20 °C

Първомай празнува своя празничен 1 май

Десетки граждани и гости на града излязоха на площада пред читалището, за да отбележат тройния празник на град Първомаай. Клубове, състави, сдружения посрещнаха гости от няколко държави, кметове на партньорски общини, народни представители.

Традиционно в Деня на труда и за Празника на града бяха връчени плакети и грамоти на фирми с принос за развитието на икономиката на общината. Тази година това бяха „Герми“, „Интер петрол ойл“ и „Аргис“. Първите две от тях са с принос за селското стопанство, а третата е с добре позната в града търговска мрежа. Представителите на отличените фирми благодариха и казаха, че наградите са чест за тях, заявка за сътрудничество с общината и знак на доверие на клиентите им.

По случай Деня на трудещите се БСП раздадоха 300 балона, за да напомнят своята социална ангажираност.

За първа година Празникът на града беше съпътстван с изложба –пазар – произведено в Първомайско. Сергиите предизвикаха вниманието на гостите и жителите на града с красиво подредените си стоки и вкусни хранителни продукти.

Домакинът на тържеството, кметът на града Ангел Папазов, даде старт и на 46-те Майски културни тържества, като отбеляза ролята на самодейците за запазването на културата в общината. Програмата тази година беше подготвена от ученически танцови и вокални групи и духовата музика на ОУ „Георги Караславов“. На финала прозвуча и традиционното Първомайско хоро, което вдигна на крак присъстващите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ба
  Балон
  25 -3
  16:42, 1 май 2018
  "Греми" сигурно означава ГЕРМИ. Тя пък за какво???
  "Десетки граждани" звучи като по-малко от сто. Поне логически..., а пък 300 балона раздали от БСП... ето , че гражданите станаха "стотици", а може би на "десеткитие" дадоха по няколко балона???!!!
  • ??
   ???
   16 -4
   20:09, 1 май 2018
   Герми ??? Принос за разцепените мостове !?
 • 2
  Лю
  Лютеница и Краставица
  18 -3
  23:37, 1 май 2018
  Хората напущат града, както удавници се спасяват от потъващ кораб! За това на кой ще връчите грамота?
 • 3
  Пъ
  Първомаец
  18 -5
  08:25, 2 май 2018
  Пълен провал на управление. Награждава си неговите хора кметя. Площада вместо да се пука по шевовете на този ден беше почти празен освен поканените участници в церемониите. Излъга ни майсторски за Много неща Папаза. Хайде преди да си замине на изпроводяк му потърсим сметка за делата на празния ни град . Дори децата на служителите му са по чужбините и големите градове. Пишете тук за всяко едно неизпълнено обещание...
 • 4
  ИМ
  И мигрант
  13 0
  19:45, 2 май 2018
  Изтриха ни преднамерено паметта - родовата. Когато цяла България празнуваше годишнина от Априлското въстание - Копривщица, Панагюрище, Батак и 142 г. от башибузушките кланета, нашите управници пак чинно с метани ни показаха анадолските си ортаци по трибуните. Първомай не е ли в България? Не помним ли Априлската епопея ?
  Обещаваха ни Президента, показаха ни Манол Генов - пивелителя на сиганите асеновградски. Пуснаха балони с въздух . Фъшшшшшшшшшшшшш. Въздух.Фъшшшшшшшшшшшш.Фиткоф.Фъшшшшшшшшш
 • 5
  За
  Захари Стоянов
  5 0
  15:35, 3 май 2018
  „На 1 май неприятелят се вмъкнал в селото из долния край. Наместо съпротивление, той, неприятелят, бил поканен даже от самите българи-чорбаджии, със съобщение, че селото ще си предаде оръжието. Няколко души, наистина, си предали оръжието на неприятеля; но намеренията на тоя подъл неприятел били зверски, коварни, мръсни и ужасни. Щом се свършило предаването, главорезите башибозуци, запретнали ръкави. Те нападнали на обезоръжените жертви, на които отсекли главите с брадви, като ги водели един по един до едно сложено на земята дърво и тук ги секли като дърва. Плач, писъци и молби излизали от устата на всички, но, наместо милост, това е възбуждало по-люто отмъщение и някакво си зверско тържество в средата на тези човешки касапи. Тая варварска постъпка на башибозуците турили цялото село в ужас и трепет. Жени, деца и гологлави мъже бягали из селото към горния край.“ [3]
  Убийството на кмета и духовен водач Трендафил Тошев Керелов е описано в разказ на очевидец – съпругата на сина му Ангел Керелов – Босилка:

  Трендафил Керелов
  „Моят свекър отиде да посрещне башибозуците, когато селото беше заобиколено, и се срещна с Ахмед ага, който каза, че иска да се събере оръжието от селяните. Трендафил отиде и го събра. След като то беше предадено, стреляха по него с пищов и куршумът му одраска окото. Тогава чух Ахмед ага да заповядва със собствените си уста Трендафил да бъде набит на кол и опечен. Думите, които използва, бяха „Shishak aor“, което на турски означава да се набие на шиш като парчетата месо, наречени „кебап“. След това взеха от него всичките му пари, съблякоха му дрехите, извадиха му очите и зъбите и го набиха на кола бавно, докато той излезе през устата му. След това те го опекоха на огъня още жив. Той живя половин час в продължение на ужасната сцена. По това време бях съвсем близо до Ахмед ага. Освен мене тук се намираха няколко български жени. Ние бяхме обкръжени от башибозуци, които ни ограждаха от всички страни, и бяхме принудени да гледаме какво става с Трендафил.“[4] Едно от децата на Ангел и Босилка Керелови, Владимир-още бебе в цедилка, е набодено на меч от башибозука пред очите на майката Босилка: „По времето, когато ставаше това, синът на Ахмед ага взе детето от гърба ми и пред очите ми го насече на парчета със сабята си. Овъглените останки на Трендафил лежаха там един месец и тогава бяха погребани.“ '[5] Стотника Петър Керелов е убит жестоко, след като му избождат очите и отрязват езика пред очите на баща му Трендафил Керелов и други батачани....
 • 6
  Пр
  пр2
  1 0
  12:46, 5 май 2018
  Помним и няма да простим

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини