На 29-ти март рестартират делото за най-крупната ало измама

На 29 март се рестартира делото срещу Албено Методиев и Борислав Димитров за най-голямата ало измама. Подсъдимият Албенко М. е предаден на съд за това, че на 08.09.2015г. в гр. Първомай, с цел да набавят за себе си и за другиго – неустановено по делото лице, имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у Елена Ангелова. от гр.Първомай и с това й е причинил имотна вреда в особено големи размери – 575 760,70 лв., и така извършеното представлява особено тежък случай.

Подсъдимият Борислав Димитров е обвинен за това, че на 08/09.09.2015г., с цел да набави за себе си и за другиго – неустановено по делото лице имотна облага, е направил опит да укрие, придобие и да спомогне да бъдат отчуждени чужди движими вещи – пари в общ размер на 368 810,51 лева, собственост на „Марица Логистик сървис“ ЕООД гр.Пловдив, за които е предполагал, че са придобити от другиго чрез престъпление – измама, като укривателството е в големи размери, а деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

След като двамата бяха осъдени в районния съд – Албенко на 7, а Борислав на 5 години затвор, делото започва да се гледа наново.

С решение от 21.04.2017 г. на Пловдивския окръжен съд осъдителната присъда спрямо двамата осъдени е отменена и делото е върнато на прокуратурата за допълнително разследване.
Досъдебното производство отново е възложено на разследващите в Отдел "Криминален" при ОД на МВР -Пловдив, които изпълняват прокурорските указания.

Междувременно мярката за неотклонение "Задържане под стража" на Албенко Методиев е променена в най-леката по закон - "Подписка" и той освободен.

Така и двамата подсъдими по това знаково за прокуратурата дело се оказват на свобода.
С казуса се занимаваше и Върховният касационен съд, който поради участие и на двамата съдии в Районен съд - Първомай по делото (единият определил пъвоначалните мерки за задържане, а другият произнесъл присъдата) го разпределя за разглеждане и решаване на Районен съд-Пловдив.

Според съда, обаче, отново има неотстранени процесуални нарушения, които дават повод делото да бъде върнато пак на прокуратурата. Това става през ноември.
Следва прокурорски протест срещу разпореждането на районния съд и спорът е отнесен пак пред Окръжен съд-Пловдив.
С определение от 21.09.2017 г. Окръжния съд уважава прокурорските възражения и връща делото на Пловдивския районен съд.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини