120 гимназисти започнаха да се потят над матурата в Първомай

Започна Държавният зрелостен изпит по Български език и литература за дванайсетокласниците. Темата беше генерирана в 5:00 часа сутринта в Министерството на образованието. Изпитният вариант е №24 и е избран измежду 11 милиона възможности. В община Първомай на изпит се явяват около 120 зрелостници –  38 от тях от СУ „Златаров“, а останалите – от Професионалната гимназия.

Изпитът започна в 8:00 часа. Матурата по български език и литература е разделена на три модула. Първият се състои от въпроси с изброени 4 възможни отговора. Вторият съдържа 10 въпроса с отворен отговор. Третият модул е с времетраене два часа като се пише интерпретативно съчинение или есе. По време на първите два модула зрелостниците не могат да излизат от стаята, в която работят.

И тази година са взети драконовски мерки, за да не се допусне преписване. Новост е, че наблюдението ще бъде не само в реално време. Записи от изпитите ще могат да бъдат преглеждани и след приключването им.

На матури днес са и учениците от VII клас. Техният изпит започва в 10:00 часа тази сутрин и е вход за прием в гимназии.

Учениците от VII клас трябва да са в училище в 9:30 часа. Техният изпит е от два модула – едночасов тест и преразказ, който децата трябва да напишат за час и половина.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    Ана
    8 0
    09:38, 21 май 2018
    Не можа ли по-грамотно и адекватно да се напише тази статия? Успех на всички, полагащи изпитите.
  • 2
    Св
    Светлина в тунела
    1 0
    21:40, 22 май 2018
    Здравчев кмет
Последни новини