Първомай празнува своя празничен 1 май

Десетки граждани и гости на града излязоха на площада пред читалището, за да отбележат тройния празник на град Първомаай. Клубове, състави, сдружения посрещнаха гости от няколко държави, кметове на партньорски общини, народни представители.

Традиционно в Деня на труда и за Празника на града бяха връчени плакети и грамоти на фирми с принос за развитието на икономиката на общината. Тази година това бяха „Герми“, „Интер петрол ойл“ и „Аргис“. Първите две от тях са с принос за селското стопанство, а третата е с добре позната в града търговска мрежа. Представителите на отличените фирми благодариха и казаха, че наградите са чест за тях, заявка за сътрудничество с общината и знак на доверие на клиентите им.

По случай Деня на трудещите се БСП раздадоха 300 балона, за да напомнят своята социална ангажираност.

За първа година Празникът на града беше съпътстван с изложба –пазар – произведено в Първомайско. Сергиите предизвикаха вниманието на гостите и жителите на града с красиво подредените си стоки и вкусни хранителни продукти.

Домакинът на тържеството, кметът на града Ангел Папазов, даде старт и на 46-те Майски културни тържества, като отбеляза ролята на самодейците за запазването на културата в общината. Програмата тази година беше подготвена от ученически танцови и вокални групи и духовата музика на ОУ „Георги Караславов“. На финала прозвуча и традиционното Първомайско хоро, което вдигна на крак присъстващите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ба
    Балон
    25 -3
    16:42, 1 май 2018
    "Греми" сигурно означава ГЕРМИ. Тя пък за какво???
    "Десетки граждани" звучи като по-малко от сто. Поне логически..., а пък 300 балона раздали от БСП... ето , че гражданите станаха "стотици", а може би на "десеткитие" дадоха по няколко балона???!!!
    • ??
      ???
      16 -4
      20:09, 1 май 2018
      Герми ??? Принос за разцепените мостове !?
  • 2
    Лю
    Лютеница и Краставица
    18 -3
    23:37, 1 май 2018
    Хората напущат града, както удавници се спасяват от потъващ кораб! За това на кой ще връчите грамота?
  • 3
    Пъ
    Първомаец
    18 -5
    08:25, 2 май 2018
    Пълен провал на управление. Награждава си неговите хора кметя. Площада вместо да се пука по шевовете на този ден беше почти празен освен поканените участници в церемониите. Излъга ни майсторски за Много неща Папаза. Хайде преди да си замине на изпроводяк му потърсим сметка за делата на празния ни град . Дори децата на служителите му са по чужбините и големите градове. Пишете тук за всяко едно неизпълнено обещание...
  • 4
    ИМ
    И мигрант
    13 0
    19:45, 2 май 2018
    Изтриха ни преднамерено паметта - родовата. Когато цяла България празнуваше годишнина от Априлското въстание - Копривщица, Панагюрище, Батак и 142 г. от башибузушките кланета, нашите управници пак чинно с метани ни показаха анадолските си ортаци по трибуните. Първомай не е ли в България? Не помним ли Априлската епопея ?
    Обещаваха ни Президента, показаха ни Манол Генов - пивелителя на сиганите асеновградски. Пуснаха балони с въздух . Фъшшшшшшшшшшшшш. Въздух.Фъшшшшшшшшшшшш.Фиткоф.Фъшшшшшшшшш
  • 5
    За
    Захари Стоянов
    5 0
    15:35, 3 май 2018
    „На 1 май неприятелят се вмъкнал в селото из долния край. Наместо съпротивление, той, неприятелят, бил поканен даже от самите българи-чорбаджии, със съобщение, че селото ще си предаде оръжието. Няколко души, наистина, си предали оръжието на неприятеля; но намеренията на тоя подъл неприятел били зверски, коварни, мръсни и ужасни. Щом се свършило предаването, главорезите башибозуци, запретнали ръкави. Те нападнали на обезоръжените жертви, на които отсекли главите с брадви, като ги водели един по един до едно сложено на земята дърво и тук ги секли като дърва. Плач, писъци и молби излизали от устата на всички, но, наместо милост, това е възбуждало по-люто отмъщение и някакво си зверско тържество в средата на тези човешки касапи. Тая варварска постъпка на башибозуците турили цялото село в ужас и трепет. Жени, деца и гологлави мъже бягали из селото към горния край.“ [3]
    Убийството на кмета и духовен водач Трендафил Тошев Керелов е описано в разказ на очевидец – съпругата на сина му Ангел Керелов – Босилка:

    Трендафил Керелов
    „Моят свекър отиде да посрещне башибозуците, когато селото беше заобиколено, и се срещна с Ахмед ага, който каза, че иска да се събере оръжието от селяните. Трендафил отиде и го събра. След като то беше предадено, стреляха по него с пищов и куршумът му одраска окото. Тогава чух Ахмед ага да заповядва със собствените си уста Трендафил да бъде набит на кол и опечен. Думите, които използва, бяха „Shishak aor“, което на турски означава да се набие на шиш като парчетата месо, наречени „кебап“. След това взеха от него всичките му пари, съблякоха му дрехите, извадиха му очите и зъбите и го набиха на кола бавно, докато той излезе през устата му. След това те го опекоха на огъня още жив. Той живя половин час в продължение на ужасната сцена. По това време бях съвсем близо до Ахмед ага. Освен мене тук се намираха няколко български жени. Ние бяхме обкръжени от башибозуци, които ни ограждаха от всички страни, и бяхме принудени да гледаме какво става с Трендафил.“[4] Едно от децата на Ангел и Босилка Керелови, Владимир-още бебе в цедилка, е набодено на меч от башибозука пред очите на майката Босилка: „По времето, когато ставаше това, синът на Ахмед ага взе детето от гърба ми и пред очите ми го насече на парчета със сабята си. Овъглените останки на Трендафил лежаха там един месец и тогава бяха погребани.“ '[5] Стотника Петър Керелов е убит жестоко, след като му избождат очите и отрязват езика пред очите на баща му Трендафил Керелов и други батачани....
  • 6
    Пр
    пр2
    1 0
    12:46, 5 май 2018
    Помним и няма да простим
Последни новини