Космосът е пълен с мръсна, токсична грес, откриха учени

Може да изглежда студено, тъмно и празно, но астрономи откриха, че междузвездното пространство е пропито от фина мъгла, съставена от гресоподобни молекули.

Изследването осигурява най-прецизните до момента данни за количеството “космическа грес” в Млечния път, пресъздавайки въглеродните съединения в лаборатория. Австралийско-турски екип откри над 10 милиарда трилиона трилиона тона лепкаво вещество, които биха стигнали за 40 трилиона трилиона трилиона опаковки масло.

Професор Шмид, химик от Унверситета в Нов Южен Уелс, Сидни и съавтор на изследването очаква стъклата на бъдещите космически кораби, пътуващи из междузвездното пространство, да се покрият с лепкав филм.

“Наред с редица други неща, корабите ще се натъкнат на космически прах, съставен отчасти от грес, сажди и силикати като пясъка”, казва той, добавяйки, че греста се разпространява из Слънчевата система от слънчевия вятър.

Откритията ще подобрят разбирането на учените за колчеството въглерод в междузвездното пространство. Въглеродът насърчава образуването на звезди и планети и е жизненоважен за живота.

Досега не бе ясно какво количество въглерод се съдържа в пространството между звездите. Очакванията бяха половината от него да бъде открито в чиста форма, а останалата част под формата на съединения с водорода в гресоподобна форма, известна като алифатен въглерод или като газообразна версия на нафталена, основното химично вещество в нафталина.

За да проучат по-добре въпроса, Шмид и колегите му пресъздали процеса на формиране на гресоподобният въглерод в междузвездното пространство в лабораторни условия. Учените анализирали материала посредством спектроскопия, за да установят до каква степен е успял да абсорбира светлина с определа дължина на вълните.

Открили по 100 атома от гресоподобния въглерод на всеки милион водородни атома, съставляващи между ¼ и половината от наличния въглерод в Млечния път.

Сега екипът иска за определи количеството на нафталиноподобния въглерод, за което ще са нужди по-нататъшни лабораторни експерименти. Определяйки точното количество от всеки вид въглерод в космическия прах, те ще разберат до каква степен той-участва във формирането на живота.

“Това е част от разбирането ни за великия жизнен цикъл на въглерода. Той се образува в звездите, преминава през междузвездното пространство, става част от новообразуваните планетарни системи, и участва във формирането на живота ”, казва Шмид.

Източник: theguaridan.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини