Броят на жертвите на земетресението в Италия главоломно расте (Видео)

По последни данни броят на жертвите на земетресението в централната част на Италия достигна 92 души. Това съобщи италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони.

С последните данни за загинали днешното земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер става най-смъртоносното в страната след това през 1980 г. Тогава при земетресение с магнитуд от 6,5 загинаха 2 735 души в южната част на Италия.
След като отмени предвиденото си посещение в Русия италианският премиер Силвио Берлускони обяви извънредно положение в страната. Съобщено бе за значителни разрушения в разтърсения от трусовете регион, повредени са електропроводи и телефонни линии. Заради повреди за движение са затворени автомагистралите и железопътното движение в района на бедствието. От посолството ни в Рим съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани след трусовете в Италия.

В района на бедствието са разрушени стотици домове и се очаква десетки хиляди души да останат без покрив вследствие на труса.

Земетресението в Италия е вследствие на плитки движения по Апенините, a страната ни няма нищо общо с планинската верига и следователно за България няма опасност от задействане на сеизмична активност, съобщиха от Геофизичния институт на Българската академия на науките.

Германия, Франция, Русия, Гърция, Израел, както и чешкото председателство на Европейския съюз предложиха помощ на Италия при ликвидирането на последствията от силните разрушителни земетресенията, но Рим съобщи, че засега няма нужда от помощта на други страни.

Земетресението буквално е унищожило някои градове, съобщава Ройтерс, позовавайки се на съобщение на председателя на долната камара на италианския парламент Джанфранко Фини. По думите му, близо 15,000 сгради в най-засегнатите от силния трус региони са напълно неизползваеми.

След трагедията към Италия заваляха съобщения за съболезнованията на световните лидери. Американският президент Барак Обама изрази своите съболезнования за жертвите: "Ние искаме да изразим нашите съболезнования на семействата в Италия и се надяваме, че ще можем да изпратим наши спасителни екипи в страната", заяви Обама на съвместна пресконференция заедно с турския президент Абдуллах Гюл.

Руският президент Дмитри Медведев стори същото. Той изрази готовността на Русия да помогне на Рим да се справи с последствията предизвикани от бедствието.

"Русия е шокирана от тази трагедия. Ние съчувстваме на всички които страдат и споделяме тяхната болка. Моля предайте моите съболезнования на близките на жертвите", се казва в телеграмата на Медведев изпратена до Силвио Берлускони.

"Русия има готовност да помогне на Италия за да се справи с последствията от катастрофата", се казва още в телеграмата. След земетресението италианският премиер Силвио Берлускони отложи предвиденото за днес пътуване до Москва. "Руският народ тъгува заедно с братския италиански народ", пише още Медведев в писмото, изпратено до италианския си колега Джорджио Наполитано.

Примерът на своите колеги последва и Георги Първанов. Той също изпрати съболезнователна телеграма до Джорджо Наполитано.

"Във връзка с това трагично събитие, потопило в скръб много семейства и помрачило цяла Италия, моля да предадете на близките и роднините на загиналите, от мое име и от името на целия български народ, най-искрени съболезнования и съчувствие. Изразявам надежда за бързото и успешно възстановяване на ранените при това бедствие италиански граждани", се казва в телеграмата.
Кадри от разрушителното земетресение можете да видите тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини