

  Затваря се първоначалният вход на манастира и се отваря нов, импозантен, все още частично разкрит вход.

  Разширява се целият комплекс, а с него и базиликата – към северната ѝ страна се достроява параклисът, разкрит при предишните разкопки и преходното помещение. Стана ясно, че това е най-ранния манастир, разкрит в в Тракия. Има общо три такива манастира в равнината, но другите са от втората половина на 5 и от 6 век. Тук трябва да си припомним едно от писмата на Павлин Нолански, който споделя, че най-ранните манастири в Родопите са разположени в полите на планината и този обект потвърждава неговите думи. Другите два манастира се развиват постепенно около църква. За разлика от тях, този на Църквището е построен и започва да функционира като манастирски комплекс още от началото на 5 век и това го прави единствен за момента в Тракия .

  Разрушен е в края на 6 век. Църквата се възстановява по-късно частично, а в последствие се саморазрушава с течение на времето. Пътят, който минава покрай обекта е използван за литийни шествия

  Разширяването на църквата и манастирският комплекс показва превръщането на мястото в засилен център на християнското поклонничество и е ясен знак за християнизирането на населението в района през 5 век.

  Доц. Топалилов изказа задоволство от тазгодишните разкопки и изрази надежда догодина да има отново подобни резултати. Той благодари на Община Първомай и кмета Ангел Папазов, които винаги са помагали за реализирането на проектите. Находките от обекта ще бъдат съхранявани в археологическия музей в Пловдив.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ив
   Иво Топалилов
   0 0
   15:23, 31 юли 2018
   Благодаря за инфото, нищо чудно да е един от тях ако се отнася към първата половина на 5 век.

  Хороскоп за 28.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
  28 сеп 2020
  Последни новини