Опустошително земетресение в Мексико разкри храм в пирамида

Земетресението, опустошило на 19 септември 2017 година централните райони на Мексико, даде възможност да се открият останките от храм във вътрешността на пирамида на археологическия обект Теопансолко в щата Морелос, предаде Фрнс прес.

Храмът е в чест на Тлалок - бога на водата и плодородието в теотиуаканската и ацтекската религии. В резултат на земетресението са настъпили значителни изменения в сърцевината на структурата на пирамидата, поясниха от Националния институт по антропология и история на Мексико.

Земетресението през септември 2017 година, чийто епицентър бе между щатите Морелос и Пуебла, причини смъртта на 369 души. То засегна горната част на пирамидата, където бяха открити два храма, единият от които е в чест на Уицилопочтли, почитан като бог-слънце и бог на войната от ацтеките, а другият - в чест на Тлалок.

Когато използвал георадар, за да изследва наново структурата на пирамидата, екип от института попаднал на скрита структура, която също е в чест на Тлалок. Освен това са открити останки от керамика и кадилница. Пирамидата на обекта Теопансолко е висока 16 метра. Новооткритият в нея храм вероятно е достигал дължина около 6 метра и ширина 4 метра.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини