Албенко Методиев застава днес пред съда като единствен обвиняем по делото за мега измамата в Дебър

Aлбенко Методиев застава днес пред Районен съд Пловдив по обвинение в най-голямата телефонна измама, извършвана у нас.

Другият – Борислав Димитров, вече е бивш обвиняем за това престъпление, а прокуратурата го обвинява само за вещно укривателство. Двамата отдавна са извън ареста.

На първа инстанция в Районен съд – Първомай те получиха осъдителни присъди лишаване от свобода при строг режим – Албенко Медодиев 7 години, а Борислав Димитров – 5 години.
Последва обжалване на присъдите от адвокат Ваня Георгиева – защитник на Албенко Методиев и адвокат Красимир Елдъров – защитник на Борислав Димитров.

По разпореждане на Върховния касационен съд, делото, което вече беше гледано от Районен съд – Първомай, но след отмяна на обжалваната присъда от Пловдивския окръжен съд, беше прехвърлено за повторно решаване в Пловдивския районен съд.

На първото заседание през февруари Районен съд върна отново Албенко на прокуратурата за отстраняване на фактически грешки в обвинителния акт.

Според прокурорите, Албенко е измамил Елена Ангелова от кв. Дебър с 575 760 лева по схемата „внукът ти пострада при катастрофа“. През септември 2016-та измамата придоби публичност заради крупната сума, а завлечената пенсионерка бе наречена Златната баба.
В разкриването на измамата се включиха полицейски служители от три областни дирекции на МВР – Пловдив, Хасково и Велико Търново.

Освен Методиев е задържан и Борислав Димитров, който по-късно е обвинен за извършен опит за вещно укривателство в големи размери на оставените пари – 368 810 лв.
Досъдебното производство отново е възложено на разследващите в Отдел „Криминален“ при ОД на МВР – Пловдив, които изпълняват прокурорските указания.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини