1 °C

Първомай празнува своя празничен 1 май

Десетки граждани и гости на града излязоха на площада пред читалището, за да отбележат тройния празник на град Първомаай. Клубове, състави, сдружения посрещнаха гости от няколко държави, кметове на партньорски общини, народни представители.

Традиционно в Деня на труда и за Празника на града бяха връчени плакети и грамоти на фирми с принос за развитието на икономиката на общината. Тази година това бяха „Герми“, „Интер петрол ойл“ и „Аргис“. Първите две от тях са с принос за селското стопанство, а третата е с добре позната в града търговска мрежа. Представителите на отличените фирми благодариха и казаха, че наградите са чест за тях, заявка за сътрудничество с общината и знак на доверие на клиентите им.

По случай Деня на трудещите се БСП раздадоха 300 балона, за да напомнят своята социална ангажираност.

За първа година Празникът на града беше съпътстван с изложба –пазар – произведено в Първомайско. Сергиите предизвикаха вниманието на гостите и жителите на града с красиво подредените си стоки и вкусни хранителни продукти.

Домакинът на тържеството, кметът на града Ангел Папазов, даде старт и на 46-те Майски културни тържества, като отбеляза ролята на самодейците за запазването на културата в общината. Програмата тази година беше подготвена от ученически танцови и вокални групи и духовата музика на ОУ „Георги Караславов“. На финала прозвуча и традиционното Първомайско хоро, което вдигна на крак присъстващите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ба
  Балон
  25 -3
  16:42, 1 май 2018
  "Греми" сигурно означава ГЕРМИ. Тя пък за какво???
  "Десетки граждани" звучи като по-малко от сто. Поне логически..., а пък 300 балона раздали от БСП... ето , че гражданите станаха "стотици", а може би на "десеткитие" дадоха по няколко балона???!!!
  • ??
   ???
   16 -4
   20:09, 1 май 2018
   Герми ??? Принос за разцепените мостове !?
 • 2
  Лю
  Лютеница и Краставица
  18 -3
  23:37, 1 май 2018
  Хората напущат града, както удавници се спасяват от потъващ кораб! За това на кой ще връчите грамота?
 • 3
  Пъ
  Първомаец
  18 -5
  08:25, 2 май 2018
  Пълен провал на управление. Награждава си неговите хора кметя. Площада вместо да се пука по шевовете на този ден беше почти празен освен поканените участници в церемониите. Излъга ни майсторски за Много неща Папаза. Хайде преди да си замине на изпроводяк му потърсим сметка за делата на празния ни град . Дори децата на служителите му са по чужбините и големите градове. Пишете тук за всяко едно неизпълнено обещание...
 • 4
  ИМ
  И мигрант
  13 0
  19:45, 2 май 2018
  Изтриха ни преднамерено паметта - родовата. Когато цяла България празнуваше годишнина от Априлското въстание - Копривщица, Панагюрище, Батак и 142 г. от башибузушките кланета, нашите управници пак чинно с метани ни показаха анадолските си ортаци по трибуните. Първомай не е ли в България? Не помним ли Априлската епопея ?
  Обещаваха ни Президента, показаха ни Манол Генов - пивелителя на сиганите асеновградски. Пуснаха балони с въздух . Фъшшшшшшшшшшшшш. Въздух.Фъшшшшшшшшшшшш.Фиткоф.Фъшшшшшшшшш
 • 5
  За
  Захари Стоянов
  5 0
  15:35, 3 май 2018
  „На 1 май неприятелят се вмъкнал в селото из долния край. Наместо съпротивление, той, неприятелят, бил поканен даже от самите българи-чорбаджии, със съобщение, че селото ще си предаде оръжието. Няколко души, наистина, си предали оръжието на неприятеля; но намеренията на тоя подъл неприятел били зверски, коварни, мръсни и ужасни. Щом се свършило предаването, главорезите башибозуци, запретнали ръкави. Те нападнали на обезоръжените жертви, на които отсекли главите с брадви, като ги водели един по един до едно сложено на земята дърво и тук ги секли като дърва. Плач, писъци и молби излизали от устата на всички, но, наместо милост, това е възбуждало по-люто отмъщение и някакво си зверско тържество в средата на тези човешки касапи. Тая варварска постъпка на башибозуците турили цялото село в ужас и трепет. Жени, деца и гологлави мъже бягали из селото към горния край.“ [3]
  Убийството на кмета и духовен водач Трендафил Тошев Керелов е описано в разказ на очевидец – съпругата на сина му Ангел Керелов – Босилка:

  Трендафил Керелов
  „Моят свекър отиде да посрещне башибозуците, когато селото беше заобиколено, и се срещна с Ахмед ага, който каза, че иска да се събере оръжието от селяните. Трендафил отиде и го събра. След като то беше предадено, стреляха по него с пищов и куршумът му одраска окото. Тогава чух Ахмед ага да заповядва със собствените си уста Трендафил да бъде набит на кол и опечен. Думите, които използва, бяха „Shishak aor“, което на турски означава да се набие на шиш като парчетата месо, наречени „кебап“. След това взеха от него всичките му пари, съблякоха му дрехите, извадиха му очите и зъбите и го набиха на кола бавно, докато той излезе през устата му. След това те го опекоха на огъня още жив. Той живя половин час в продължение на ужасната сцена. По това време бях съвсем близо до Ахмед ага. Освен мене тук се намираха няколко български жени. Ние бяхме обкръжени от башибозуци, които ни ограждаха от всички страни, и бяхме принудени да гледаме какво става с Трендафил.“[4] Едно от децата на Ангел и Босилка Керелови, Владимир-още бебе в цедилка, е набодено на меч от башибозука пред очите на майката Босилка: „По времето, когато ставаше това, синът на Ахмед ага взе детето от гърба ми и пред очите ми го насече на парчета със сабята си. Овъглените останки на Трендафил лежаха там един месец и тогава бяха погребани.“ '[5] Стотника Петър Керелов е убит жестоко, след като му избождат очите и отрязват езика пред очите на баща му Трендафил Керелов и други батачани....
 • 6
  Пр
  пр2
  1 0
  12:46, 5 май 2018
  Помним и няма да простим

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини