10 °C

В Църквището е разкрит най-ранния манастирски комплекс в Тракия

  Манастира, разкрит от археолога доц. Иво Топалилов в местността Църквището до село Драгойново, е най-ранният разкрит комплекс в Тракия, стана ясно след приключването на археологическата екпедиция за тази година. Усилията на доцента и неговия екип се концентрираха върху проучвания на сградите, разположени южно от трикорабната базилика.

  Вече е ясно, че още от самото начало от съществуването на тези сгради, в началото на 5 век, това е било манастриски комплекс – разказа археологът - Тази година ние разкрихме монашеската трапезария. Това е едно изключително голямо, почти квадратно помещение с площ от 25кв.м., с каменна пейка. Разкрили сме част от ранния ограден зид на манастира, който в последствие след средата на 5 век се разширява и комплексът става по-голям.

  Затваря се първоначалният вход на манастира и се отваря нов, импозантен, все още частично разкрит вход.

  Разширява се целият комплекс, а с него и базиликата – към северната ѝ страна се достроява параклисът, разкрит при предишните разкопки и преходното помещение. Стана ясно, че това е най-ранния манастир, разкрит в в Тракия. Има общо три такива манастира в равнината, но другите са от втората половина на 5 и от 6 век. Тук трябва да си припомним едно от писмата на Павлин Нолански, който споделя, че най-ранните манастири в Родопите са разположени в полите на планината и този обект потвърждава неговите думи. Другите два манастира се развиват постепенно около църква. За разлика от тях, този на Църквището е построен и започва да функционира като манастирски комплекс още от началото на 5 век и това го прави единствен за момента в Тракия .

  Разрушен е в края на 6 век. Църквата се възстановява по-късно частично, а в последствие се саморазрушава с течение на времето. Пътят, който минава покрай обекта е използван за литийни шествия

  Разширяването на църквата и манастирският комплекс показва превръщането на мястото в засилен център на християнското поклонничество и е ясен знак за християнизирането на населението в района през 5 век.

  Доц. Топалилов изказа задоволство от тазгодишните разкопки и изрази надежда догодина да има отново подобни резултати. Той благодари на Община Първомай и кмета Ангел Папазов, които винаги са помагали за реализирането на проектите. Находките от обекта ще бъдат съхранявани в археологическия музей в Пловдив.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ив
   Иво Топалилов
   0 0
   15:23, 31 юли 2018
   Благодаря за инфото, нищо чудно да е един от тях ако се отнася към първата половина на 5 век.

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
  19 фев 2020
  Последни новини