13 °C

Най-подарявани на днешния ден са цветята

  Най-продаваната и подарявана стока днес са цветята – символът на пролетта, на нежността, на красотата – всичко, което носи в себе си една жена.

  Сергии за цветя днес са разпънати по целия център на Първомай, пред всякакви магазини, пред училища, на по-големи и по-малки улички.

  В постоянните магазини за цветя, стоката е българска и вносна. Една част е минала през борсата в Холандия, друга е местно производство. Екзотични стръкове почти няма. Търговците залагат на най-предпочитаните – гербер, роза, хризантема, намира се и фрезия. Лалетата и зюмбюлите са български, а впечатлява, че почти никъде не се среща нарцис.

  Продавачите споделят, че „тежката артилерия“ още не е минала. Това са мъжете съпрузи – те купуват в последния момент. В предходните дни цветя взимат децата за майките, родителите за учителите, младите жени за родственици. Мъжете слизат от автомобилите си и изтичват за цветя, чак когато вече няма накъде.

  Най-евтините цветя са саксийките с мушанки (теменужки). Най-скъпи са големите циклами и сенецио, предлагани на подвижните масички. Там търговците са и производители. Най-често се споменават оранжерии в селата Татарево и Градина.

  Йордан Йорданов е земеделски производител. Отглеждането на цветя му е допълнение към основната култура. Тази година времето беше толкова хубаво, че това, което предлагаме днес е втори цвят, споделя той. И разказва как се отглежда луковиците, как се подготвят за продажба. Според него най- много върви рязаният цвят зюмбюл и си обяснява това с цената на букетчето.

  В съседство с него е продавачка, която разказва, че цикламата изисква повече грижи, топлина и специално поливане отдолу.

  Около цветята се усеща празнична атмосфера. Казват, че те говорят и макар да сме скептични, знаем, че за всяко цвете е измислено някакво послание: розата е обяснение в любов; лалето е вярност, зюмбюлът е израз на приятелство, благодарност за възрастни роднини са подходящи саксийните цветя.

  Празник е! И нека уважението, любовта и преклонението пред жените да не спира!

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ня
   Някои подаряваме поезия
   2 0
   18:13, 8 мар 2018
   Жената е поезия и проза.
   Поезия, когато тя цъфти
   уханна и разкошна като роза -
   и твоето сърце от страст пламти.

   Поезия, когато тя танцува
   и пъстрата й рокля шумоли,
   когато е щастлива и целува
   кога се смее и се весели.

   Поезия, когато вънка май е,
   и тя ти шепне влюбено слова,
   каквито тя едничка само знае,
   отпуснала на твойта гръд глава.

   А проза е, когато те уплита
   в досадни грижи, в дребни хитрини,
   когато е намръщена, сърдита
   и прави мрачни всички твои дни.

   Когато ти мърмори недоволно,
   че късно се прибираш вечерта,
   когато и детенцето е болно,
   когато си отива младостта…

   Да, прозата е друга, друга, друга!
   Не я познава нейният любим!
   Тя пада се изцяло на съпруга,
   като вериги, гнет непоносим!

   Несправедлив е жребият ни, братко!
   Не искам аз да гледам примирен
   как граби друг поезията сладка
   и предоставя прозата на мен!

   Д.Овадия

   Цветята са преходни. Изсъхват. Поезията е вечна!!!Безсмъртна!!!
  • 2
   Wh
   whatever
   3 -1
   20:48, 8 мар 2018
   Николайчо таз година иглики, догодина още спирки по за 3 хиляди лева..

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
  26 фев 2020
  Последни новини