21 °C

Цъфна блатното кокиче в най-голямото находище

Изображение 1 от 3

  За пръв път от няколко години територията на блатното кокиче в землището на село Градина е побеляло от цвят. Влажната зима и пролет създадоха отлични условия за развитието на това толкова ценно растение. Находището до селото е най-голямото в страната. От 2006 г. е защитена територия с площ 2 344, 417 декара. Освен блатното кокиче, в нея вирее и естествена лонгозна крайречна гора от полски ясен, полски бряст и летен дъб.

  Режимът на бране на това растение е много строг. До няколко дни комисия от РИОСВ – Пловдив ще даде становище на Министерството на околната среда и водите дали тази година може да се бере блатно кокиче. След това Министерството трябва да разреши и едва тогава да се лицензира фирма, която може да се занимава с това и само от нея ще бъде изкупено растението за сушене и използване във фармацевтичната промишленост. През последните няколко години не е било разрешавано брането на блатно кокиче.

  Местността, в която около село Градина се разпространява блатното кокиче, хората нарича Мъртвица, заради разливащата се от канала вода, която застоява като мъртва. Тази територия е част от Ловно стопаснтво „Тракия“, което се грижи за нея. Мястото е труднодостъпно с коли и доста отдалечено от населените места. Това е и една от причините да се запази Находището. Освен с уникална растителност, то е населено и с дивеч, който обича спокойствието.

  В Пловдивска област има три находища от блатно кокиче, като за тях се полагат допълнителни мерки за съхранението им. Проект на РИОСВ – Пловдив е дал през 2014 г. възможност за възстановяване на хидрологичния характер на крайречните заливаеми гори край село Градина.

  Блатното кокиче е рядък вид многогодишно растение, с ограничено разпространение, тъй като вирее само в низини, на мочурливи ливади, периодично заливани крайречни гори, по бреговете на реки или блата. Неправилното събиране също допринася за намаляване на находищата. Жителите на Караджалово добре знаят това и споделят, че с годините тамошното находище е значително намаляло.

  Блатното кокиче е не само много лековито, но и много красиво нежно цвете с камбанки, напомнящи на момина сълза, но малко по-големи отнея. Заради съдържащия се в него галантамин, то е изключително ценно за фармацията и медицината. Това вещество е открито от професор Димитър Пасков през 1959 г. Лекарството намира широко приложение в медицината – при лечение на полиомиелит, полиневрити, детска церебрална парализа, мистаения гравис, прогресивна мускулна дистрофия. Прилага се като палиативно лечение при болест на Алцхаймер, а в токсикологията се използва като антагонист при някои отравяния.

  Блатното кокиче може да се отглежда и изкуствено. Достатъчно е да има подходящ сорт и условия за култивиране, а също и добри грижи. В резултат се постига добър добив, който превишава този от естествените находища.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини