Учените проверяват кой живее в езерото Лох Нес с ДНК анализ

През 565 г. се появява първото твърдение, че в шотландското ледниково езеро Лох Нес живее мистериозно чудовище - Неси. Твърдението идва от монах, който твърди, че е бил нападнат от съществото.

През 1933 г. сянката на Неси се завръща - различни хора свидетелстват, че са виждали Неси във водите на езерото, а година по-късно в Дейли Мейл се появява и снимка, направена от Робърт Кенет Уилсън и за която той твърди, че е уловила образа на животното.

Съществуването на Неси така и не е доказано, но се измислят всевъзможни хипотези за това какво може да бъде то: воден динозавър, запазил се някак си до днес; гигантски тюлен; змиорка или някаква риба или цял пасаж с необичайно поведение.

Сега международен екип от учени възнамерява да използва съвременните технологии в молекулярната биология, за да създаде каталог на биологичното разнообразие в езерото веднъж завинаги.

Живите същества оставят след себе си части от своята ДНК чрез останали след тях частици кожа, люспи, козина, пера и друг биологичен материал, а учените могат да открият тази ДНК в проба от водата. След това те установяват каква е нейната последователност чрез метода секвениране и я сравняват с огромна база данни на стотици хиляди вече известни биологични видове.

Така те разбират кои от тях се намират в изследваното местообитание - в случая Лох Нес. Ако се натъкнат на неизвестна ДНК, учените могат да разберат до кой известен вид се доближава най-много и дали в езерото има следи от животно, близко до големите водни влечуги или не.

Всъщност, проучването цели да разбере повече за цялостната екосистема на езерото, а търсенето на Неси е по-скоро за забавление на публиката. Главният автор на проучването Нийл Гемъл казва, че е възможно Неси да е есетра или голям сом, но това предстои да бъде установено

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини