Андрей Нешев – 9-годишен с потенциал на звезда

    В разгара на Световното първенство, българите често се питаме дали имаме футболисти с потенциал, които да ни карат да се чувстваме както през онова незабравимо Американско лято на 1994 година. Може би такава звезда расте в Първомай. Андрей Нешев е 9-годишен спортист, носещ духа на бъдещ шампион, който за разлика от повечето свои връстници, се е отдал на спорта не само на думи. Той има титли и медали доказвайки себе си като индивидуалист в бадминтона и като отборен играч във футбола.

    Расте в спортно семейство, с баща футболист и майка спортен педагог и психолог. Брат му също се е отдал на бадминтона и има много успехи. Спортът е на почит в семейство Нешеви, но до скоро таткото не е искал синовете му да стават футболисти, напротив – насърчавал ги е в други дисциплини.

    Преди 4 години младото семейство се завръща в България, след като е живяло няколко години в САЩ. Това съвпада с разгара на световното първенство по футбол – игра почти непозната в Америка. Малкият Анди още тогава проявява интерес към нея, но желанието му да спортува трябва да бъде задоволено с бадминтон – защото това се предлага в Първомай. Опитва с тенис и плуване в Пловдив, но за 2 години видимо напредва в играта с перо и започва да печели титли и медали. Под ръководството на Илиян и Красимир Кръстеви добива физика и качества, нужни на всеки спортист. За миналата година Анди печели 54 медала. И все пак – футболът си остава негова голяма любов. Анди и брат му се записват при децата на Борислав, но организационни проблеми спъват тренировките. Тогава скланя баща си, и започва да играе за частен отбор в Пловдив, но с уговорката, че продължава да тренира в „Атлет“, а футболната топка ще рита само по време на срещите. Изявите му започват да правят впечатление на различни треньори. Идват запитания от школите на Лидогорец, Ботев – Пд, ЦСКА,Локомотив – Пд. Появява се треньорът Светльо Каламов, който убеждава Андрей, че Локо има нужда от него, защото му предстоят турнири в Германия, Холандия и Турция. Предстоят трудни решения и още по-трудни, почти драматични разговори – да убеди баща си и да съобщи на треньорите, които са го направили спортист, че започва да тренира футбол.

    Татко Пламен разбира, че няма как да спре детето си, а братята Кръстеви заявяват, че само могат да се гордеят, че един толкова способен спортист е техен възпитаник. В отплата Андрей продължава да тренира бадминтон и да печели медали за „Атлет“ и Първомай.

    За изминалите 2 месеца 9-годишният Анди вече е записал срещи срещу грандове като Ювентус, Бордо, Херта, Уестхямп, Атлетико – Мадрид, Галатасарай, Бешикташ, Брюж, PSV – Айдховен и други.

    Първият му турнир е в Дюселдорф. Там той играе за два отбора на Локо – Пд – за набор 2009 и 2008. От 120 отбора Локо 2008 заема 12 позиция.

    Седмица по-късно децата са в Копенхаген. Там записват 8 победи, 2 равни мача и само 2 загуби. От Анди започват да се интересуват германски детски школи. 

    Следа турнир, организиран от феновете на Ливърпул. Голмайстор на турнира е Андрей Нешев с 14 попадения.

    Андрей играе като крило. Треньорът му често сменя мястото му – отляво и отдясно, защото момчето рита умело и с двата крака. Любимата му позиция е на плеймейкър и никак не държи да е нападател. Любимият му футболист е Неймар.

    Последният турнир, в който играят момчетата на Светльо Каламов, е в Турция. Там среща си дават десетте най-добри школи в Турция и единствените гости са от Пловдив – Локомотив. До последния мач, българчетата нямат отбелязано попадения. Губят само финала срещу домакините от Бешикаш.

    А лятото за Андрей Нешев се очертава да е горещо. След няколко дни заминава за Румъния. Където ще се бори като бадминтонист в международен турнир.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини