13 °C

Експерти от три институции проверяваха сигнал за бяла пяна по река Мечка

Изображение 1 от 3

  Експерти от три институции - РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория на ИАОС провериха подадения вчера сигнал за замърсяване на река Мечка в района на Първомай. Информацията за силно замърсена река, по която плува огромно количество миризлива бяла пяна бе подаден  около 14 часа.

  Екипът за извършване на проверката е сформиран незабавно след получаване на сигнала, съобщават от Пресцентъра на РИОСВ. Обходени бяха участъците около моста на квартал Дебър и между Любеново и устието на река Мечка, за да се установят причините за замърсяването. Взети бяха водни проби за анализ. Очаква се информация за резултатите от проверката. Служителите на еко инспекцията бяха придружавани от репортера на parvomai.net и Георги Атанасов – един от подателите на сигнала.

  По време обхода, експертите обясниха, че замърсяването не може да бъде причинено от нарочените млекопреработвателни фирми. „Елит“ са със запушени от много време тръби и не изливат отпадъчни материали в реката. „Бор чвор“ са редовно проверявани, правени са редица внезапни проверки, включително и в неработни дни, изследванията на отлаганията по дъното в района на фирмата не показват там да се извършва замърсяване. Пречиствателната станция работи.

  В същото време по реките Мечка и Тополовска има разположени много малки стопанства и ферми. Не веднъж са правени предписания Общинска администрация да се заеме с проверки и да установи кой от собствениците не спазва Закона и изхвърля отпадъци в реката. Проблем е и това, че село Леново е част от друга община, а замърсителите може да са разположени и там.

  След подаден по телефона сигнал, обход по реката е направен и от общинските служители, които не са установили замърсяване около Дебър и не са успели да проследят откъде е възможно да попаднат в реката тези отпадъци.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   12
   12354
   8 0
   10:27, 7 фев 2018
   Замърсяване има замърсители няма!
  • 2
   Пи
   ПИТАГОР
   8 -5
   11:19, 7 фев 2018
   Прави са иекспертято те са специалисти и за тва зимат заплати и нещо от горе. Ни съ виновни мандрите те отдавна ни изхвърлят отпадаците те просто ги прудават на людето. Според мен без да съм специалист в екологията но все пак специалист в математиката чисто аритметично рибите и речните жиуотня сами са виновни за това замърсяване даже те може би са го предизвикали. Спуред мен тая бяла пяна е следствие на множество оргазми на мъжки екземпляри от животни които жувеят в ряката. Също затруднение по идентифицирането на източника на замърсяване ще се окаже и късното сезиране на органите които ако бяха сезирани в момента на замърсяването щяха да определят източника и да накажат сурово виновника. Затва пърумайци нимой спете ами сички да идат на ряката и да дават денонощно караул и ха са е запенила вендага да убадят на ангу фитлето или органите
  • 3
   54
   543
   4 -4
   12:33, 7 фев 2018
   Млъкни бе Питагор!П............ст гаден!4
  • 4
   Пи
   ПИТАГОР
   6 -2
   12:42, 7 фев 2018
   Що да не пиша
  • 5
   Пи
   ПИТАГОР
   9 -4
   12:43, 7 фев 2018
   За ко да мълча яз ви казвам истината ве ме карате да мълча. Нимога и няма да мълча докато мечка ряка тече запенена и ангу фитлето органите и органите на ангу и фитлето не правят нищо. Само една мечка ряка ни остана и ве и нея искате да съсипете после викате зако младите бягали ам ей за тва. Младите няма веке къде да идат една каракуда да си фанат в тия запенени води. Нема къде лятото да идат да се полюбят ей така романтично щото цялата ряка е в боклуце и за тва нема да има и дяця. А ве искате да мълча ниможе. Ся ангу като люби разни из кабинетите на общинътъ може ама за хората и фиганите само една ряка остана и общинътъ я сасипа. И призувавам накрая тия дето се представляват за мен да не го правят щото ни могът да бъдат като мен.
  • 6
   Ше
   Шерлок Холмс
   6 -3
   13:44, 7 фев 2018
   Очевидно от страна на инстуитуциите няма воля за залавяне на извършителя. Това не се случва за пръв път!!Начинът да се разбере кой е, е да се изследва замърсителя като химичен състав и да се направи разследване кои са потенциалните извършители, които боравят с такива препарати. Да се ограничи кръга на заподозрените и да се извършат необходимите следствени процедури - разпити, проверки... Доколкото виждам от снимките, пяната се е отекла. Взетите проби вероятно ще са с ниска концентрация на замърсяващите вещества. И това ще е оправдание пак да не е ясно какво се е изляло в реката! Затова следващия път който види пяна - да пълни в туба и да носи в РИОСВ навреме! И наместо да висите по кафенетата - агитка пред общината до резултат!
   • 12
    123
    4 0
    19:53, 7 фев 2018
    Българинът е казал: Докато умните се наумуват ,лудите се налудуват. Каквото и да се пише тук е чисто по хавата си ,защото просто няма желание у тези, които трябва да я свършат проверката и съответно наказанието на извършителя .Знае се кой е ,но той е наш човек и плаща пари на който трябва, за да върши нарушенията и за изборите .Този факт е по -важен от всичко друго-природа ,здраве на хората и т.н.
  • 7
   Пи
   ПИТАГОР
   5 -4
   13:54, 7 фев 2018
   Съгласен съм напълно с добрия стар господин холмс само искам да добавя че освен разпити проверки трябва да има и мъчения за да може да се постигне добър резултат а ако е необходимо и колоноскопия на ангу и фитлето и сичко жъ си дойде на мястото. Няма нужда от изследване на състава на водата там жъ ви излъжат тва ни е кът на филмето. Затва денонощен караул трябва да има на ряката както казах и пълнене в туби както каза холмс ако някой иска може и вкусов анализ да направи.
  • 8
   54
   543
   3 0
   16:58, 7 фев 2018
   Питагор,бързо бягай с туби в ръце до реката!И да не си мръднал от
   там докато не се запени!И без това нямаш никаква работа!
  • 9
   12
   123
   3 0
   22:36, 7 фев 2018
   Питагор е Джендър за това така мисли
  • 10
   Пи
   ПИТАГОР
   4 -2
   09:41, 8 фев 2018
   Ъм жендър съм къв да съм по добре жендър от колкото неосъзнат фомосексуалист. Не в пърумай всички сме жендъри от тая вода дет пием и от тоя въздух дет дишаме други ни мойм да сме за тва свиркай си и се чеши по фуя и кутката едновременно.
  • 11
   Чи
   Чифликчия
   1 0
   12:55, 11 фев 2018
   А кой трябва да провери и да хване този,който в петък изтрови всички кучета в село Добри дол-Чихфлика и сега всеки може да влезе вкойто си иска дом и да праи какото си иска....бабите........

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини