0 °C

Двоен празник в Дълбок извор - училище и читалище празнуват кръгли годишнини

  в Навечерието на 24 май училищни и самодейни състави обединиха усилия и поднесоха празничен концерт по случай 170 години училище и 110 години от основаването на читалището в село Дълбок извор.

  Създадено през 40 –те години на 19 век, първите официални сведения за килийното училище в село Козбунар са от 1848 година. Със своята 170-годишна история, то е най-дълго съществувалото школо в Първомайско. Освен това, в сградата му, през учебната 1882 година е разкрита и първата класна паралелка, която следващата година се мести в Борисовград и става основа на първото класно училище в региона.

  Днес училището носи името на светите братя Кирил и Методий. В него 15 учители  обучават 87 деца.

  „Щастлив съм, отбеляза директорът Атанас Петков, че съм директор на училище с такава история, което продължава да съществува въпреки трудностите, пред които е изправено.“

  От козбунарското училище са излезли много учители, инженери, политици, министри, писатели и изследователи. Сред тях са съветникът на цар Фердинанд- Тодор Бойчев, министърът на просветата през 30-те години на 20 век Атанас Даскалов; акад. Ташо Ташев – член на няколко чуждестранни академии и директор на Института по хранене; арх. Петър Ташев – ректор на Строителния институт; Васил Манахилов – зам.министър на финансите, д-р Янко Караджов – създател на частна клиника във Франция и много други.

  Не е случайно, че точно учителите от китното селце преди 110 години създават и читалището. Сред основателите му са Христоз Колешев, Петко Колешев, Петър Гитанов, Тенчо Кючуков, Добри Кротнев, Ниола Колегов, Стоян Калтъкчиев, Ангел Личев, Никола Бозов. За име избират „Пробуда“, защото основната мисия е да буди хората и да им разкрива нови хоризонти. Със своята 110-годишна история, читалището е културен, образователен и информационен център с дълбоки традиции. В него днес функционират библиотека, компютърна зала, единствената по рода си музей сбирка на народната музика, Клуб на жената, Театрален състав, Група за изворен фолклор и Детска танцова група.

  На празника на двете духовни институции днес в село Дълбок извор дойдоха кметове от общината, директори и учители, читалищни дейци, представители на СБУ, бивши възпитаници на училището, родители и ученици. С празничната програма те си пожелаха още много години живот, никога да не умира българската просвета и култура.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  Хороскоп за 22.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
  22 яну 2021
  Последни новини