9 °C

Най-подарявани на днешния ден са цветята

  Най-продаваната и подарявана стока днес са цветята – символът на пролетта, на нежността, на красотата – всичко, което носи в себе си една жена.

  Сергии за цветя днес са разпънати по целия център на Първомай, пред всякакви магазини, пред училища, на по-големи и по-малки улички.

  В постоянните магазини за цветя, стоката е българска и вносна. Една част е минала през борсата в Холандия, друга е местно производство. Екзотични стръкове почти няма. Търговците залагат на най-предпочитаните – гербер, роза, хризантема, намира се и фрезия. Лалетата и зюмбюлите са български, а впечатлява, че почти никъде не се среща нарцис.

  Продавачите споделят, че „тежката артилерия“ още не е минала. Това са мъжете съпрузи – те купуват в последния момент. В предходните дни цветя взимат децата за майките, родителите за учителите, младите жени за родственици. Мъжете слизат от автомобилите си и изтичват за цветя, чак когато вече няма накъде.

  Най-евтините цветя са саксийките с мушанки (теменужки). Най-скъпи са големите циклами и сенецио, предлагани на подвижните масички. Там търговците са и производители. Най-често се споменават оранжерии в селата Татарево и Градина.

  Йордан Йорданов е земеделски производител. Отглеждането на цветя му е допълнение към основната култура. Тази година времето беше толкова хубаво, че това, което предлагаме днес е втори цвят, споделя той. И разказва как се отглежда луковиците, как се подготвят за продажба. Според него най- много върви рязаният цвят зюмбюл и си обяснява това с цената на букетчето.

  В съседство с него е продавачка, която разказва, че цикламата изисква повече грижи, топлина и специално поливане отдолу.

  Около цветята се усеща празнична атмосфера. Казват, че те говорят и макар да сме скептични, знаем, че за всяко цвете е измислено някакво послание: розата е обяснение в любов; лалето е вярност, зюмбюлът е израз на приятелство, благодарност за възрастни роднини са подходящи саксийните цветя.

  Празник е! И нека уважението, любовта и преклонението пред жените да не спира!

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ня
   Някои подаряваме поезия
   2 0
   18:13, 8 мар 2018
   Жената е поезия и проза.
   Поезия, когато тя цъфти
   уханна и разкошна като роза -
   и твоето сърце от страст пламти.

   Поезия, когато тя танцува
   и пъстрата й рокля шумоли,
   когато е щастлива и целува
   кога се смее и се весели.

   Поезия, когато вънка май е,
   и тя ти шепне влюбено слова,
   каквито тя едничка само знае,
   отпуснала на твойта гръд глава.

   А проза е, когато те уплита
   в досадни грижи, в дребни хитрини,
   когато е намръщена, сърдита
   и прави мрачни всички твои дни.

   Когато ти мърмори недоволно,
   че късно се прибираш вечерта,
   когато и детенцето е болно,
   когато си отива младостта…

   Да, прозата е друга, друга, друга!
   Не я познава нейният любим!
   Тя пада се изцяло на съпруга,
   като вериги, гнет непоносим!

   Несправедлив е жребият ни, братко!
   Не искам аз да гледам примирен
   как граби друг поезията сладка
   и предоставя прозата на мен!

   Д.Овадия

   Цветята са преходни. Изсъхват. Поезията е вечна!!!Безсмъртна!!!
  • 2
   Wh
   whatever
   3 -1
   20:48, 8 мар 2018
   Николайчо таз година иглики, догодина още спирки по за 3 хиляди лева..

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
  14 дек 2019
  Последни новини