20 °C

Двоен празник в Дълбок извор - училище и читалище празнуват кръгли годишнини

  в Навечерието на 24 май училищни и самодейни състави обединиха усилия и поднесоха празничен концерт по случай 170 години училище и 110 години от основаването на читалището в село Дълбок извор.

  Създадено през 40 –те години на 19 век, първите официални сведения за килийното училище в село Козбунар са от 1848 година. Със своята 170-годишна история, то е най-дълго съществувалото школо в Първомайско. Освен това, в сградата му, през учебната 1882 година е разкрита и първата класна паралелка, която следващата година се мести в Борисовград и става основа на първото класно училище в региона.

  Днес училището носи името на светите братя Кирил и Методий. В него 15 учители  обучават 87 деца.

  „Щастлив съм, отбеляза директорът Атанас Петков, че съм директор на училище с такава история, което продължава да съществува въпреки трудностите, пред които е изправено.“

  От козбунарското училище са излезли много учители, инженери, политици, министри, писатели и изследователи. Сред тях са съветникът на цар Фердинанд- Тодор Бойчев, министърът на просветата през 30-те години на 20 век Атанас Даскалов; акад. Ташо Ташев – член на няколко чуждестранни академии и директор на Института по хранене; арх. Петър Ташев – ректор на Строителния институт; Васил Манахилов – зам.министър на финансите, д-р Янко Караджов – създател на частна клиника във Франция и много други.

  Не е случайно, че точно учителите от китното селце преди 110 години създават и читалището. Сред основателите му са Христоз Колешев, Петко Колешев, Петър Гитанов, Тенчо Кючуков, Добри Кротнев, Ниола Колегов, Стоян Калтъкчиев, Ангел Личев, Никола Бозов. За име избират „Пробуда“, защото основната мисия е да буди хората и да им разкрива нови хоризонти. Със своята 110-годишна история, читалището е културен, образователен и информационен център с дълбоки традиции. В него днес функционират библиотека, компютърна зала, единствената по рода си музей сбирка на народната музика, Клуб на жената, Театрален състав, Група за изворен фолклор и Детска танцова група.

  На празника на двете духовни институции днес в село Дълбок извор дойдоха кметове от общината, директори и учители, читалищни дейци, представители на СБУ, бивши възпитаници на училището, родители и ученици. С празничната програма те си пожелаха още много години живот, никога да не умира българската просвета и култура.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини