Арт галерия "Тоска" приюти "Крепежи"

Изображение 1 от 6

    Нестандартната изложба „Крепежи“ беше открита в двора на Арт галерия „Тоска“. Авторът на творбите Тoню Цaнев посрещна своите гости с музика, изпълнявана от него и съидейници.

    На откриването на събитието дойдоха местни художници и приятели на твореца. Творбите, които видяха може да бъдат определени като пана или инсталации, в които са вплетени ненужни стари механизми, инструменти, украшения.

    Домакинята на изложбата - Тоска Запрянова сподели, че това, което вижда изложено в двора на своята галерия всъщност са предмети, които тя неотдавна е изхвърлила от къщата си, за да я разчисти. Но истинският, голям творец, какъвто е Тoню Цaнев, открива в тези предмети нещо, което провокира таланта му и той успява да направи от излишното произведение на изкуството.

    Галеристът и приятел на Тoню Цeнев – Ганю Ганев – Ганди го поздрави за избора му на пространство. „Разказвал ми е, че като ученик на чина си е писал „Първомай“ – припомни си галеристът- продиктувано от любовта му към народната музика и  духа на Първомай. Радвам се, че е успял да се разположи в пространството на тази възрожденска къща. Това е един автор с изключително широк диапазон. Неговите интереси са винаги много активни. Той е с много активен темперамент. Тoню Цaнев е избрал една от „тежките“ изложби да покаже тук, което за мен е едно доверие към публиката на Първомай. Тази изложба може да бъде показана само на места с много активен художнически живот, да бъде оценена, разбрана и приета и съответно адмирирана. За детайлите, които събира в своите композиции – той използва цвета, формата, логиката, защото това изисква инженерно мислене. Същевременно това е един приказен вариант, има сюрреалистичен момент в тази изложба. Пожелавам му успех и се надявам, че първомайци ще оценят тази изложба.

    Самият Тoню Цaнев разказа, че тази изложба е следствие от неговото хоби да събира антики и стари битови предмети. Дипломиран живописец, в тази изложба живописта е само компонент, намек, подкрепа в композициите му.  Отделните творби той подрежда според екстериора на дворчето. Някои от тях „се родеят“ и образуват диптих или триптих.

    Творбите на Тoню Цaнев можете да видите в двора на галерия „Тоска“ на ул. Никола Вапцаров“ 7.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини