20 °C

Най-подарявани на днешния ден са цветята

  Най-продаваната и подарявана стока днес са цветята – символът на пролетта, на нежността, на красотата – всичко, което носи в себе си една жена.

  Сергии за цветя днес са разпънати по целия център на Първомай, пред всякакви магазини, пред училища, на по-големи и по-малки улички.

  В постоянните магазини за цветя, стоката е българска и вносна. Една част е минала през борсата в Холандия, друга е местно производство. Екзотични стръкове почти няма. Търговците залагат на най-предпочитаните – гербер, роза, хризантема, намира се и фрезия. Лалетата и зюмбюлите са български, а впечатлява, че почти никъде не се среща нарцис.

  Продавачите споделят, че „тежката артилерия“ още не е минала. Това са мъжете съпрузи – те купуват в последния момент. В предходните дни цветя взимат децата за майките, родителите за учителите, младите жени за родственици. Мъжете слизат от автомобилите си и изтичват за цветя, чак когато вече няма накъде.

  Най-евтините цветя са саксийките с мушанки (теменужки). Най-скъпи са големите циклами и сенецио, предлагани на подвижните масички. Там търговците са и производители. Най-често се споменават оранжерии в селата Татарево и Градина.

  Йордан Йорданов е земеделски производител. Отглеждането на цветя му е допълнение към основната култура. Тази година времето беше толкова хубаво, че това, което предлагаме днес е втори цвят, споделя той. И разказва как се отглежда луковиците, как се подготвят за продажба. Според него най- много върви рязаният цвят зюмбюл и си обяснява това с цената на букетчето.

  В съседство с него е продавачка, която разказва, че цикламата изисква повече грижи, топлина и специално поливане отдолу.

  Около цветята се усеща празнична атмосфера. Казват, че те говорят и макар да сме скептични, знаем, че за всяко цвете е измислено някакво послание: розата е обяснение в любов; лалето е вярност, зюмбюлът е израз на приятелство, благодарност за възрастни роднини са подходящи саксийните цветя.

  Празник е! И нека уважението, любовта и преклонението пред жените да не спира!

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ня
   Някои подаряваме поезия
   2 0
   18:13, 8 мар 2018
   Жената е поезия и проза.
   Поезия, когато тя цъфти
   уханна и разкошна като роза -
   и твоето сърце от страст пламти.

   Поезия, когато тя танцува
   и пъстрата й рокля шумоли,
   когато е щастлива и целува
   кога се смее и се весели.

   Поезия, когато вънка май е,
   и тя ти шепне влюбено слова,
   каквито тя едничка само знае,
   отпуснала на твойта гръд глава.

   А проза е, когато те уплита
   в досадни грижи, в дребни хитрини,
   когато е намръщена, сърдита
   и прави мрачни всички твои дни.

   Когато ти мърмори недоволно,
   че късно се прибираш вечерта,
   когато и детенцето е болно,
   когато си отива младостта…

   Да, прозата е друга, друга, друга!
   Не я познава нейният любим!
   Тя пада се изцяло на съпруга,
   като вериги, гнет непоносим!

   Несправедлив е жребият ни, братко!
   Не искам аз да гледам примирен
   как граби друг поезията сладка
   и предоставя прозата на мен!

   Д.Овадия

   Цветята са преходни. Изсъхват. Поезията е вечна!!!Безсмъртна!!!
  • 2
   Wh
   whatever
   3 -1
   20:48, 8 мар 2018
   Николайчо таз година иглики, догодина още спирки по за 3 хиляди лева..

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини