19 °C

Експерти от три институции проверяваха сигнал за бяла пяна по река Мечка

Изображение 1 от 3

  Експерти от три институции - РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория на ИАОС провериха подадения вчера сигнал за замърсяване на река Мечка в района на Първомай. Информацията за силно замърсена река, по която плува огромно количество миризлива бяла пяна бе подаден  около 14 часа.

  Екипът за извършване на проверката е сформиран незабавно след получаване на сигнала, съобщават от Пресцентъра на РИОСВ. Обходени бяха участъците около моста на квартал Дебър и между Любеново и устието на река Мечка, за да се установят причините за замърсяването. Взети бяха водни проби за анализ. Очаква се информация за резултатите от проверката. Служителите на еко инспекцията бяха придружавани от репортера на parvomai.net и Георги Атанасов – един от подателите на сигнала.

  По време обхода, експертите обясниха, че замърсяването не може да бъде причинено от нарочените млекопреработвателни фирми. „Елит“ са със запушени от много време тръби и не изливат отпадъчни материали в реката. „Бор чвор“ са редовно проверявани, правени са редица внезапни проверки, включително и в неработни дни, изследванията на отлаганията по дъното в района на фирмата не показват там да се извършва замърсяване. Пречиствателната станция работи.

  В същото време по реките Мечка и Тополовска има разположени много малки стопанства и ферми. Не веднъж са правени предписания Общинска администрация да се заеме с проверки и да установи кой от собствениците не спазва Закона и изхвърля отпадъци в реката. Проблем е и това, че село Леново е част от друга община, а замърсителите може да са разположени и там.

  След подаден по телефона сигнал, обход по реката е направен и от общинските служители, които не са установили замърсяване около Дебър и не са успели да проследят откъде е възможно да попаднат в реката тези отпадъци.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   12
   12354
   8 0
   10:27, 7 фев 2018
   Замърсяване има замърсители няма!
  • 2
   Пи
   ПИТАГОР
   8 -5
   11:19, 7 фев 2018
   Прави са иекспертято те са специалисти и за тва зимат заплати и нещо от горе. Ни съ виновни мандрите те отдавна ни изхвърлят отпадаците те просто ги прудават на людето. Според мен без да съм специалист в екологията но все пак специалист в математиката чисто аритметично рибите и речните жиуотня сами са виновни за това замърсяване даже те може би са го предизвикали. Спуред мен тая бяла пяна е следствие на множество оргазми на мъжки екземпляри от животни които жувеят в ряката. Също затруднение по идентифицирането на източника на замърсяване ще се окаже и късното сезиране на органите които ако бяха сезирани в момента на замърсяването щяха да определят източника и да накажат сурово виновника. Затва пърумайци нимой спете ами сички да идат на ряката и да дават денонощно караул и ха са е запенила вендага да убадят на ангу фитлето или органите
  • 3
   54
   543
   4 -4
   12:33, 7 фев 2018
   Млъкни бе Питагор!П............ст гаден!4
  • 4
   Пи
   ПИТАГОР
   6 -2
   12:42, 7 фев 2018
   Що да не пиша
  • 5
   Пи
   ПИТАГОР
   9 -4
   12:43, 7 фев 2018
   За ко да мълча яз ви казвам истината ве ме карате да мълча. Нимога и няма да мълча докато мечка ряка тече запенена и ангу фитлето органите и органите на ангу и фитлето не правят нищо. Само една мечка ряка ни остана и ве и нея искате да съсипете после викате зако младите бягали ам ей за тва. Младите няма веке къде да идат една каракуда да си фанат в тия запенени води. Нема къде лятото да идат да се полюбят ей така романтично щото цялата ряка е в боклуце и за тва нема да има и дяця. А ве искате да мълча ниможе. Ся ангу като люби разни из кабинетите на общинътъ може ама за хората и фиганите само една ряка остана и общинътъ я сасипа. И призувавам накрая тия дето се представляват за мен да не го правят щото ни могът да бъдат като мен.
  • 6
   Ше
   Шерлок Холмс
   6 -3
   13:44, 7 фев 2018
   Очевидно от страна на инстуитуциите няма воля за залавяне на извършителя. Това не се случва за пръв път!!Начинът да се разбере кой е, е да се изследва замърсителя като химичен състав и да се направи разследване кои са потенциалните извършители, които боравят с такива препарати. Да се ограничи кръга на заподозрените и да се извършат необходимите следствени процедури - разпити, проверки... Доколкото виждам от снимките, пяната се е отекла. Взетите проби вероятно ще са с ниска концентрация на замърсяващите вещества. И това ще е оправдание пак да не е ясно какво се е изляло в реката! Затова следващия път който види пяна - да пълни в туба и да носи в РИОСВ навреме! И наместо да висите по кафенетата - агитка пред общината до резултат!
   • 12
    123
    4 0
    19:53, 7 фев 2018
    Българинът е казал: Докато умните се наумуват ,лудите се налудуват. Каквото и да се пише тук е чисто по хавата си ,защото просто няма желание у тези, които трябва да я свършат проверката и съответно наказанието на извършителя .Знае се кой е ,но той е наш човек и плаща пари на който трябва, за да върши нарушенията и за изборите .Този факт е по -важен от всичко друго-природа ,здраве на хората и т.н.
  • 7
   Пи
   ПИТАГОР
   5 -4
   13:54, 7 фев 2018
   Съгласен съм напълно с добрия стар господин холмс само искам да добавя че освен разпити проверки трябва да има и мъчения за да може да се постигне добър резултат а ако е необходимо и колоноскопия на ангу и фитлето и сичко жъ си дойде на мястото. Няма нужда от изследване на състава на водата там жъ ви излъжат тва ни е кът на филмето. Затва денонощен караул трябва да има на ряката както казах и пълнене в туби както каза холмс ако някой иска може и вкусов анализ да направи.
  • 8
   54
   543
   3 0
   16:58, 7 фев 2018
   Питагор,бързо бягай с туби в ръце до реката!И да не си мръднал от
   там докато не се запени!И без това нямаш никаква работа!
  • 9
   12
   123
   3 0
   22:36, 7 фев 2018
   Питагор е Джендър за това така мисли
  • 10
   Пи
   ПИТАГОР
   4 -2
   09:41, 8 фев 2018
   Ъм жендър съм къв да съм по добре жендър от колкото неосъзнат фомосексуалист. Не в пърумай всички сме жендъри от тая вода дет пием и от тоя въздух дет дишаме други ни мойм да сме за тва свиркай си и се чеши по фуя и кутката едновременно.
  • 11
   Чи
   Чифликчия
   1 0
   12:55, 11 фев 2018
   А кой трябва да провери и да хване този,който в петък изтрови всички кучета в село Добри дол-Чихфлика и сега всеки може да влезе вкойто си иска дом и да праи какото си иска....бабите........

  Хороскоп за 26.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
  26 сеп 2020
  Последни новини