12 °C

Цъфна блатното кокиче в най-голямото находище

Изображение 1 от 3

  За пръв път от няколко години територията на блатното кокиче в землището на село Градина е побеляло от цвят. Влажната зима и пролет създадоха отлични условия за развитието на това толкова ценно растение. Находището до селото е най-голямото в страната. От 2006 г. е защитена територия с площ 2 344, 417 декара. Освен блатното кокиче, в нея вирее и естествена лонгозна крайречна гора от полски ясен, полски бряст и летен дъб.

  Режимът на бране на това растение е много строг. До няколко дни комисия от РИОСВ – Пловдив ще даде становище на Министерството на околната среда и водите дали тази година може да се бере блатно кокиче. След това Министерството трябва да разреши и едва тогава да се лицензира фирма, която може да се занимава с това и само от нея ще бъде изкупено растението за сушене и използване във фармацевтичната промишленост. През последните няколко години не е било разрешавано брането на блатно кокиче.

  Местността, в която около село Градина се разпространява блатното кокиче, хората нарича Мъртвица, заради разливащата се от канала вода, която застоява като мъртва. Тази територия е част от Ловно стопаснтво „Тракия“, което се грижи за нея. Мястото е труднодостъпно с коли и доста отдалечено от населените места. Това е и една от причините да се запази Находището. Освен с уникална растителност, то е населено и с дивеч, който обича спокойствието.

  В Пловдивска област има три находища от блатно кокиче, като за тях се полагат допълнителни мерки за съхранението им. Проект на РИОСВ – Пловдив е дал през 2014 г. възможност за възстановяване на хидрологичния характер на крайречните заливаеми гори край село Градина.

  Блатното кокиче е рядък вид многогодишно растение, с ограничено разпространение, тъй като вирее само в низини, на мочурливи ливади, периодично заливани крайречни гори, по бреговете на реки или блата. Неправилното събиране също допринася за намаляване на находищата. Жителите на Караджалово добре знаят това и споделят, че с годините тамошното находище е значително намаляло.

  Блатното кокиче е не само много лековито, но и много красиво нежно цвете с камбанки, напомнящи на момина сълза, но малко по-големи отнея. Заради съдържащия се в него галантамин, то е изключително ценно за фармацията и медицината. Това вещество е открито от професор Димитър Пасков през 1959 г. Лекарството намира широко приложение в медицината – при лечение на полиомиелит, полиневрити, детска церебрална парализа, мистаения гравис, прогресивна мускулна дистрофия. Прилага се като палиативно лечение при болест на Алцхаймер, а в токсикологията се използва като антагонист при някои отравяния.

  Блатното кокиче може да се отглежда и изкуствено. Достатъчно е да има подходящ сорт и условия за култивиране, а също и добри грижи. В резултат се постига добър добив, който превишава този от естествените находища.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  18 фев 2020
  Последни новини