14 °C

Препоръки за безопасно движение по пътищата през празничните дни

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата, напомнят от МВР. Затова от там напомнят за бдителност по време на придвижването в празничната Великсденска седмиця.

Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на очите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации на за инциденти на пътя.

Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, като забравят, че цялото им семейство е в автомобила и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, а така също и на други участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.

След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.

Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни превръщат в опасни към самите себе си, насочват вниманието ни още от полицията.

На сайта на ОД Пловдив са публикувани и основни правила, които всеки би могъл да се постарае да спазва, за да бъдат предотвратени инциденти по празниците.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция ..Национална полиция" препоръчва:

ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

Провери спирачките, маслото, гумите и светлините.

Провери чистачките и зареди резервоарчето с препарат.

Не бързай да сменяш зимните гуми с летни.

Ако превозното средство е неизправно, намери друг автомобил или пътувай с влак или с автобус.

Зареди повече гориво в случай, че се наложи да пътуваш дълго и бавно.

- Вземи документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО

Планирай отрано и практично пътуването.

Използвай светлата част на деня за придвижване.

Тръгни по-рано.

Преди шофирането почини добре.

Не пий алкохол поне 8 часа преди пътуването.

Въздържай се от обилно нахранване, преди да седнеш зад волана. Така ще избегнеш сънливостта и забавените реакции.

Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.

Не си определяй час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

- Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.

- Поставяй предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомни, че и ти като шофьор носиш отговорност пътниците да са с поставени колани.

- Не превозвай детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

БЪДИ СПОКОЕН В ЗАДРЪСТВАНЕ

Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.

Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.

При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново.

- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.

Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив.

При образувана колона на автомагистрала не заемай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.

Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи.

БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ

Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.

Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.

Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение.

Възпрепятствай управление на моторни превозни средства от неправоспособни.

Не допускай шофьорът на колата, в която се движиш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдеш и ти.

ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движи се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб.

Бъди особено предпазлив при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са ..замаскирани", пълни са с вода или са трудно забележими.

- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.

- Ако на платното забележиш пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спри и го изведи на безопасно място. Сигнализирай! на тел. 112.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини